postgres 9 + QT 4.7 - problem

0

http://blog.emanuelkoczwara.pl/id/486008/

zrobiłem to samo dla wersji postgresa 9.0.4
no i mam błędy - nie da się

błąd przy instrukcji make install

make [2] *** [postgres.def] Error 5
make [1] *** [install] Error 1

podobne są czy instrukcji make

połączył ktos PGSQL-a 9 z QT?

0

poradziłem sobie tak
ze się łączę przez ODBC

ale jednak chciałbym za pomoca QPGSL

0

Wpisz Bracie w assistanta frazę "SQL Database Drivers" tam masz znacznie lepiej opisane,jak kompilować pluginy sqlowe do Qt.Postgresa wprawdzie nie stosowałem,ale onegdaj zrobiłem plugin do mysqla kierując się tym właśnie opisem

0
MasterBLB napisał(a)

Wpisz Bracie w assistanta frazę "SQL Database Drivers" tam masz znacznie lepiej opisane,jak kompilować pluginy sqlowe do Qt.Postgresa wprawdzie nie stosowałem,ale onegdaj zrobiłem plugin do mysqla kierując się tym właśnie opisem

dzięki za odpowiedź
ale jest jeden problem

wszędzie
http://www.qtcentre.org/wiki/index.php?title=Building_the_QPSQL_plugin_on_Windows_using_MinGW
http://4programmers.net/Forum/C_i_C++/175606-qt_+_mysql = akurat do MYSQL-a

jest mowa o tym aby ściagnąć MINGW, żeby skorzystac z dlltool-a i reimp-a brak

http://sourceforge.net/projects/mingw/ - ściągam stąd

no i dlltool jest a reimpa brak

0

Mingw ściągać wtedy,jak nie masz nmake'a od visuala.Jak masz,to jedziesz wg Assistanta:

How to Build the QPSQL Plugin on Windows (wyżej pisza,aby użyć co najmniej postgresa 7.3)
Install the appropriate PostgreSQL developer libraries for your compiler. Assuming that PostgreSQL was installed in C:\psql, build the plugin as follows:
cd %QTDIR%\src\plugins\sqldrivers\psql
qmake "INCLUDEPATH+=C:\psql\include" "LIBS+=C:\psql\lib\ms\libpq.lib" psql.pro
nmake

0
fredi_ napisał(a)

dlltool jest a reimpa brak

tutaj znajdziesz reimp'a gdybyś chciał z mingw skorzystać.

0

dzięki za odpowiedź
ale kurde tak robiłem

cd %QTDIR%\src\plugins\sqldrivers\psql
qmake -o Makefile "INCLUDEPATH+=C:\psql\include" "LIBS+=C:\psql\lib\ms\libpq.lib" psql.pro
nmake

