Dać użytkownikom możliwość łączenia swoich postów?

6

Rozumiem że moderatorzy mogą squashować posty, jeśli ktoś odpowiadał kilka razy pod rząd.

Ja się czasem łapię tak, że piszę dwa posty pod rząd, np odpowiadam jednemu użytkownikowi w jednym poście, a potem widzę odpowiedź drugiegio, i odpowiadam drugiemu. Mogę wtedy ręcznie przekelić treść, albo poczekać aż @cerrato je zesquashuje.

Rozumiem że moderatorzy mają jakąś specjalną funkcje do squashowania postów? Może użytkownikowi możnaby dać móc opcję squashowania swoich własnych postów, jeśli są dwa pod sobą?

3

Jestem za aczkolwiek nic nie stoi na przeszkodzie aby do N minut robić to z automatu. Np. jeżeli do 30 minut napiszesz coś pod swoim postem, to zostanie on automatycznie połączony z poprzednim.

0
.andy napisał(a):

Jestem za aczkolwiek nic nie stoi na przeszkodzie aby do N minut robić to z automatu. Np. jeżeli do 30 minut napiszesz coś pod swoim postem, to zostanie on automatycznie połączony z poprzednim.

Nie podoba mi się idea robieczenia czegoś automatycznie.

0
TomRiddle napisał(a):
.andy napisał(a):

Jestem za aczkolwiek nic nie stoi na przeszkodzie aby do N minut robić to z automatu. Np. jeżeli do 30 minut napiszesz coś pod swoim postem, to zostanie on automatycznie połączony z poprzednim.

Nie podoba mi się idea robieczenia czegoś automatycznie.

Tak to działa na wielu innych skryptach forum i spełnia swoje zadanie, więc nie wiem dlaczego tutaj by się miało nie sprawdzić.

1
.andy napisał(a):
TomRiddle napisał(a):
.andy napisał(a):

Jestem za aczkolwiek nic nie stoi na przeszkodzie aby do N minut robić to z automatu. Np. jeżeli do 30 minut napiszesz coś pod swoim postem, to zostanie on automatycznie połączony z poprzednim.

Nie podoba mi się idea robieczenia czegoś automatycznie.

Tak to działa na wielu innych skryptach forum i spełnia swoje zadanie, więc nie wiem dlaczego tutaj by się miało nie sprawdzić.

No chociażby dlatego że połaczenie dwóch postów może je zepsuć, typu

  • Post #1:
    Tutaj kod:
    ```js
    console.log("welcome");
    
  • Post #2:
    Jakiś **normalny** tekst
    

Dwa osobne posty wyświetlają się poprawnie. Pierwszy, ma niedomknięty kod, ale to nic, bo jest w jednym poście. Jak je automagicznie połączysz, to się zepsują. To jest najbardziej obrazowy przykład, ale istnieje jeszcze masa innych, kiedy "ślepa" konkatenacja postów może popsuć składnie, tak że będzie nieczytelny.

Były już "automatyczne" zmiany na 4programmers.net, np automatycznie poprawiono formatowanie treści z HTML'a na Markdown w kompendium, i teraz do dzisiaj dnia można znaleźć wiele niepodomykanych i niepoprawnych formatów; bo automat nie potrafi tak dobrze ich ogarnąć jak człowiek.

0

Dwa osobne posty wyświetlają się poprawnie. Pierwszy, ma niedomknięty kod, ale to nic, bo jest w jednym poście. Jak je automagicznie połączysz, to się zepsują.

Ile takich przypadków było na forum?

Po drugie moim zdaniem takie błędy nie powinny w żaden sposób wpływać na to czy łączyć automatycznie posty czy nie. Zresztą co się stanie jak połączysz je manualnie? :) Też błąd występuje.

To jest najbardziej obrazowy przykład, ale istnieje jeszcze masa innych, kiedy "ślepa" konkatenacja postów może popsuć składnie, tak że będzie nieczytelny.

Podkreślę jeszcze raz. To że takie problemy występują nie powinno mieć znaczenia przy łączeniu automatycznie postów. Zresztą nawet przy łączeniu manualnym rozwalisz takiego posta i będzie trzeba go poprawić.

Były już "automatyczne" zmiany na 4programmers.net, np automatycznie poprawiono formatowanie treści z HTML'a na Markdown w kompendium, i teraz do dzisiaj dnia można znaleźć wiele niepodomykanych i niepoprawnych formatów; bo automat nie potrafi tak dobrze ich ogarnąć jak człowiek.

Co innego taka konwersja a co co innego automatyczne łączenie postów. Dwa zupełnie różne zagadnienia.

Zresztą. Moderacja chyba jest też od tego aby takie rzeczy ewentualnie wyłapywać i poprawiać?

Jak dla mnie to jest trzy rozwiązania:

  1. Nie robić nic i zostawić jak jest.
  2. Wprowadzić automatyczne scalanie postów przy spełnieniu warunków np. kolejny post napisany w ciągu 30 minut od poprzedniego.
  3. Dać użytkownikom możliwość łączenia swoich postów.

3 punkt moim zdaniem nic nie wniesie, bo wątpię aby ktoś w ogóle zauważył taką możliwość i z niej korzystał.

3

Rozumiem że moderatorzy mają jakąś specjalną funkcje do squashowania postów?

@TomRiddle tak ale ona jest trochę upośledzona ;) To jest guzik "połącz post w poprzednim" i generalnie nie ma tam checków co do autora, więc można tak przypadkiem skleić losowe posty :D

3
Shalom napisał(a):

Rozumiem że moderatorzy mają jakąś specjalną funkcje do squashowania postów?

