Wątek przeniesiony 2017-03-30 19:54 z C/C++ przez kq.

C# rysowanie

0

Witam

Czy jest możliwe rysowanie po formie w trybie projektowania (designer) ? Chodzi o visual studio c# i windows forms.
Wiem że istnieje możliwość stworzenia obiektu graphics i rysowanie po nim w trybie programowym ale czy jest jakaś opcja aby kreślić w trybie designerskim i aby ten "designer" sam wygenerował kod który będzie reprezentować to co narysowałem... ?

Mam visual studio c# 2017

0

Hmm, nie potrzebowałem nigdy czegoś takiego. Delphi ma taką kontrolkę, co nazywa się TShape. Może poszukaj właśnie pod tym kątem: "C# Shape control.

Rysowania, o jakie Ci chodzi w design time nie ma. Ale mogą być kontrolki, które mają zaimplementowane pewne kształty.

0

No więc tak. Oczywiście że mogę zawsze stworzyć obiekt klasy graphics i później używając metod narysować co chcę ale jest to kreślenie programistyczne a nie tak jak w paincie. Zauważyłem że można włączyć pasek narzędziowy o nazwie "edytor obrazów" ale wszystkie guziki tego paska są wyszarzone i nie da się ich klikać. Pytanie sprowadza się do tego :

Kiedy da się używać guzików z paska narzędzi "edytor obrazów" i jak zrobić aby za pomocą nich rysować w trybie designera po formie...?

0

Kiedy da się używać guzików z paska narzędzi "edytor obrazów"

Wtedy, kiedy edytujesz obraz.

Z tego, co wiem, to nie ma w VS takiej opcji, o którą by ci chodziło. Możesz sobie zbudować własne UserControl, aby zamknąć twoją funkcjonalność, a jeżeli być pisał w WPF to możesz sobie dodawać pewne standardowe kształty i ścieżki - ale to tyle.

0

Spróbuj umięśnić w UserControl kod który byś użył do rysowania w "w trybie programowym".
następnie dodaj tę kontrolkę na formularz.

jak to opanujesz to możesz całą funkcjonalności przerzucić na formularz w zdarzeniu Form_Paint
i dodać kolejny formularz dziedziczący po tym pierwszym
po testuj, po próbuj , efekt może cię zaskoczyć

na UserControl możesz dodać komponent timer aby odświeżać rysowany obraz a efekt będzie widoczny już na etapie projektowania

0

Ale jemu chodzi o to, żeby se myszką rysował po formie, a nie w kodzie pisał.

0

No dokładnie Juhas, tak to wiem że się to wszystko da ogarnąć. Choć z tym "timerem" to ciekawe, człowiek całe życie się uczy... ;)
Dzięki chłopaki, olejcie to, rysować będę w paincie i wciągać picture boxem. Finito, nie warto się tym zajmować. Pozdro

0

Wydaje mi się, że od takich rzeczy jest "Blend for Visual Studio 2017"

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0