Prośba o ocenę CV, Frontend Developer

0

Cześć!
Nie tak dawno w firmie, gdzie pracuję, zwolniono 25% teamu. Ja zostałem, ale na razie siedzę na ławce rezerwowych bez projektów, więc myślę, że i na mnie niebawem przyjdzie pora. Dlatego od kilku miesięcy przypatruję się ofertom, i jak trafia coś, co podoba mi się, to wysyłam tam SYBI. Natomiast problem w tym, że jest prawie zero odpowiedzi - na ok. 20 wysłanych cefałek tylko 1 oficjalna odmowa i tyle. Wysyłam zarówno z portali (pracuj, justjoin, nfj) jak i bezpośrednio ze stron pracodawców lub na mail do rekrutera.

Zdaję sprawę, że to raczej przez sytuację na rynku, a na dodatek nie od dziś wiadomo, że we frontendzie konkurencja zawsze była spora (a po pandemii to jeszcze się zwiększyła), ale na wszelki wypadek chciałbym poznać opinię innych osób, czy może to moje CV jest na tyle do zupy, że nawet nie wpadam w oko żadnej osobie rekrutującej.

anonymous_cv_frontend.pdf

Przeczytałem już kilka wątków na ten temat na forum, niektóre uwagi z tych wątków pasują również do mnie, więc i tak będę zmieniał treść i/lub layout. Dlatego poniżej dodam trochę kontekstu:

  • jest po polsku, bo rozkminiałem, czy może przez to że wysyłam po angielsku nikt nie odpowiada. Przetłumaczyłem i po drodze kilka zmian w koncepcję wprowadziłem. Jest to po prostu najnowsza wersja (v3)
  • formatowanie może być miejscami rozjechane, bo dziś się dowiedziałem, że Figma nie potrafi eksportować tekst do PDF (przez co pliki ważyły po 6MB), dlatego skorzystałem na szybko z darmowej wtyczki, ale z nią też trzeba trochę się pogimnastykować
  • wysyłałem CV z tym awatarem - uznałem to za kompromis pomiędzy niewysyłaniem zdjęcia jak zagranicą, a wysyłaniem jak u nas. Z resztą jest podobny do mnie :) Osobiście uważam, że zdjęcie nie jest potrzebne.
  • zastanawiam się też, czy koncepcja z opisem poszcególnych projektów, które robiłem, przypadkiem nie jest błędna, i czy nie lepiej byłoby po prostu wypisać obowiązki, ale nie umiem ich wymyśleć, bo w zasadzie w każdej firmie obowiązek miałem jeden - kodować w JS wg projektów graficznych i wytycznych klienta. Z osiągnięć to mogę dodać tylko uścisk ręki prezesa i zadowolenie klienta i temu podobną wodę do lania.

Dziękuję za wszelkie rady, opinię, uwagi, za krytykę też ;)

0

Wywal awatara. . Wywal opis studiów. Albo masz mgr/inż albo nie, reszta jest bez znaczenia. Masz dwa zajęcia równolegle? To może być duży bloker dla wielu. Tak to wygląda w CV. Najpierw opis projektów masz w bloczkach a potem jakiś taki tekst na całą stronę. Weź ten stack technologiczny jakoś podzie na lepiej znany i mniej znany. Tam jest taki trochę worek na śmieci że wszystkim. Ani słowa o językach obcych.

3

Patrzę na stack technologiczny i nie wiem, w czym jesteś dobry. Tam jest wszystko C#, PHP, JavaScript, React, MaterialUI, Photoshop, Figma, SQL. Z takimi skillami możesz być jednocześnie:

  • backendowcem (3 różnych języków)
  • frontendowcem
  • UXowcem
  • grafikiem

Rozumiem, że można wiele rzeczy znać, ale jakoś nie wiadomo, w co celujesz. Piszesz w opisie, że we frontend, ale jakoś nie wynika to z reszty CV (jeszcze tam SEO się pojawia)

Czytam te opisy, co robiłeś, i też nie bardzo rozumiem twoją rolę w tym wszystkim.

Ogólnie taki chaos informacyjny czuję, brak jakiejś klamry spajającej te różnorodne doświadczenia.

3

Ja tym jQuery to bym się nie chwalił.

0

Taka dodatkowa notka - kontrast. Oczy skupiają się na najbardziej "wystających" kolorach, oczami skaczesz od avatara, przez stack technologiczny, po "loga projektów" i technologie. Do tego ten szarawy tekst na białym tle się najprościej w świecie słabo czyta, zwłaszcza jeśli ktoś to wydrukuje.

To co ludzie czytający CV najczęściej chcą zobaczyć to jaką rolę miałeś w projekcie i co osiągnąłeś, później ile masz doświadczenia i jak ono się ma do wymagań (trzeba się dużo nascrollować i kolorki zajebiście rozpraszają). Jak wyżej rzucanie technologii "pod wszystko" tylko rozprasza bo ktoś kto czyta CVkę musi się zastanawiać czym się zajmowałeś i jak się to ma do konkretnej pozycji.

0

O jej, ile uwag, zawsze lepiej gdy ktoś od strony na to spojrzy 🥲 Dzięki.
Trochę poodpowiadam:

S4t napisał(a):

Masz dwa zajęcia równolegle? To może być duży bloker dla wielu.

Ta druga to raczej dorywcza, jako freelancer dla poprzedniego pracodawcy robię. Nie więcej niż 10h miesięcznie wychodzi. Tutaj chciałem właśnie seniorskie skilly pokazać - mniej kodowania (praktycznie zero) a więcej "mentorskiej" pracy.

S4t napisał(a):

Najpierw opis projektów masz w bloczkach a potem jakiś taki tekst na całą stronę.

Też mnie to drażniło, ale na tym stanowisku byłem sam na 5 projektach, które w zasadzie różniły się tylko branżą, więc bloczki byłyby copy-pastą. Nawiasem mówiąc, to u tego pracodawcy byłem jedynym pracownikiem 😅

S4t napisał(a):

Ani słowa o językach obcych.

A jak się wysyła CV w j. angielskim, to czy to automatycznie nie oznacza, że potrafię w tym języku? Bo celowo pominąłem języki. Wersję PL wysyłałem tylko tam gdzie angielski jest potrzebny tylko "do czytania dokumentacji".

LukeJL napisał(a):

Patrzę na stack technologiczny i nie wiem, w czym jesteś dobry. Tam jest wszystko C#, PHP, JavaScript, React, MaterialUI, Photoshop, Figma, SQL.

No bo de facto w tym pracuję - nawet teraz jak coś na backu nie działa (.NET), to nie zawracam głowy backendowcowi - i tak cały czas mówi, że nie ma czasu - tylko sam poprawię. Figma/XD/Photoshop - must have dla fronta. Czy Twoim zdaniem jest sens podzielić to na np. Main skills oraz Miscellaneous skills? Jak z resztą zasugerował kolega S4t

LukeJL napisał(a):>

Czytam te opisy, co robiłeś, i też nie bardzo rozumiem twoją rolę w tym wszystkim.

I kurde mam problem z opisem swoich roli, bo w dwóch firmach pod rząd byłem dosłownie "od wszystkiego"... w agencji interaktywnej to nawet wywiady z klientami prowadziłem.
Jaka może być rola jedynego programisty w projekcie oprócz kodowania zgodnie z życzeniami klienta? Także nie wiem jakie mogą być w tym przypadku osiągnięcia...

Dziękuję wszystkim za pomoc, dostosuję się do Waszych uwag, poszukam dodatkowych przykładów i dam znać jak poszło 👍

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1