@TomRiddle tak ale ona jest trochę upośledzona ;) To jest guzik "połącz post w poprzednim" i generalnie nie ma tam checków co do autora, więc można tak przypadkiem skleić losowe posty :D

To może jednak nie dawać userom tego przycisku :D

4

Była już na ten temat dyskusja i z tego co pamiętam, ludzie byli za tym, aby działo się to automatycznie — skoro framework może to robić sam i w dodatku bezpiecznie, to po co zmuszać do tego użytkownika? I tak z tego przycisku korzystać nie będą, bo gdyby zależało i mna tym, aby nie mieć kilku postów pod rząd, to zamiast tworzyć nowe, edytowali by ten istniejący i dopisywali. Wiadomo, że nie wszyscy mogą, ale widziałem że ci którzy mogą, często tego nie robią.

Tak więc jeśli o mnie chodzi, to automat jest jedynym sensownym rozwiązaniem, a jedyne co pasuje obgadać to różnica czasu pomiędzy napisaniem postów, którą automat łączenia powinien brać pod uwagę przy określaniu czy łączyć czy nie.

1
furious programming napisał(a):

Była już na ten temat dyskusja i z tego co pamiętam, ludzie byli za tym, aby działo się to automatycznie — skoro framework może to robić sam i w dodatku bezpiecznie, to po co zmuszać do tego użytkownika? I tak z tego przycisku korzystać nie będą, bo gdyby zależało i mna tym, aby nie mieć kilku postów pod rząd, to zamiast tworzyć nowe, edytowali by ten istniejący i dopisywali. Wiadomo, że nie wszyscy mogą, ale widziałem że ci którzy mogą, często tego nie robią.

Tak więc jeśli o mnie chodzi, to automat jest jedynym sensownym rozwiązaniem, a jedyne co pasuje obgadać to różnica czasu pomiędzy napisaniem postów, którą automat łączenia powinien brać pod uwagę przy określaniu czy łączyć czy nie.

No, nie jest jedyne.

Można też dodać blokadę napisana postu, jeśli ostatni post w wątku jest Twój. Wtedy nie byłoby potrzeby żadnego automatu, po prostu ludzie by ich nie pisali - jeśli chcą - niech edytują poprzedni.

0

Na pewno byłbym ostrożny w dawaniu nowych funkcji zwykłym użytkownikom. Wydaje mi się, że blokada pisania dwóch postów pod rząd przez jednego użytkownika jest najprostsza do zaimplementowania.

Aczkolwiek nie widzę, jaki problem miałoby takie squashowanie rozwiązać. @TomRiddle , czy chodzi o wrażenie estetyczne?

2
TomRiddle napisał(a):

Można też dodać blokadę napisana postu, jeśli ostatni post w wątku jest Twój.

Użytkownicy na pewno byli by zachwyceni tym rozwiązaniem.

2

Ja się czasem łapię tak, że piszę dwa posty pod rząd, np odpowiadam jednemu użytkownikowi w jednym poście, a potem widzę odpowiedź drugiegio, i odpowiadam drugiemu. Mogę wtedy ręcznie przekelić treść, albo poczekać aż @cerrato je zesquashuje.

No właśnie - można ręcznie. Wchodzisz w drugi post, zaznaczasz całość, kopiujesz, potem wchodzisz w pierwszy, wklejasz, zapisujesz i kasujesz drugi wpis. Zrobienie tego zajmuje mniej czasu niż ja potrzebowałem do stworzenia niniejszego posta ;)

0
cerrato napisał(a):

Ja się czasem łapię tak, że piszę dwa posty pod rząd, np odpowiadam jednemu użytkownikowi w jednym poście, a potem widzę odpowiedź drugiegio, i odpowiadam drugiemu. Mogę wtedy ręcznie przekelić treść, albo poczekać aż @cerrato je zesquashuje.

No właśnie - można ręcznie. Wchodzisz w drugi post, zaznaczasz całość, kopiujesz, potem wchodzisz w pierwszy, wklejasz, zapisujesz i kasujesz drugi wpis. Zrobienie tego zajmuje mniej czasu niż ja potrzebowałem do stworzenia niniejszego posta ;)

True.

Ale 10 sekund codziennie :D da Ci wiesz, 3600 sekund haha :D Joke.

Chodzi o to że może ktoś by sam wpadł na to żeby zesquashować posty; jakby był przycisk; a nie zrobi tego sam z siebie.

2

To jeszcze trzeba zapytać ile czasu będzie potrzebne na wdrożenie takiego rozwiązania. Bo może oszczędzając 10s na złączenie stracimy kilka roboczogodzin pracy Adama.

6
cerrato napisał(a):

Bo może oszczędzając 10s na złączenie stracimy kilka roboczogodzin pracy Adama.

Jeśli @TomRiddle ciągle tworzy kilka postów pod rząd, to wyjdziemy na plus pewnie po tugodniu. :D

Pamiętaj, że OP nie jest jedynym, któremu się to zdarza, a także o tym, że w przyszłości duplikaty będą się nadal zdarzały. Tak czy siak, dodanie funkcji automatycznego łączenia postów jednego użytkownika i tak się opłaca. W dodatku wszystkim zajmie się oprogramowanie, więc nikt nie będzie musiał poświęcać swojego czasu i zmuszać się do porządków.

1

kiedyś to się usuwało post i edytowało poprzedni, co stoi na przeszkodzie teraz?

1
WeiXiao napisał(a):

kiedyś to się usuwało post i edytowało poprzedni, co stoi na przeszkodzie teraz?

Ograniczenia związane z reputacją oraz częsty brak chęci do dbania o porządek.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1