Potrzebuje bibliotek socket

Odpowiedz Nowy wątek
Badnick
2010-05-22 14:08
Badnick
0

Witam. Potrzebuje wyjasnienia, skad wziasc wszystkie biblioteki odnosnie socket, i w ogole lacznosci programu przez internet. Druga sprawa to, jak je zainstalowac, czy ja mam je poprostu wkleic do ?://Dev Cpp/includes/ ?

Pozostało 580 znaków

t0m_k-tmp
2010-05-22 14:10
t0m_k-tmp
0

Jak masz gcc to wszystko co jest potrzebne do socketow juz masz, a poza tym na windowsie do projektu trzeba dodac ws32.lib, czy jakos tak ;p

Pozostało 580 znaków

Świętowit
2010-05-22 14:11
Świętowit
0

Socket? Na pewno o nagłówek Ci chodzi? http://www.sockets.com/winsock.htm

Pozostało 580 znaków

Badnick
2010-05-22 14:16
Badnick
0

To w takim razie dajcie mi jakis najkrotszy przyklad zastosowania tego "Winsock"

Pozostało 580 znaków

t0m_k-tmp
2010-05-22 14:21
t0m_k-tmp
0
Badnick napisał(a)

To w takim razie dajcie mi jakis najkrotszy przyklad zastosowania tego "Winsock"

wyszukiwarka na forum nie dziala, czy google ?

Pozostało 580 znaków

Świętowit
2010-05-22 14:30
Świętowit
0

Na MSDN-ie przy omówieniu winsock i konkretnych funkcji przykładowego kodu jest od metra i ciut ciut.

Pozostało 580 znaków

Badnick
2010-05-22 15:22
Badnick
0

Znalazlem taki kod:

#include <string>
#include <winsock2.h>

WORD version = MAKEWORD(2,2);   // używamy wersji 2.2
WSADATA wsaData;       // nasze WSA
if(!WSAStartup(version, &wsaData)) // tworzymy WSA
{
  // mamy błąd, WSA nie chce sie zainicjować
  cout << "Błąd inicjalizacji WSA" << endl;
  WSACleanup(); // usuwamy WSA
  return 1;
}
if( LOBYTE(wsaData.wVersion) != 2 || 
    HIBYTE(wsaData.wVersion) != 2 )
{
  cout << "Nieprawidłowa wersja" << endl;
  WSACleanup(); // usuwamy WSA
  return 1;
}

Tylko nie chce mi dzialac, nie wiadomo czemu, znalazlem go w jakims tutorialu. Oto log kompilacji:

#include <string>
#include <winsock2.h>

WORD version = MAKEWORD(2,2);   // używamy wersji 2.2
WSADATA wsaData;       // nasze WSA
if(!WSAStartup(version, &wsaData)) // tworzymy WSA
{
  // mamy błąd, WSA nie chce sie zainicjować
  cout << "Błąd inicjalizacji WSA" << endl;
  WSACleanup(); // usuwamy WSA
  return 1;
}
if( LOBYTE(wsaData.wVersion) != 2 || 
    HIBYTE(wsaData.wVersion) != 2 )
{
  cout << "Nieprawidłowa wersja" << endl;
  WSACleanup(); // usuwamy WSA
  return 1;
}

Pozostało 580 znaków

Badnick
2010-05-22 15:23
Badnick
0

SORKI POMYLKA: Log kompilacji :

Kompilator: Default compiler
Building Makefile: "C:\Documents and Settings\KUBA.RODZINA\Pulpit\cwiczenia\proba sock\Makefile.win"
Wykonywanie  make...
make.exe -f "C:\Documents and Settings\KUBA.RODZINA\Pulpit\cwiczenia\proba sock\Makefile.win" all
g++.exe -c main.cpp -o main.o -I"C:/Dev-Cpp/lib/gcc/mingw32/3.4.2/include"  -I"C:/Dev-Cpp/include/c++/3.4.2/backward"  -I"C:/Dev-Cpp/include/c++/3.4.2/mingw32"  -I"C:/Dev-Cpp/include/c++/3.4.2"  -I"C:/Dev-Cpp/include"   

main.cpp:7: error: expected unqualified-id before "if"
main.cpp:7: error: expected `,' or `;' before "if"
main.cpp:14: error: expected unqualified-id before "if"
main.cpp:14: error: expected `,' or `;' before "if"

make.exe: *** [main.o] Error 1

Wykonanie zakończone

Pozostało 580 znaków

Świętowit
2010-05-22 15:25
Świętowit
0

Widziałeś kiedyś C++ na oczy? Zacznij od napisania hello-world, potem baw się gniazdkami.

Pozostało 580 znaków

Badnick
2010-05-22 15:29
Badnick
0

No to napraw to jak taki madry jestes. Hello worldy mam juz dawno za soba

Pozostało 580 znaków

Świętowit
2010-05-22 15:31
Świętowit
0
Badnick napisał(a)

Hello worldy mam juz dawno za soba

Tja, i w nich funkcji main nie używałeś?

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0