Interfejs graficzny w C#?

Odpowiedz Nowy wątek
Rafał (bakłażan)
2006-12-02 21:04
Rafał (bakłażan)
0

Witam! ;-)
Jestem początkującym 'programistą'. Chciałem się zapytać czy korzystając z języka C# zaimplementowanego na platformie Visual Studio 2005 jestem w stanie napisać prosty interfejs graficzny podobny do paint'a? W programie rysowałbym proste figury geometryczne (2D) i następnie zapisywałbym do pliku informacje wygenerowane na podstawie parametrow geometrycznych tych figur? Jeżeli tak gdzie mogę szukać pomocy i literatury jak napisać taki interfejs graficzny? Jeżeli nie z jakiego języka mam skorzystać i analogicznie gdzie mam szukać pomocy? :-)
Na internecie jest ogrom wiedzy na temat języka C#, ale odpowiedzi na powyższe pytania niestety nigdzie nie znalazłem.. [???]
Z góry dziękuje za wszelką pomoc!
Rafał (bakłażan)

Pozostało 580 znaków

2006-12-02 21:15

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 8 lat temu

0

C# jest na platformie .net, visual studio 2005 to tylko srodowisko. I tak, mozesz napisac taki interfejs. Co do pomocy, to generalnie msdn. Wiekszosc opierala sie bedzie na powstawianiu odpowiednich kontrolek i obsluzeniu zdarzen. Np. jako kartka mozesz uzyc kontrolki PictureBox z zalaczonym Image, przechwytujesz zdarzenia OnMouseUp, OnMouseDown, itp i odpowiednio rysujesz po image. Jesli chodzi o szczegoly to musisz pytac o konkrety, bo tak to wiele sie nie da pomoc ;)


You need to learn how to walk
before you can run

Pozostało 580 znaków

2006-12-02 21:35

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 8 lat temu

0

Jeśli MSDN to dla Ciebie za mało, to polecam Core C# Helionu. Przyda Ci się do nauki rysowania po formie.


Pozostało 580 znaków

Rafał (bakłażan)
2006-12-02 23:05
Rafał (bakłażan)
0

Hm.. nie spodziewałem się tak szybkiej odpowiedzi!! :-) Dziekuję serdecznie!! Jestem właśnie w trakcie pobierania MSDN.. w razie problemów wiem już gdzie szukać błyskawicznej pomocy!! :-) Pozdrawiam!!

Pozostało 580 znaków

2006-12-05 01:22

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 8 lat temu

0

taa centrumxp.pl -> Kurs .Net -> Visual C# -> tutorial Painta

Pozostało 580 znaków

Rafał (bakłażan)
2006-12-09 21:08
Rafał (bakłażan)
0

Mini Paint w C# => najss!! :-) Mam do Was kolejne pytanie: czy w C# będę mógł "bawić" się w 3D? Może inaczej, czy będę mógł rysować figury w trzech wymiarach?

Psur napisałeś, żebym poszukał książki Core C#. Na stronie Helionu nie ma takiej pozycji. Poniżej zamieściłem wszystkie książki dotyczące C#, które oferuje Helion. Która to z nich?

• C# 2005. Wprowadzenie luty 2007
• C# i .NET (99.00 PLN)
• C# i ASP.NET. Szybki start (44.91 PLN)
• C#. Leksykon (30.00 PLN)
• C#. Leksykon kieszonkowy
• C#. Programowanie (67.00 PLN)
• C#. Receptury. Wydanie II (99.00 PLN)
• C#. Tworzenie aplikacji sieciowych. 101 gotowych projektów styczeń 2007
• C#. Wzorce projektowe
• C#. Ćwiczenia (25.00 PLN)
• C#. Ćwiczenia. Wydanie II (19.00 PLN)
• Język C#. Szkoła programowania styczeń 2007
• Microsoft Visual C# 2005. Księga eksperta luty 2007
• Tablice informatyczne. C# grudzień 2006
• Visual C# .NET. Encyklopedia
• Visual C# 2005 Express Edition. Od podstaw (27.00 PLN)
• Visual C# 2005. Zapiski programisty (29.90 PLN)
• Wstęp do programowania w języku C# (49.00 PLN)

Z góry dziękuję za pomoc! Pozdrawiam! :-)

Pozostało 580 znaków

2006-12-09 23:31

Rejestracja: 15 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0

Bawić się w 3d oczywiście możesz. "Najłatwiej" będzie z Managed DirectX. Ale nie orientuję się w 3d specjalnie więc jak wygląda sprawa z innymi bibliotekami graficznymi to nie wiem.
Zapewne chodziło o C# i .NET. Tytuł orginału to Core C# and .NET


Pozostało 580 znaków

Ravender
2006-12-10 16:28
Ravender
0

co do zabawy w 3D polecam zapoznanie sie z TrueVision 3D. Jest to engine graficzny pod rozne jezyki programowania. Nie jestem peiwen czy pod C# tez, ale bawilem sie nim pod Visual Basiciem i ejst swietny. Ma do tego genialne tutoriale

Pozostało 580 znaków

Rafał (bakłażan)
2006-12-10 18:25
Rafał (bakłażan)
0

Dzięki za pomoc! :-) Zabawa w 3D to jeszcze odległa kwestia.. Pozdrawiam! :-)

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0