Jak zrobić BBCODE?

0

Jak zrobić aby po wpisaniu : D była widoczna <ort>buśka </ort>:D ?? i jak zrobić żeby do TEXTARENA po kliknięciu na obrazek obok / ewent. przycisk żeby do textarena wstawił się tekst np: usmieszek.gif

źle napisałem żeby po wpisaniu : ) (bez tej spacji) zeby wyszło :) prosilbym o jakies <ort>wytlomaczenie </ort>albo o kod najlepiej JS albo PHP

0

W php po prostu str_replace, a JS - kod z tej strony:

  function emoticon(s)  {
    s = ' ' + s + ' ';
    if (document.form.text.createTextRange && document.form.text.caretPos) {
      var caretPos = document.form.text.caretPos;
      caretPos.text = caretPos.text.charAt(caretPos.text.length - 1) == ' ' ? s + ' ' : s;
      document.form.text.focus();
    } else  {
      document.form.text.value  += s;
      document.form.text.focus();
    }
  }
0

Hmmmmmmmm a jak to działa mógłbyś mi to wytłumaczyć?

0

Hmmmmmmmm a jak to działa mógłbyś mi to wytłumaczyć?

Wiedzialem :).

  1. Ten kod w JS, to taka kosmiczna funkcja :P, ktora wywolujesz po kliknieciu w guzik i jako parametr dla niej podajesz np. ': )'. F-cja owa, dodaje spacje na poczatku i koncu parametru i wkleja go do textarea.

  2. Nastepny etap, to tak jak juz bylo napisane w poscie powyzej, musisz poleciec po tym tekscie z textarea f-cja str_replace (zobacz w manualu jak sie z niej korzysta).

  3. Jesli dalej nie czaisz, to znaczy ze troche sie pospieszyles :P.

0

Oki wpisze się ;) i jak to teraz po kliknięciu na dodaj albo ok to gdy sie przegląda stronę to żeby w miejscu ;) był uśmieszek?

0

Np gdy wyswietlasz przez php:

echo(str_replace(':)', '<img ...', $text));

W czym masz problem?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1