Jak ukryć adres obrazka na stronie? [ASP.NET]

0

Witam,
Czy jest jakiś prosty sposób na uniemożliwienie uzyskania adresu obrazka wyświetlanego na stronie? Chodzi mi o to, aby osoba przeglądająca stronę nie mogła kliknąć prawym przyciskiem myszy na obrazku i pobrać jego adres. Jak takie coś zrobić?

Pozdrawiam,
Piote

0

Nie do konca rozumiem po co. Predzej mozesz przekierowywac, czyli adres obrazka bylby np. www.moja_strona.pl/podajObrazek.aspx?id=5, co tak naprawde niewiele mowi 'chakierowi' :) Natomiast wszelkie blokady prawych przyciskow, itp. tak naprawde sa o kant d... potluc, bo tyle samo jest sposobow, zeby je obejsc, co pomyslow na blokady.

0

Nie istnieją żadne sposoby uniemożliwienia uzyskania adresu obrazka na stronie - skoro przeglądarka umie go uzyskać by wyświetlić obraz, to oznacza, że jest on publicznie dostępny.
Nie ma odwołania od tej decyzji :]

0
johny_bravo napisał(a)

Predzej mozesz przekierowywac, czyli adres obrazka bylby np. www.moja_strona.pl/podajObrazek.aspx?id=5, co tak naprawde niewiele mowi 'chakierowi' :) .

Mogłbyś (lub ktoś inny kto się zna) coś więcej o tym powiedzieć?

0

Chodzi o to, że adresem obrazka nie będzie http://adres.pl/obraz.jpg ale http://adres.pl/obraz.php?id=5
Różnica? Wg mnie totalnie żadna.

0

Roznica o tyle, ze nie wiesz gdzie tak naprawde sie ten obrazek znajduje, wiec np. nie poprzegladasz innych obrazkow w tym katalogu. Ale tak naprawde niewiele to zmienia :) Przydaje sie natomiast przy generowaniu obrazkow na biezaco (wykresy, sygnaturki, tokeny, itp).

0

Tak swojego czasu zastanawialem sie czy jakby wrzucic obrazek do flasha to to by bylo dobrym sposobem na unikniecie jego pobrania. Wtedy zostaje tylko print screen albo dlubanie we flashu. Wiekszosc 'chakierow' nie wie co to print screen, o flashu nie wspominajac.
Nie znam sie na flashu, wiec moze powiecie mi czy mozna tam zrobic np pokazanie obrazka przez 20s? (przez ten czas malo kto wpadnie na to by zrobic print screen), a pozniej ukrycie go i zablokowanie 'na zawsze'.

0

Nie każdy ma Flasha. Poza tym wielu go wycina z powodu tego, że robione są w nim reklamy.
IMO skórka nie warta wyprawki.

0
wasiu napisał(a)

Tak swojego czasu zastanawialem sie czy jakby wrzucic obrazek do flasha to to by bylo dobrym sposobem na unikniecie jego pobrania.

A jak niby unikniesz jego pobrania? To taka sama sytuacja jak ze zwykłym obrazkiem, przeglądarka potrafiła go pobrać więc dlaczego user ma tego nie zrobić?

Po pierwsze swf-y zapisują się lokalnie na dysku w trakcie oglądania strony.

Po drugie można zerknąć sobie w kod strony, skopiować URL swf-a i stworzyć sobie taki plik HTML:
<a href="http://www.jakasdomena.pl/katalog/plik.swf">klik</a>
Uruchamiasz plik w przeglądarce, klikasz prawym guzikiem myszki i wybierasz zapisz element docelowy jako. I już masz swf-a. :)

0

I na dodatek .swf można dekompilować i przeglądać ActionScript.
Szkoda zachodu.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0