Jak ukryć adres obrazka na stronie? [ASP.NET]

Odpowiedz Nowy wątek
2007-01-07 12:54

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 2 lata temu

0

Witam,
Czy jest jakiś prosty sposób na uniemożliwienie uzyskania adresu obrazka wyświetlanego na stronie? Chodzi mi o to, aby osoba przeglądająca stronę nie mogła kliknąć prawym przyciskiem myszy na obrazku i pobrać jego adres. Jak takie coś zrobić?

Pozdrawiam,
Piote

Pozostało 580 znaków

2007-01-07 13:10

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 8 lat temu

0

Nie do konca rozumiem po co. Predzej mozesz przekierowywac, czyli adres obrazka bylby np. www.moja_strona.pl/podajObrazek.aspx?id=5, co tak naprawde niewiele mowi 'chakierowi' :) Natomiast wszelkie blokady prawych przyciskow, itp. tak naprawde sa o kant d... potluc, bo tyle samo jest sposobow, zeby je obejsc, co pomyslow na blokady.


You need to learn how to walk
before you can run

Pozostało 580 znaków

2007-01-07 16:18
Administrator

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 7 godzin temu

Lokalizacja: Poznań

0

Nie istnieją żadne sposoby uniemożliwienia uzyskania adresu obrazka na stronie - skoro przeglądarka umie go uzyskać by wyświetlić obraz, to oznacza, że jest on publicznie dostępny.
Nie ma odwołania od tej decyzji :]


Pozostało 580 znaków

2007-01-07 23:48

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 2 lata temu

0
johny_bravo napisał(a)

Predzej mozesz przekierowywac, czyli adres obrazka bylby np. www.moja_strona.pl/podajObrazek.aspx?id=5, co tak naprawde niewiele mowi 'chakierowi' :) .

Mogłbyś (lub ktoś inny kto się zna) coś więcej o tym powiedzieć?

Pozostało 580 znaków

2007-01-08 04:09
Administrator

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 7 godzin temu

Lokalizacja: Poznań

0

Chodzi o to, że adresem obrazka nie będzie http://adres.pl/obraz.jpg ale http://adres.pl/obraz.php?id=5
Różnica? Wg mnie totalnie żadna.


Pozostało 580 znaków

2007-01-08 10:57

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 8 lat temu

0

Roznica o tyle, ze nie wiesz gdzie tak naprawde sie ten obrazek znajduje, wiec np. nie poprzegladasz innych obrazkow w tym katalogu. Ale tak naprawde niewiele to zmienia :) Przydaje sie natomiast przy generowaniu obrazkow na biezaco (wykresy, sygnaturki, tokeny, itp).


You need to learn how to walk
before you can run

Pozostało 580 znaków

2007-01-30 19:51

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 1 tydzień temu

0

Tak swojego czasu zastanawialem sie czy jakby wrzucic obrazek do flasha to to by bylo dobrym sposobem na unikniecie jego pobrania. Wtedy zostaje tylko print screen albo dlubanie we flashu. Wiekszosc 'chakierow' nie wie co to print screen, o flashu nie wspominajac.
Nie znam sie na flashu, wiec moze powiecie mi czy mozna tam zrobic np pokazanie obrazka przez 20s? (przez ten czas malo kto wpadnie na to by zrobic print screen), a pozniej ukrycie go i zablokowanie 'na zawsze'.


Full Stack Developer .NET & Angular

Pozostało 580 znaków

2007-01-30 20:24
Moderator

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 4 godziny temu

0

Nie każdy ma Flasha. Poza tym wielu go wycina z powodu tego, że robione są w nim reklamy.
IMO skórka nie warta wyprawki.

Pozostało 580 znaków

2007-01-31 22:53

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 2 lata temu

0
wasiu napisał(a)

Tak swojego czasu zastanawialem sie czy jakby wrzucic obrazek do flasha to to by bylo dobrym sposobem na unikniecie jego pobrania.

A jak niby unikniesz jego pobrania? To taka sama sytuacja jak ze zwykłym obrazkiem, przeglądarka potrafiła go pobrać więc dlaczego user ma tego nie zrobić?

Po pierwsze swf-y zapisują się lokalnie na dysku w trakcie oglądania strony.

Po drugie można zerknąć sobie w kod strony, skopiować URL swf-a i stworzyć sobie taki plik HTML:
<a href="http://www.jakasdomena.pl/katalog/plik.swf">klik</a>
Uruchamiasz plik w przeglądarce, klikasz prawym guzikiem myszki i wybierasz zapisz element docelowy jako. I już masz swf-a. :)

Pozostało 580 znaków

2007-02-06 17:19
Administrator

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 7 godzin temu

Lokalizacja: Poznań

0

I na dodatek .swf można dekompilować i przeglądać ActionScript.
Szkoda zachodu.


Pozostało 580 znaków

2007-02-06 22:57

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 1 rok temu

0

odpowiedz jest bardzo prosta i nie optymistyczna dla zagadnienia - to co da sie odczytac chociaz raz - to sie da skopiowac. i z tego powodu nie dasz rady ukryc adresu obrazka przed przegladarka, poniewaz ona musi go przynajmniej raz odczytac.

dysponujac php, sesjami itp mozesz probowac ukryc obrazek dla ludzi niezalogowanych. pozwoli Ci to czesciowo ominac problem hotlinkowania Twojego obrazka na stronach innych ludzi (ktos inny nie bedzie mogl w prosty sposob zrobic img src="http://twojastrona/twojobrazek.rozsz"). ale i tak jesli jakakolwiek przeglarka wyswietli ten obrazek chciaz raz, to ogladajacy bedzie mogl ten obrazek skopiowac -- w najgorszym razie printscreenem, a jak bezdie intelignetny..... to wybierze widok->pokaz zrodlo i wyszuka imgsrc z adresem tego obrazka.. a nawet jak poprzez javascript zablokujesz opcje pokaz zrodlo i delikwent nie wpadnie na to zeby zablokowac javascripty, to i tak ci moga teleportem czy wgetem zerżnac cala strone - nawet jak na niej jest logowanie sie - i tyle po javascriptach..


no to pojechałem z nieobecnością.. chwila przerwy i prawie rok przeleciał

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0