graficzny interfejs typu cad

Odpowiedz Nowy wątek
2014-06-18 16:24

Rejestracja: 6 lat temu

Ostatnio: 6 lat temu

0

Witam, jestem nowy. I nie wiem czy to dobry dzial.
Chce stworzyc program Mesowski do obliczania np RAM, kratownic.
Potrafie oprogramowac czesc obliczeniowa, potrafie rysowac po canvasach itp, a chcialbym wzbogacic swoj program o graficzny interfejs wprowadzania danych - cos w rodzaju micro autocada. Znam pascala. Ale chce przerobic to co mam na C# lub C++.
Co ma robic moj graficzny interfejs:
Uzytkownik bedzie rysowal elementy od punktu do punktu, a pozniej musi miec mozliwosc lapania za konce, przesuwania itp.... w przyszlosci rozwine to o elementy 3D wiec obracanie przesuwanie... itp
Moje pojecie o grafice komputerowej ogranicza sie do ksiazki Marciniaka: grafika komputerowa dla turbo pascala.
Czy moglibyscie mnie nakierowac na jakies ksiazki? strony itp...
Moje pojecie jak to zrobic jest prymitywne - powiedzmy ze chce najechac na linie i ja podswietlic. Rozumiem ze sprawdzam przy kazdym zdarzeniu ruchu myszy czy wspolrzedne kursora sa wewnatrz jakiegos prostokata otaczajacego element. Ale nie wyobrazam sobie ze majac np 100 elementow przy kazdym ruchu musze sprawdzac czy kursor jest awarty w kazdym prostokacie. Czy da sie to zrobic prosciej? Czy takie rzeczy sa juz gdzies oprogramowane?

Czy takie rzeczy moge realizowac np za pomoca biblioteki opengl? Poniewaz bawie sie programowaniem po pracy jako hobby, nie chcialbym tracic czasu na poszukiwania czegos kto ktos mi wskaze w 5 minut.
Pomozecie?
kris

Pozostało 580 znaków

W2K
2014-06-18 16:33
W2K

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 2 godziny temu

0

Pozdrawiam kolegę budowlańca ;-)

Co do pytania to w zasadzie w takim przypadku jak opisujesz ,najodpowiedniejszy (sam ostatnio myślałem nad tego typu interfejsem ale w prostszych zastosowaniach) wydaj się być WPF. Pozwala tworzyć grafikę 2D, 3D i ogólnie ma ogromne możliwości. Do takich zadań jest idealny.

BTW taki system MES to dla własnej stysfakcji czy zamierzasz pozbyć się Robota z rynku ? ;-)

Pozostało 580 znaków

2014-06-18 16:52

Rejestracja: 6 lat temu

Ostatnio: 6 lat temu

0

Robot to sie sam zalatwi ( a wlasciwie Autodesk go unicestwi nie poprawiajac bugow). Na rynku coraz wiecej kombajnow Mes....
Dzieki za podpowiedz o WPF- nie wiedzialem ze cos takiego jest. Poczytam co to.
Na razie pytam tylko z ciekawosci - kiedys robilem jakies procedurki w pascalu. Niestety jak pisalem - dysponuje tylko czasem po pracy ( a wiec brakiem czasu) nie mniej chcialbym pouczyc sie programowania obiektowego- no i przy okazji nauki obiektowosci wyszlo pytanie - jak taki robot np pracuje z obiektami graficznymi - prety , plyty ...
Pozdrawiam

Pozostało 580 znaków

mkr
2014-06-20 09:39
mkr
0

A może zamiast tworzenia własnego autocada wykorzystanie cada i zrobienie jakiegoś plugina?

Polecam blog o .NET w programach Autodesku: http://through-the-interface.typepad.com/

Pozostało 580 znaków

2014-06-20 10:26

Rejestracja: 6 lat temu

Ostatnio: 6 lat temu

0

Tak naprawde nie potrzebuje CADA, chodzi mi o to ze uzytkownik bedzie mogl narysowac cos takiego ( strona i soft przypadkowa z google):
http://www.jago.up.lublin.pl/pwsz/dz_proj.html

, a pozniej bedzie mogl klikac na elementy, zaznaczac je, przesuwac, kopiowac itp... a potem beda na podstawie tego leciec obliczenia mes i nie tylko mes. Podobne zachowania sa oprogramowane w programach CAD wiec pomyslalem ze przez analogie moglbym cos takiego zastosowac u siebie.

Pozostało 580 znaków

2014-06-20 16:53

Rejestracja: 7 lat temu

Ostatnio: 2 lata temu

0

Kiedyś też myślałem o napisaniu własnego CAD'a (branża elektryczna i teletechniczna). Myślę, że to trochę zbyt ambitne jak na jedną osobę, która dodatkowo nie jest programistą. Sam pozostaję więc przy AutoCAD, który to z Lispem jest bardzo dobry w usprawnianiu pracy, a z C# jeszcze lepszy.

Jeśli jednak masz odpowiednie zacięcie, to może rzuć okiem na Qcada, jest open source: http://www.qcad.org/en/

Może coś z niego da się wyciągnąć, ja nie próbowałem.

edytowany 1x, ostatnio: ulong88, 2014-06-20 16:53

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0