o tym, by ujemny punkt liczył się za 0 zamiast -1

15

Postuluję, by dawanie minusa oznaczało 0 do liczby punktów za dany post, a nie -1 jak w tej chwili.
Minus nadal liczyłby się do ogólnej liczby głosów na dany post.

System +1/-1 miał sens, gdy wyświetlana była jedna liczba: suma punktów.
Ale obecnie wyświetlane są dwie liczby: suma punktów i ilość głosów, co wygląda jak ułamek.

Powoduje to nieintuicyjność wyśweitlanej oceny:

Post, który otrzymał dwa plusy i jednego minusa (++ -), czyli dwa razy więcej głosów dodatnich niż ujemnych, dostaje ocenę 1/3 — która sugeruje, że jest oceniony nisko.
W systemie „minusy są za zero” post ++ - dostałby 2/3, i wyraźnie widać, że oceny pozytywne przeważają.

3

No i może przy okazji zrobić coś, żeby te strzałki były widoczne przy normalnych ustawieniach obrazu, a nie tylko, gdy jasność, kontrast i gammę ustawimy na zero.

1
somekind napisał(a):

No i może przy okazji zrobić coś, żeby te strzałki były widoczne przy normalnych ustawieniach obrazu, a nie tylko, gdy jasność, kontrast i gammę ustawimy na zero.

Coś masz z kalibracją ekranu, u mnie przy podobno prawidłowej gamma 2.2 strzałki są wyraźnie widoczne.

http://quickgamma.de/indexen.html

0

Nie wiem, czy ja mam coś z kalibracją ekranu. Jak ustawię go tak, żeby wygodnie mi się pracowało, czytało i oglądało filmy, to strzałki stają się niewidoczne.
I nie tylko ja tak mam, wielokrotnie już były na forum przypadki ludzi, którzy nie używali strzałek, bo ich nie widzieli.

0

tylko teraz nie będzie najbardziej zaminusowanych tematów :(
A tak na poważnie, to czasami gdy przeglądam forum w danej kategorii i widzę temat oceniony na -2 to nawet nie wchodzę w ten temat. Twój pomysł zrobi to że nie będzie jasno widoczne czy warto wchodzić w dany temat. Także przy okazji proponuje zmianę taką że przy wyświetlaniu tematów zamiast samej oceny tematu to zrobić
ocena/głosy

3

Minusy muszą być, ale warto sprecyzować co oznaczają - albo zrobić coś na zasadzie allegro:
suchar <-> boki zrywać
offtop <-> merytoryczny
jesteś debilem <-> Pr0
trafiłeś w płot <-> trafiłeś w dziesiątkę
nie czaisz <-> o to mi się rozchozi
bredzisz <-> mądrze gadasz
etc.
i gwiazdki gradacyjne uzależnione od tego co chcemy ocenić albo w lewo albo prawo IMO problem + i - jest taki, że nikt nie wie czego one tyczą i każdy interpretuje je po swojemu. Nie wspominam nawet o akceptowanie odp.
Oczywiście nie wszystkie możliwości w każdym dziale, ale zdaję sobie sprawę z tego że to utrudni tworzenie reputacji.
Może dorobić taki TIP system - 101 porad kojota i np. po napisaniu tematu i 1 odp. pojawia się chmurka z żarówką czy wiesz że... wskazówka 49 "jeśli post był pomocny możesz go zaakceptować" i button "wiem" oraz "przypomnij mi później".

4

To ja dodałem /<total> bo czasem post miał 0, a tu się okazywało, że ostra walka i padło 20 głosów na post.
Nie podoba mi się 0 za minusa, bo to będzie mocno nieintuicyjne. To co można zmienić, to sposób wyświetlania obu liczb by było jasne, że to nie ułamek. I w tym kierunku bym się udał.

3

Dajcie lepiej możliwość obejrzenia KTO głosował na mój post.

1

To już lepiej byłoby, gdyby głos można było oddać tylko razem z wysłaniem komentarza (byłyby głosy +1, -1 i 0), wtedy można by od razu dowiedzieć się, dlaczego ocena taka a nie inna.

No to inaczej - By postawienie -1 było połączone z wyjaśnieniem przez komentarz.

1

mi się podoba takie rozwiązanie jak na wykop.pl
ocena jest jedną liczbą będąca sumą arytmetyczną plusów i minusów, ale po kliknięciu na nią rozbija się na plusy i minusy

imo jeśli jednej osobie się post spodobał, a drugiej na tyle nie spodobał żeby dać minusa to ocena nie powinna być na pewno dodatnia. Ocena 1/2 tego nie oddaje

1

Wbiłem na wykop by zobaczyć o czym piszesz. To ma pewien minus. Widzę 5 komentarzy, wszystkie mają 0, a po kliknięciu widzę, że jeden ma +1 / -1 a reszta 0 / 0. Fajnie byłoby to widzieć od razu, bez klikania.
A może się mylę i to zbędny szum na stronie, gdzie jednak istotą jest treść postów, a nie cyferki?

