Test, programowanie obiektowe c++

Odpowiedz Nowy wątek
2015-01-21 22:28
0

Mógłby ktoś sprawdzić czy dobrze rozwiązałem ten test. Z góry dzekuje
1 Parametrem konstruktora kopiującego jest :
a) wartość obiektu
b) referencja do obiektu
c) wskaźnik do obiektu

2 Metody wirtualne realizują w klasach mechanizm :
a) hermetyczności
b) dziedziczenia
c) polimorfizmu

3 Klasa potomna dziedziczy po pierwotnej
a) wszystkie składniki
b) tylko składniki prywatne
c) tylko składniki publiczne

4 Deklaracja przyjaźni funkcji z klasa umieszczana jest
a) w definicji klasy
b) w definicji funkcji
c) w obu miejscach

5 Wskaźnik do obiektu klasy X pozwala na wskazanie na obiekt klasy:
a) tylko klasy potomnej po X
B) klasy X i klas potomnych
C) tylko klasy X

6 Zmiana wartości obiektu przekazanego jako argument metody:
a) wymaga przekazania przez wartość
b) wymaga przekazania przez referencję lub wskaźnik
c) nie jest możliwa

7 Klasa abstrakcyjna A :
a) pozwala na tworzenie obiektów klasy A
b) nie pozwala na zdefiniowanie wskaźnika do obiektu klasy A
c) pozwala na zdefiniowanie wskaźnika do obiektu klasy A

8 Składnik statystyczny definiowany w klasie AAA jest inicjowany:
a) dla każdego obiektu klasy AAA
b) dla pierwszego obiektu tej klasy
c) może być inicjowany przed utworzeniem pierwszego obiektu

Moje odp :
1 b
2 c
3 a
4 a
5 b
6 b
7 c
8 c

Pozostało 580 znaków

2015-01-21 22:32
0

Wszystkie są dobrze.


Masz problem? Pisz na forum, nie do mnie. Nie masz problemów? Kup komputer...
<del>nope, pytanie nr 3 nie ma poprawnej odpowiedzi.</del> - satirev 2015-01-21 22:38

Pozostało 580 znaków

2015-01-21 22:39
0

3A mi się nie podoba. 3C też nie jest zupełnie poprawne, ale chyba najbliższe prawdy.
Choć jest prawdziwe :D

edytowany 1x, ostatnio: twonek, 2015-01-21 22:53

Pozostało 580 znaków

2015-01-21 22:41
5

Co wy gadacie? WTF? Oczywiście że klasa pochodna dziedziczy WSZYSTKO. Inaczej nie działałaby zasada podstawiania Liskov! Klasa pochodna ZAWSZE może być podstawiona w miejsce bazowej, wiec MUSI dziedziczyc wszystko. Inna sprawą jest to ze do składników prywatnych nie ma dostępu z poziomu klasy pochodnej, ale one tam jak najbardziej są. Zresztą łatwo to sprawdzić...


Masz problem? Pisz na forum, nie do mnie. Nie masz problemów? Kup komputer...
edytowany 1x, ostatnio: Shalom, 2015-01-21 22:42
Racja, źle przeczytałem pytanie ;) - satirev 2015-01-21 22:44
Ciekawe, googluje o tej zasadzie, nie znałem. Czytając twoje posty zdaje sobie sprawe jak ja mało wiem :D - _borisov8 2015-01-21 22:56
Wiem wiem, właśnie czytam. - _borisov8 2015-01-21 23:00
No jeśli nie wiesz co to SOLID to faktycznie niewiele wiesz... ;] - Shalom 2015-01-21 23:05

Pozostało 580 znaków

2017-01-06 18:09
Famousghost
0

Siemka wiem, że stary temat, ale w 7 jest błąd nie pozwala na zdefiniowanie wskaźnika bo to klasa abstrakcyjna nie ma ciała. Czyli po co ci wskaźnik na obiekt takiej klasy

Pozostało 580 znaków

2017-01-06 19:50
0

O czym ty mówisz? o_O Nie myslisz funkcji czysto wirtualnej z klasą abstrakcyjną? Klasa abstrakcyjna ma jak najbardziej ciało i oczywiście że można definiować dla niej wskaźnik. Po co? Żeby używać polimorfizmu oczywiście. Co wiecej stosuje się to dość często! Bo takim wskaźnikiem możesz pokazywać na obiekty wszystkich klas pochodnych.


Masz problem? Pisz na forum, nie do mnie. Nie masz problemów? Kup komputer...
edytowany 2x, ostatnio: Shalom, 2017-01-06 19:51

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0