z uwzględnieniem ścieżek jakie są u mnie

no i nmake mam z Visual Studio

no i jedyne co to kupa błędów

g++ -c -g -frtti -fexceptions -mthreads -Wall -DUNICODE -DQT_LARGEFILE_S
UPPORT -DQT_NO_CAST_TO_ASCII -DQT_NO_CAST_FROM_ASCII -DQT_DLL -DQT_PLUGIN -DQT_S
QL_LIB -DQT_CORE_LIB -DQT_THREAD_SUPPORT -I"........\include\QtCore" -I"....
....\include\QtSql" -I"........\include" -I"g:\Programiles\PostgreSQL\9.0\i
nclude" -I"........\include\ActiveQt" -I"tmp\moc\debug_shared" -I"........
\mkspecs\win32-g++" -o tmp\obj\debug_shared\qsql_psql.o ......\sql\drivers\psq
l\qsql_psql.cpp
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp22: error: libpq-fe.h: No such file o
r directory
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp23: error: pg_config.h: No such file
or directory
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp: In function 'QSqlError qMakeError(const
QString&, QSqlError::ErrorType, const QPSQLDriverPrivate*)':
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp error: 'PQerrorMessage' was not dec
lared in this scope
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp: In member function 'bool QPSQLResultPri
vate::processResults()':
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp error: 'PQresultStatus' was not dec
lared in this scope
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp error: 'PGRES_TUPLES_OK' was not de
clared in this scope
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp error: 'PQntuples' was not declared
in this scope
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp error: 'PGRES_COMMAND_OK' was not d
eclared in this scope
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp: In function 'void qDeallocatePreparedSt
mt(QPSQLResultPrivate*)':
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp error: 'PQexec' was not declared in
this scope
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp error: 'PQresultStatus' was not dec
lared in this scope
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp error: 'PGRES_COMMAND_OK' was not d
eclared in this scope
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp error: 'PQerrorMessage' was not dec
lared in this scope
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp error: 'PQclear' was not declared i
n this scope
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp: In member function 'void QPSQLResult::c
leanup()':
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp error: 'PQclear' was not declared i
n this scope
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp: In member function 'virtual bool QPSQLR
esult::fetchLast()':
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp error: 'PQntuples' was not declared
in this scope
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp: In member function 'virtual QVariant QP
SQLResult::data(int)':
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp error: 'PQnfields' was not declared
in this scope
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp error: 'PQftype' was not declared i
n this scope
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp error: 'PQgetvalue' was not declare
d in this scope
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp error: 'PQgetisnull' was not declar
ed in this scope
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp error: 'PQunescapeBytea' was not de
clared in this scope
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp: In member function 'virtual bool QPSQLR
esult::isNull(int)':
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp error: 'PQgetvalue' was not declare
d in this scope
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp error: 'PQgetisnull' was not declar
ed in this scope
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp: In member function 'virtual bool QPSQLR
esult::reset(const QString&)':
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp error: 'PQexec' was not declared in
this scope
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp: In member function 'virtual int QPSQLRe
sult::numRowsAffected()':
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp error: 'PQcmdTuples' was not declar
ed in this scope
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp: In member function 'virtual QVariant QP
SQLResult::lastInsertId() const':
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp error: 'Oid' was not declared in th
is scope
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp error: expected ';' before 'id'
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp error: 'id' was not declared in thi
s scope
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp error: 'InvalidOid' was not declare
d in this scope
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp: In member function 'virtual QSqlRecord
QPSQLResult::record() const':
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp error: 'PQnfields' was not declared
in this scope
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp error: 'PQfname' was not declared i
n this scope
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp error: 'PQfname' was not declared i
n this scope
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp error: 'PQftype' was not declared i
n this scope
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp error: 'PQfsize' was not declared i
n this scope
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp error: 'PQfmod' was not declared in
this scope
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp: In member function 'virtual bool QPSQLR
esult::prepare(const QString&)':
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp error: 'PQexec' was not declared in
this scope
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp error: 'PQresultStatus' was not dec
lared in this scope
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp error: 'PGRES_COMMAND_OK' was not d
eclared in this scope
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp error: 'PQclear' was not declared i
n this scope
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp error: 'PQclear' was not declared i
n this scope
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp: In member function 'virtual bool QPSQLR
esult::exec()':
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp error: 'PQexec' was not declared in
this scope
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp: In function 'bool setEncodingUtf8(PGcon
n*)':
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp error: 'PQexec' was not declared in
this scope
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp error: 'PQresultStatus' was not dec
lared in this scope
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp error: 'PQclear' was not declared i
n this scope
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp error: 'PGRES_COMMAND_OK' was not d
eclared in this scope
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp: In function 'void setDatestyle(PGconn*)
':
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp error: 'PQexec' was not declared in
this scope
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp error: 'PQresultStatus' was not dec
lared in this scope
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp error: 'PGRES_COMMAND_OK' was not d
eclared in this scope
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp error: 'PQerrorMessage' was not dec
lared in this scope
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp error: 'PQclear' was not declared i
n this scope
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp: In function 'QPSQLDriver::Protocol getP
SQLVersion(PGconn*)':
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp error: 'PQexec' was not declared in
this scope
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp error: 'PQresultStatus' was not dec
lared in this scope
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp error: 'PGRES_COMMAND_OK' was not d
eclared in this scope
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp error: 'PGRES_TUPLES_OK' was not de
clared in this scope
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp error: 'PQgetvalue' was not declare
d in this scope
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp error: 'PQclear' was not declared i
n this scope
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp: In destructor 'virtual QPSQLDriver::~QP
SQLDriver()':
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp error: 'PQfinish' was not declared
in this scope
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp: In member function 'virtual bool QPSQLD
river::open(const QString&, const QString&, const QString&, const QString&, int,
const QString&)':
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp error: 'PQconnectdb' was not declar
ed in this scope
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp error: 'PQstatus' was not declared
in this scope
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp error: 'CONNECTION_BAD' was not dec
lared in this scope
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp error: 'PQfinish' was not declared
in this scope
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp: In member function 'virtual void QPSQLD
river::close()':
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp error: 'PQfinish' was not declared
in this scope
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp: In member function 'virtual bool QPSQLD
river::beginTransaction()':
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp error: 'PQexec' was not declared in
this scope
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp error: 'PQresultStatus' was not dec
lared in this scope
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp error: 'PGRES_COMMAND_OK' was not d
eclared in this scope
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp error: 'PQclear' was not declared i
n this scope
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp error: 'PQclear' was not declared i
n this scope
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp: In member function 'virtual bool QPSQLD
river::commitTransaction()':
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp error: 'PQexec' was not declared in
this scope
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp error: 'PQcmdStatus' was not declar
ed in this scope
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp error: 'PQresultStatus' was not dec
lared in this scope
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp error: 'PGRES_COMMAND_OK' was not d
eclared in this scope
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp error: 'PQclear' was not declared i
n this scope
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp error: 'PQclear' was not declared i
n this scope
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp: In member function 'virtual bool QPSQLD
river::rollbackTransaction()':
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp error: 'PQexec' was not declared in
this scope
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp error: 'PQresultStatus' was not dec
lared in this scope
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp error: 'PGRES_COMMAND_OK' was not d
eclared in this scope
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp error: 'PQclear' was not declared i
n this scope
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp error: 'PQclear' was not declared i
n this scope
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp: In member function 'virtual QString QPS
QLDriver::formatValue(const QSqlField&, bool) const':
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp error: 'PQescapeBytea' was not dec
lared in this scope
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp: In member function 'virtual bool QPSQLD
river::isOpen() const':
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp error: 'PQstatus' was not declared
in this scope
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp error: 'CONNECTION_OK' was not dec
lared in this scope
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp: In member function 'bool QPSQLDriver::s
ubscribeToNotificationImplementation(const QString&)':
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp error: 'PQsocket' was not declared
in this scope
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp error: 'PQexec' was not declared i
n this scope
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp error: 'PQresultStatus' was not de
clared in this scope
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp error: 'PGRES_COMMAND_OK' was not
declared in this scope
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp: In member function 'bool QPSQLDriver::u
nsubscribeFromNotificationImplementation(const QString&)':
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp error: 'PQexec' was not declared i
n this scope
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp error: 'PQresultStatus' was not de
clared in this scope
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp error: 'PGRES_COMMAND_OK' was not
declared in this scope
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp: In member function 'void QPSQLDriver::_
q_handleNotification(int)':
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp error: 'PQconsumeInput' was not de
clared in this scope
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp error: 'PGnotify' was not declared
in this scope
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp error: 'notify' was not declared i
n this scope
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp error: 'PQnotifies' was not declar
ed in this scope
NMAKE : fatal error U1077: 'G:\Qt\mingw\bin\g++.EXE' : return code '0x1'
Stop.
NMAKE : fatal error U1077: '"G:\Program Files\Microsoft Visual Studio 9.0\VC\bin
\nmake.exe"' : return code '0x2'
Stop.

