Częste błędy wydajnościowe serwisu

2

Często pojawia się komunikat

screenshot-20230210161212.png

0

Nie dało się odpowiedzieć na twój komentarz z @ i twoim nickiem, wywalało error.

1

Jeszcze to się działo po kliknięciu "Zapisz":

screenshot-20230210163543.png

0

,,, nie znam się, ale się wypowiem.
To na rdzeniu silnika, czy interfejsach z Cloudflare ?

0

@ZrobieDobrze: to na kodzie strony w laravelu.

1

A skąd wniosek, że to błąd wydajnościowy?

0
somekind napisał(a):

A skąd wniosek, że to błąd wydajnościowy?

Pytaj @Riddle, to on podmienił tytuł.

3

@Riddle: czemu zmieniasz tytuły z dobrych na złe?

0
somekind napisał(a):

@Riddle: czemu zmieniasz tytuły z dobrych na złe?

A z czego innego może wynikać odświeżanie strony 10 razy, które randomowo kończy się 2-3 razy 500tką?

0

To ostatnio działało odwrotnie: na 10 kliknięć przycisku "Zapisz" 2-3 razy nie kończyło się 500. Inne operacje podobnie.

0

@Riddle: np z zapchanego cachu

0

@ehhhhh: z jakiego cachu?

Jest w ogóle jakiś caching po stronie 4programmers?

0
Alley Cat napisał(a):

No żartujesz sobie chyba. Pewnie że ma i to nie jeden. — Riddle 2 minuty temu

Wcale nie żartuję.

No to jeśli pytasz na serio, to odpowiadam: Tak, serwis który stoi od 20 lat, obsługuje setki tysięcy postów i około setkę userów na raz - owszem, ma cache.

0
Riddle napisał(a):

No to jeśli pytasz na serio, to odpowiadam: Tak, serwis który stoi od 20 lat, obsługuje setki tysięcy postów i około setkę userów na raz - owszem, ma cache.

A co podlega cachowaniu w serwisie 4programmers?

0
Alley Cat napisał(a):
Riddle napisał(a):

No to jeśli pytasz na serio, to odpowiadam: Tak, serwis który stoi od 20 lat, obsługuje setki tysięcy postów i około setkę userów na raz - owszem, ma cache.

A co podlega cachowaniu w serwisie 4programmers?

Lektura nie jest trudna: https://github.com/pradoslaw/coyote

0

Nie znam PHP ani JS.

Edit: ale pytam poważnie, bo wydaje mi się, że czegoś tu brakuje i chyba wiem czego.

0
Riddle napisał(a):
somekind napisał(a):

@Riddle: czemu zmieniasz tytuły z dobrych na złe?

A z czego innego może wynikać odświeżanie strony 10 razy, które randomowo kończy się 2-3 razy 500tką?

Nie wiem, ja widzę taki error, gdy chcę użyć intuicyjnie wyszukiwarki w dzienniku zdarzeń, np. po IP z maską. Wątpię, aby to miało związek z wydajnością.
Użytkownicy tam akurat chyba nie mają dostępu, ale może być jakiś inny scenariusz użycia, w którym kojot wydupcza się jak krowa na łyżwach i rzuca jakimś błędem.

0
somekind napisał(a):
Riddle napisał(a):
somekind napisał(a):

@Riddle: czemu zmieniasz tytuły z dobrych na złe?

A z czego innego może wynikać odświeżanie strony 10 razy, które randomowo kończy się 2-3 razy 500tką?

Nie wiem, ja widzę taki error, gdy chcę użyć intuicyjnie wyszukiwarki w dzienniku zdarzeń, np. po IP z maską. Wątpię, aby to miało związek z wydajnością.
Użytkownicy tam akurat chyba nie mają dostępu, ale może być jakiś inny scenariusz użycia, w którym kojot wydupcza się jak krowa na łyżwach i rzuca jakimś błędem.

Był kiedyś jakiś problem z wydajnością właśnie z tymi maskami.

0
Riddle napisał(a):

Był kiedyś jakiś problem z wydajnością właśnie z tymi maskami.

W takim razie nie jest rozwiązany i występuje za każdym razem, niezależnie od pory dnia i obciążenia serwisu.

0
Riddle napisał(a):

Był kiedyś jakiś problem z wydajnością właśnie z tymi maskami.

Gdzie te maski są zaimplementowane?

2

Widzę w logach sporo błędów związanych z redis: Redis::hSet(): Send of 630 bytes failed with errno=32 Broken pipe

Ostatni zalogowany 15h. temu. Teraz problem nie występuje?

0
Adam Boduch napisał(a):

Widzę w logach sporo błędów związanych z redis: Redis::hSet(): Send of 630 bytes failed with errno=32 Broken pipe

Ostatni zalogowany 15h. temu. Teraz problem nie występuje?

Nie widziałem go dzisiaj ani razu. Pozostaje zagadka czemu żądania failowały tak randomowo? Zepsuła się jedna instancja i raz na jakiś czas load bancer kierował ruch do tej złej?

1

Znowu są problemy.

2

Widziałem, że przekroczony był limit połączeń do redisa (10k). Zupełnie jakby serwer websocket nie zwalniał połączeń :|

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1