TCP Socket

0

Witam,
Panowie jak sprawdzić ile jest połaczeń TCP na danym porcie w systemie.
Chodzi mi o to ze chciałbym odczytać ile jest połączeń (wszystkich) w systemie z portem np. 1234

0

na danym porcie możesz mieć tylko jedno połączenie naraz.

0

nie prawda na porcie może być wiele połączonych klientów, tak jak się to ma na http 80.

0

Tak :>
Może się najpierw dokształc a potem zabieraj głos

0

na jednym porcie może być wiele połączeń, bardzo prosty test...
na forme wrzucamy TServerSocket ustawiamy port np. 12345 w oncreate formy dajemy serversocket.active na true uruchamiamy, otwieramy drugi projekt na forme wrzucamy TClientSocket
adres ustawiamy 127.0.0.1 port taki jak w ServerSocket i w oncreate clientsocket.active na true, uruchamiamy dwie kopie programu klienta i jaki wniosek łączą się obydwa na ten sam port serwera, jest możliwość połączenia się większej ilości klientów na port.
dziękuje za uwagę, pozdrowienia dla głąbów ;]

// ...a następnie odpalamy tcpview, i widzimy że żadne z połączeń nie jest utrzymywane na porcie 80. masz rozdwojenie jaźni, że pozdrawiasz siebie w liczbie mnogiej? - Ł

0

oj bidoku, bidoku...
I co ten twój cudny test ma pokazywać?, bo że głupi jesteś to już wiadomo, wiadomo też, że nigdy nie pracowałeś z gniazdami, że nie próbowałeś nawet zrozumieć jak działa jakikolwiek serwer sieciowy.
Czas się dokształcić i przestać robić z siebie głupca

tu masz przykład najprostszego serwera (nie mój kod, mi się nie chce pisać)

WSAStartup (wersja) – inicjalizacja obsługi gniazdek w Windows
s1 = socket (rodzina_adresów, typ_gniazdka) – utworzenie gniazdka s1
wypełnij T1 – wypełnienie struktury gniazdka s1
bind (s1, T1) – nadanie gniazdku s1 adresu interfejsu sieciowego
listen (s1) – ustawienie gniazdka s1 w stan słuchania
s2 = accept (s1, T2) – ustanowienie połączenia i utworzenie nowego gniazdka s2 (T2)
recv (s2, bufor_odb) – odczyt danych z gniazdka s2
send (s2, bufor_nad) – zapis danych do gniazdka s2
closesocket (s2) – zamknięcie gniazdka s2
WSACleanup () – zakończenie obsługi gniazdek w Windows

zwróć uwagę na linijkę s2 = accept (s1, T2) – ustanowienie połączenia i utworzenie nowego gniazdka s2 (T2)
może to ci da do myślenia

0

co to jest za <ort>psełdo </ort>kod ?

0
tukan napisał(a)

co to jest za psełdo kod ?

a czego nie rozumiesz w stwierdzeniu pseudo kod

0

no nie, jeszcze się wyzywać zaczęliście... zamykam temat.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1