Poprawa wiadomości prywatnej

0

Obecnie to co robicie jest jakaś żenada. Utrudnianie przewijania wiadomości prywatnych.

Nie wiem co za geniusz zła, wpadł na pomysł doklejania kodu w trakcie przewijania wiadomości:



</div> <!----></div> 


<div tabindex="-1" role="dialog" class="modal fade background-darken" style="display: none;"><div class="modal-dialog"><div class="modal-content"><div class="modal-header"><h4 class="modal-title">

Za dużo macie kodu, że trzeba pisać takie bzdury? Normalna ramka wiadomości jest zamykana , i po niej ten dziwny tabindex -1 - w ogóle co to ma robić?! Przewijać się wiadomości nie da. Wszystko ucieka w górę. Dopiero usuwając ten niedorzeczny kod jest jakaś namiastka normalności.

Może dacie chociaż opcję do wyboru przez użytkownika, która wyłączy te szkodliwe przewijanie czyli z dezaktywuje ten kod? ;)
Nie jestem programistą, nie znam się na tym ani na komputerach. No ale nie będę za każdym razem sobie strony edytował aby znaleźć coś głębiej wiadomości prywatnych tutaj bo musicie być tacy super jak jankesi, co też takie durnoty powymyślali.....

6

No dobra, tylko zamiast pisać takie pyskówki to może weź łaskawie wejdź na githuba i zrób pull requesta skoro umiesz lepiej? :)

8

Spokojnie. Weź głęboki oddech i napisz jeszcze raz. Chciałbyś zgłosić jakiś błąd, tak?

1

@youmound:

  1. Co rozumiesz przez "doklejanie kodu w trakcie przewijania wiadomości"?
  2. Dobrze by było, byś sprecyzował, skąd pochodzi kod, który zamieściłeś (na przykład mnie on nic nie mówi).
  3. Co rozumiesz przez "ramkę wiadomości"?
1

@Silv:

  1. Po kilku wiadomościach ucina się kod wiadomości i wskakuje właśnie ten syf.
  2. Z kodu prywatnej wiadomości.
  3. Obszar w którym mogę przewinąć, widzę wiadomości.

@Adam Boduch

Zdaje się, że ten bug był już nie raz zgłaszany.
Przewijanie rozmowy w wiadomościach prywatnych. Nie idzie w górę na spokojnie przewinąć bo wiadomości same przeskakują. Jak usunie się wspomniany kod, wiadomości nie są zwijane. I można je na spokojnie poprzeglądać.

0

Czy ktoś może to potwierdzić i napisać jak odwzorować ten błąd? Bo przewijam i normalnie się wiadomości pokazują.

0

@WeiXiao: jak dobrze pamiętam też to zgłaszałeś.

0
youmound napisał(a):

@Silv:

  1. Po kilku wiadomościach ucina się kod wiadomości i wskakuje właśnie ten syf.
  2. Z kodu prywatnej wiadomości.
  3. Obszar w którym mogę przewinąć, widzę wiadomości.
  1. Nadal nie rozumiem. Jaki kod "jest doklejany" – ten, co pokazałeś? Do czego jest doklejany? Jak jest doklejany – pojawia się poniżej tego czegoś, powyżej?
  2. Czy przez "kod prywatnej wiadomości" rozumiesz źródło strony z panelem rozmowy z użytkownikiem (dostępne w Firefoxie przez CTRL+u)? Nie mogę znaleźć tam tego kodu; moja przeglądarka to Firefox na desktopie. Najlepiej dokładnie opisz, skąd ten kod skopiowałeś – podaj np. adres URL lub kroki, jakie wykonałeś. W celu uściślenia słownictwa zobacz https://4programmers.net/Pomoc/Moje_konto/Wiadomo%C5%9Bci_prywatne
  3. Rozumiem więc, że przez "ramkę wiadomości" rozumiesz tę część panelu rozmowy z użytkownikiem, gdzie pojawiają się nowe wiadomości. W związku z powyższymi dwoma punktami nie umiem powiązać Twojego problemu z tą częścią.
1

Chodzi o to, że gdy mamy np. 50 wiadomości z kimś na pw, to po otworzeniu konwersacji załadowują się nam ostatnie np 5., a zatem od 45 do 50

Gdy scrollniemy wyżej, gdzie powinniśmy być na wiadomości nr. 44 i/lub ewentualnie widzieć też 43 42 41...

to "okno" przeskakuje do wiadomości nr. 37, czyli jakby pomija fragment konwersacji

0

@WeiXiao: ja spotkałem się z tym niejeden raz. Tylko trudno mi było skojarzyć to z opisem @youmound .