0

G:\Program Files\Microsoft Visual Studio 9.0\VC\bin; G:\Program Files\PostgreSQL\9.0\include

w zmiennej Path mam min takie ściezki więc

......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp22: error: libpq-fe.h: No such file o
r directory
......\sql\drivers\psql\qsql_psql.cpp23: error: pg_config.h: No such file
or directory

te pliki powinny być chyba dostępne bo są tu
G:\Program Files\PostgreSQL\9.0\include

0

hmmmm...cóż,sprawdźmy taki trick:
1.Czy komenda qmake -o Makefile "INCLUDEPATH+=C:\psql\include" "LIBS+=C:\psql\lib\ms\libpq.lib" psql.pro tworzy ci projekt qt?Jeśli nie to masz duży problem,jeśli tak idź do 2 i dalej
2.Zakładam,że masz integrację visuala z qt.Otwórz zatem projekt psql.pro korzystając z opcji "open solution from pro file"
3.Upewnij się,że w ustawieniach visuala masz podane ścieżki do headerów oraz liba postgresa
4.Zapuść build release,i trzymaj kciuki

0

pod jakim systemem to kompilujesz i pod jaką architekturę ?

0
qtMaster napisał(a)

pod jakim systemem to kompilujesz i pod jaką architekturę ?

win xp 32

0
MasterBLB napisał(a)

hmmmm...cóż,sprawdźmy taki trick:
1.Czy komenda qmake -o Makefile "INCLUDEPATH+=C:\psql\include" "LIBS+=C:\psql\lib\ms\libpq.lib" psql.pro tworzy ci projekt qt?Jeśli nie to masz duży problem,jeśli tak idź do 2 i dalej
2.Zakładam,że masz integrację visuala z qt.Otwórz zatem projekt psql.pro korzystając z opcji "open solution from pro file"
3.Upewnij się,że w ustawieniach visuala masz podane ścieżki do headerów oraz liba postgresa
4.Zapuść build release,i trzymaj kciuki

dzięlkuję jeszcze raz
plik pro jest
integracji nie mam

idę teraz spać - jutro zrobię :) tj dziś

dziękuję za wskazówki

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1