MySQL, Qt 4.7 i Windows 7...

Odpowiedz Nowy wątek
2011-08-25 19:27
0

Witam, już pół dnia męczę się z tym, abym mógł korzystać z bazy danych MySQL w swojej aplikacji, jednak ciągle dostaję takie info debuggera:

QSqlDatabase: QMYSQL driver not loaded
QSqlDatabase: available drivers: QSQLITE

Poszperałem trochę w google i znalazłem ten poradnik: http://www.qtcentre.org/wiki/[...]plugin_on_Windows_using_mingw jednak utknąłem już praktycznie na samym początku, w instrukcji

Open a Qt Command Prompt and go to wherever you installed the MySQL server (C:\Program Files\MySQL\MySQL Server 5.0 is the default location).

Niestety u siebie nigdzie nie widzę niczego w rodzaju Qt Command Prompt. Co robić?

Pozostało 580 znaków

2011-08-25 20:27
0

E jak nie ma?Start->Programy-><twój folder z Qt,pewnie Qt v4.7.0>->i jak byk stoi skrót Qt X.X.X Command Prompt


"Sugeruję wyobrazić sobie Słońce widziane z orbity Merkurego, a następnie dupę tej wielkości. W takiej właśnie dupie specjalista ma teksty o wspaniałej atmosferze, pracy pełnej wyzwań i tworzeniu innowacyjnych rozwiązań. Pracuje się po to, żeby zarabiać, a z resztą specjalista sobie poradzi we własnym zakresie, nawet jeśli firma mieści się w okopie na granicy obu Korei."
-somekind,
konkretny człowiek-konkretny przekaz :]

Pozostało 580 znaków

2011-08-25 20:34
0

Nie ma. Mógłbyś podać ścieżkę do pliku?

Pozostało 580 znaków

2011-08-26 04:08
1

Hm dziwne,ja mam w tym prompcie takie coś:
%COMSPEC% /k "C:\Qt4.5.0\bin\qtvars.bat vsvars"

Więc imo odpal zwykłego prompta windowsa,potem odpal qtvars.bata z parametrem vsvars i nie ma siły,żeby nie poszło

Hmmm wiem co może jeszcze być nie tak-masz kuteka ze źródeł które nie przekompilowałeś i stąd nie zrobił ci skróta z linią poleceń Qt.Był qmake -project qmake nmake w robocie?


"Sugeruję wyobrazić sobie Słońce widziane z orbity Merkurego, a następnie dupę tej wielkości. W takiej właśnie dupie specjalista ma teksty o wspaniałej atmosferze, pracy pełnej wyzwań i tworzeniu innowacyjnych rozwiązań. Pracuje się po to, żeby zarabiać, a z resztą specjalista sobie poradzi we własnym zakresie, nawet jeśli firma mieści się w okopie na granicy obu Korei."
-somekind,
konkretny człowiek-konkretny przekaz :]
edytowany 1x, ostatnio: MasterBLB, 2011-08-26 04:09

Pozostało 580 znaków

2011-08-26 08:19
0

Niestety nadal nic. QT instalowałem za pomocą instalatora online.
Wywołałem w wierszu poleceń D:\QtSDK\Desktop\Qt\4.7.3\mingw\bin\qmake.exe -project gmake nmake i niestety dalej tego bata nie ma.
W Starcie folderu QT w ogóle nie mam, już nie pamiętam czy przy instalacji ustawiłem, żeby skrótów w starcie nie tworzyło czy sam potem to usunąłem.

edytowany 3x, ostatnio: tomepaw, 2011-08-26 08:21
MasterBLB napisał "-project qmake nmake", a ty "-project gmake nmake" - MJay 2011-08-26 09:26
Albo jestem ślepy, albo to jest to samo albo czegoś nie rozumiem :D - tomepaw 2011-08-26 09:50
'q'(ku) i 'g'(gie) moim zdaniem to nie to samo ;-) ale może robi to samo, tego nie wiem - MJay 2011-08-26 10:12
O kurcze, chyba czas przejść się do okulisty :P Niestety nadal tego bata nigdzie nie ma. - tomepaw 2011-08-26 10:17

Pozostało 580 znaków

2011-08-26 12:06
0

Hmmm weź zassij sobie jaką porządną wersję tego Qt:
http://qt.nokia.com/downloads/windows-cpp-vs2008
bo to co mówisz to jakieś czary są.
Ewentualnie wersję Qt+IDE:
http://qt.nokia.com/downloads/sdk-windows-cpp-offline


"Sugeruję wyobrazić sobie Słońce widziane z orbity Merkurego, a następnie dupę tej wielkości. W takiej właśnie dupie specjalista ma teksty o wspaniałej atmosferze, pracy pełnej wyzwań i tworzeniu innowacyjnych rozwiązań. Pracuje się po to, żeby zarabiać, a z resztą specjalista sobie poradzi we własnym zakresie, nawet jeśli firma mieści się w okopie na granicy obu Korei."
-somekind,
konkretny człowiek-konkretny przekaz :]

Pozostało 580 znaków

2011-08-26 14:27
0

@tomepaw
tak trochę nie temat napiszę, ale jeśli już będziesz miał dość to mogę Cię zapewnić, że pod VS zadziała to dobrze i szybko sobie poradzisz z instalacją driver'a ;D

Pozostało 580 znaków

2011-08-26 15:11
0

Już mam dość :P
Jednak dziwi mnie to, że nawet jak próbuję się połączyć z bazą danych SQLite (zewnętrzny serwer) to firewall nie woła o tym, że program chce łączyć się z internetem.
Oczywiście QSqlDatabase ma ustawione HostName na adres hosta bazy danych jak również użytkownika, hasło itd. Znowu coś źle robię?

edytowany 2x, ostatnio: tomepaw, 2011-08-26 15:12

Pozostało 580 znaków

2011-08-26 19:01
0

A jest coś takiego jak serwer SQLite ?
Jak dla mnie to zwykły plik i wystarczy że użytkownik ma dostęp do danego zasobu sieciowego.

Pozostało 580 znaków

2011-08-26 19:23
0

Serwer to po prostu cba.pl i chciałbym, aby program łączył się z tą bazą danych i wykonywał konkretne polecenia na tej bazie (pobieranie danych, uaktualnianie). Czy QT umożliwia coś takiego?

Pozostało 580 znaków

2011-08-26 21:10
1

QSqlQuery,QSql(Relational)TableModel to są klasy,które zapewne Cię zainteresują


"Sugeruję wyobrazić sobie Słońce widziane z orbity Merkurego, a następnie dupę tej wielkości. W takiej właśnie dupie specjalista ma teksty o wspaniałej atmosferze, pracy pełnej wyzwań i tworzeniu innowacyjnych rozwiązań. Pracuje się po to, żeby zarabiać, a z resztą specjalista sobie poradzi we własnym zakresie, nawet jeśli firma mieści się w okopie na granicy obu Korei."
-somekind,
konkretny człowiek-konkretny przekaz :]

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0