@youmound , jeśli potwierdzasz, że o to chodzi, to tak czy siak pozostaje kwestia moich pytań. Może rzeczywiście kod podany przez Ciebie jest powiązany z tym problemem? Jak napisałem, nie mogę go znaleźć w źródle strony z panelem rozmowy z użytkownikiem.

Jeśli chodzi o problem opisany przez @WeiXiao , u mnie wiadomości doładowywanych wydaje się być od 6 do 9, jak teraz sprawdzam. @Adam Boduch, czy ja nie umiem liczyć, czy też liczba zależy od czegoś, o czym nie wiem? W żądaniach GET jest podany parametr offset i zmienia się on co 10 z żądania na żądanie – ale nie wiem, czego dokładnie dotyczy (np. https://4programmers.net/User/Pm/Infinity?author_id=xxxxx&offset=50).

Jeśli więc w ogóle liczba wiadomości jest brana pod uwagę przy ich pobieraniu, to też myślę, że rozwiązanie podane przez @WeiXiao jest dobre: za jednym razem pobrać tyle samo wiadomości, co teraz (może być nawet za każdym razem inaczej, to nie ma znaczenia), ale widok przesuwać zawsze o jedną. Oczywiście, jeśli za każdym razem jest inaczej, pozostaje do rozpatrzenia przypadek, że ani jedna wiadomość nie zostanie pobrana; wtedy ciężko przesuwać o jedną.


UPDATE Hm, czy sklejanie wiadomości bliskich czasowo może tu wchodzić w grę? Nie liczyłem wiadomości sklejonych, ale teoretycznie to może wyjaśniać, czemu wychodziły mi różne liczby poczas liczenia.

0

@Silv:

Jak mówiłem, nie jestem programistą. Nie znam się na tym.
Ja ten kod znalazłem tak bo faktycznie w źródłe nie chce się pojawić.

Przesunąłem wiadomość w górę do początku rozmowę. Zapisałem stronę na dysk (CTRL +S)
I wtedy w pliku: rozmowa_z_....html był ten fragment. Czemu się nie pojawia w przeglądarce? Pytanie do programistów.

Edit://

Tylko jak teraz sprawdziłem ten kod pojawił się wielokrotnie...
Chociaż jak raz go usunąłem w kopii to wiadomości było widać ładnie - od razu wszystko rozwinięte i okno na wiadomości (ten box gdzie jest nazwa użytkownika) nie było ucięte pod następnymi wiadomościami. To może to coś nie ma znaczenia, i robi coś innego?

No ale skoro programiści nie wiedzą.

@Adam Boduch co ten fragment kodu wg. Ciebie robi?

3

To jest kod HTML wyświetlający okienko z potwierdzeniem usunięcia wiadomości. Jest on generowany przez Vue.js.

Zrefaktoryzowałem kod aby ten fragment HTML nie był generowany w wiadomościach prywatnych.

0

@Adam Boduch: nie wiem czy to przypadek czy coś jeszcze zrobiłeś ale się nie przyznasz ale PM już działa poprawnie i nie ładuje wartości "skokowo". Może nie jest to płynne ale da się przewijać! :)

0

@youmound:

ale PM już działa poprawnie i nie ładuje wartości "skokowo".

serio? u mnie nadal na konwersacji z @Silv jest skok :P

scrollując nad wiadomość z 00:08, to zamiast pojawić się wiadomość z 00:05, to jest skok do 23:45 (pierwsza na liscie), a ostatnia widoczna na liscie 23:48

1

@WeiXiao: czy to może mieć związek ze sklejaniem bliskich czasowo wiadomości?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1