Importowanie swoich bibliotek

0

Czesc. Mam nastepujace pytanie:

Powiedzmy, ze napisze jakas klase, nazwijmy ja print.java i umieszcze ja w folderze C:\Java\tools\

Teraz co mam zrobic, aby moc ta moja klase zaimportowac przez "import" i z niej korzystac w projekcie ?

czyli pisze plik test.java i o gory, pragne napisac:

import tools.print ;

i to juz ma mi pozwalac na korzystanie z tej biblioteki u siebie w projekcie.

Od razu mowie, ze nie chce jej dodawac jako jar. we wlasciwosciach projektu.

Szukalem na ten temat sporo w sieci, o CLASSPATH, o PATH, ale wszyscy(a przynajmniej ci ktorych posty czytalem), albo mowia, ze sie nie da, albo daja rozwiazanie na piechote, tzn dodawac biblioteki do projektu.

ps. Korzystam z NetBeans 6.0

0

Od razu mowie, ze nie chce jej dodawac jako jar. we wlasciwosciach projektu.

Łaski nie robisz :-D .

Szukalem na ten temat sporo w sieci, o CLASSPATH, o PATH, ale wszyscy(a przynajmniej ci ktorych posty czytalem), albo mowia, ze sie nie da, albo daja rozwiazanie na piechote, tzn dodawac biblioteki do projektu.

Jakie rozwiazanie na piechote? Tak sie to robi koniec kropka. W ten sposob dodajesz ta biblioteke do classpath projektu w ide.</quote>

0
luser napisał(a)

Jakie rozwiazanie na piechote? Tak sie to robi koniec kropka. W ten sposob dodajesz ta biblioteke do classpath projektu w ide.
</quote>
Nie chce sie czepiac, ale jesli nie wiesz, to po prostu napisz.

Wiem, ze dodawanie jaru do projektu to sposob elegancki, i tak sie to obecnie robi, ale chce sie dowiedziec jak sie to robi tym sposobem, ktory opisalem. Wiec jesli ktos wie to bede wdzieczny za pomoc.

0

Moderator tu był :)

Ok teraz odpowiedź na pytanie.

@soyo, trochę jak stara panna się zachowujesz chcesz, ale się boisz.

Możesz dodawać dodatkowe biblioteki w linii poleceń lub za pomocą takich narzędzi jak Ant czy Maven. Tyle tylko, że nie będziesz wstanie skompilować programu w IDE. Powód brak biblioteki w trakcie kompilacji. Tego nie przeskoczysz

Dobry rozwiązaniem jeżeli tak bardzo nie chcesz dodawać bibliotek bezpośrednio do projektu jest zarządzanie zależnościami za pomocą mavena. Jest to o tyle przyjemne, że można zdefiniować plik pom.xml w nim zależności i kompilator już będzie wiedział jak sobie poradzić z ich odszukaniem w repozytoriach.
W ten sposób nie masz już żadnych zależności bezpośrednio w projekcie, ale musisz wtedy je kopiować do paczki dystrybucyjnej. To jedyna wada.

0

Dzieki!

ps. Gdy jest rzeczowa odpowiedz i na temat, nikt sie nie bedzie musial zachowywac nie po swojemu.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1