Zachęcam innych do dyskusji :)

0

Ja proponuje zostawić tak jak jest teraz, tylko przenieść liczbę ocen w inne miejsce tak żeby się nie myliło. Przykład:

    ^
    3
    v
 ocen: 5
2
``` ^ 3 v ``` Niech ta liczba będzie sumą punktów - po najechaniu pokazywałaby się (w takim jakby hincie - nie wiem jak to się na stronach fachowo nazywa :P) informacja o łącznej ilości głosów + głosów na `+` i `-`. Dodatkowo może niech ta liczba będzie kolorowana - tzn., jeżeli proporcjonalnie będzie sporo minusów, wtedy czerwona, jeżeli np.będzie `-5` i `+5` to żółta, oraz zielona gdy będzie proporcjonalnie sporo plusów.
`#Edit` a może w ogóle nieco inaczej - darujmy te liczby i niech będzie tylko pasek pomiędzy strzałkami, podzielony na dwie części, po lewej zielona, a po prawej czerwona - oba oznaczające ilość głosów na `+` - `-`? ;) ``` ______ ###|-- ______ ```
2
Marooned napisał(a):

Widzę 5 komentarzy, wszystkie mają 0, a po kliknięciu widzę, że jeden ma +1 / -1 a reszta 0 / 0.

imo właśnie post który nie ma ocen jest tyle warty co post z równą ilością plusów i minusów i przy obu powinno widnieć zero (no ten drugi pewnie byłby bardziej kontrowersyjny ;))
jeśli jest jeden głos na plus i jeden na minus to najczęściej jest tak że druga osoba po prostu chciała wyrównać ocenę do zera bo uznała że poprzednia była niesprawiedliwa
a tak po prostu nie widząc oceny nie kliknęłaby ani na plus ani na minus

ale zgadzam się jednak z postem Patryka - wypróbowane przez kilkaset milionów userów rozwiązanie z youtube'a mi się najbardziej podoba
user image

graficzne przedstawienie jest najbardziej czytelne i najlepiej oddaje ocenę - do tego wyszczególnienie ilości plusów i minusów na dole i jest perfect :) w dodatku bardziej się rzuca w oczy i więcej userów może zacząć oceniać posty

0

Coś w ten deseń?:

Głosuj na ten post 3 Głosuj na ten post
Głosuj na ten post Głosuj na ten post
Głosuj na ten post Głosuj na ten post
Problem z takim rozwiązaniem jest to, że komórka musi mieć stałą wysokość w pixelach by procentowy div w środku dobrze się obliczał (chyba, że ktoś ma inne rozwiązanie).
3

A co powiedzielibyście na system gwiazdkowy? Gwiazdki te sugerowałyby stopień przydatności danego postu, dodatkowo podkreślając to odpowiednim kolorem - dla ujemnej sumy ocen łagodny czerwony, a dla dodatniej zielony oliwkowy; Wyświetlane są cztery gwiazdki, gdzie dwie z lewej określają zaokrągloną sumę ujemną, a dwie z prawiej sumę dodatnią; Do odpowiedniego wypełnienia gwiadek sumę ocen należałoby zaokrąglić do 0.25 i w ten sposób określać poziom zamalowania odpowiednich gwiazdek;

Jeśli suma będzie dodatnia - dwie lewe gwiazdki są puste z obramowaniem oliwkowym, a dwie z prawej odpowiednio zamalowane na zielono; Jeśli będzie ujemna - dwie z prawej będą puste z czerwonym obramowaniem, a dwie z lewej zamalowane na czerwono; Możliwe kombinacje (od samych dodatnich ocen po same ujemne):

Kombinacje.png

Pod gwiazdkami byłyby przyciski do oddawania głosów, a obok nich liczba stanowiąca ilość głosów; Przykładowe kombinacje wraz z przyciskami i liczbą głosów:

Z_licznikami.png

Przykładowy post z powyższym licznikiem ocen:

Post.png

Co o tym myślicie? W tych przykładach wykorzystałem strzałki jako przyciski, ale można by je zastąpić podobnymi dłońmi, jakie są na YouTube;

0

a moze wlasnie zamiast gwiazdek, wracajac do pomyslu z paskiem a'la YT, zobic to poziomo i ze strzalkami jak na designie wyzej rowniez poziomymi?

1

uważam, że jak już to graficzna reprezentacja głosów (cokolwiek by to nie było) powinna pokazywać zarówno głosy na plus jak i na minus. Nie wiem co pokaże pasek z youtuba jak będzie 10 na minus i 3 na plus. Tutaj ideowo najbardziej mi odpowiada pasek Marooneda - cały pasek, czyli 100% to to ile w sumie oddano głosów, natomiast czerwonym odpowiednio procent głosów na minus a zielono na plus. Gwiazdki graficznie wyglądają fajnie ale dla mnie są mylące - dwie z przodu puste a półtorej następnych zamalowane i jak się nie czytało opisu to nie wiadomo co autor miał na myśli. Dodatkowo nie będzie nic wyświetlane jeśli będzie np. 4 na nie i 4 na tak (czyli ocena zero). Dla mnie cała idea graficznego prezentowania oceny ma sens jeśli nie muszę patrzeć na liczby, żeby wiedzieć jak procentowo głosowano na dany post. Jeśli chcę wiedzieć ile było dokładnie na plus i na minus no to wtedy muszę spojrzeć na liczby ale jednak post z ocenami 10+ i 9- jest trochę inaczej postrzegany niż ten, który ma 1+ i 0- a na gwiazdkach tego nie będzie widać jeśli się nie spojrzy na liczby. Dla mnie czytelny i pokazujący wszystko to co powinien to coś w ten deseń:
bez tytułu.PNG

0

Jestem za opcją pokazywania ilości plusów i minusów w prosty sposób +5/-3

0

@Azarien: zaproponowane rozwiazanie ma jedna zasadnicza wade: zaden post nie bedzie posiadal wartosci ujemnych. Ale oczywiscie mona popracowac nad graficzna poprawa wyswietlania ocen :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1