Wątek przeniesiony 2023-09-27 15:01 z Kariera przez cerrato.

Prośba o ocene CV na mid fronta od znudzonego fullstacka

0

Czołem community, przyszła pora i na mnie. Zasiedziałem się w obecnej firmie, a że posucha na rynku to wyślę Wam najpierw CV do zbesztania zanim zacznę to rozsyłać. Proszę o ogólną ocenę, co dodać, co wywalić.

Kilka pytań ponadto:

  1. Czy jest sens się chwalić umiejętnościami na backendzie jak chcę ściśle robić front? Podobno ostatnio fullstacków się ceni, ale na fullstacka będę rozsyłał CV jakby mnie nigdzie na froncie nie zechcieli. Znudziło mi się robienie wszystkiego i niczego. Od 3 miesięcy siedzę tak 80% czasu na froncie i super mi się pracuje.
  2. Czy umieszczać w CV drugą robotę, którą miałem nagraną na pół etatu? Trochę ciężko się to czyta jak dwa stanowiska nachodzą na siebie, a z drugiej strony jest sporo doświadczenia w startupie.
  3. Czy jak składam CV na frontenda to pisać w stanowisku, że jestem fullstackiem?__CV.pdf
4

Czy jest sens się chwalić umiejętnościami na backendzie jak chcę ściśle robić front? Podobno ostatnio fullstacków się ceni, ale na fullstacka będę rozsyłał CV jakby mnie nigdzie na froncie nie zechcieli. Znudziło mi się robienie wszystkiego i niczego. Od 3 miesięcy siedzę tak 80% czasu na froncie i super mi się pracuje.

Że co? Właśnie jest w drugą stronę, front coraz bardziej odbiega od backendu i coraz ciężej o full-stacka z prawdziwego zdarzenia, ponieważ naprawdę ciężko opanować dwie technologie jednocześnie. Frontaś nie klepie już zwykłego js, bootstrapa i jquery z ajaxem, tylko musi się zgłębić w jakieś SASS, SCSS, w kobyły takie jak react/redux, angular czy VUE ze wszystkimi dodatkami. Backendowiec nie klepie już w monolicie tylko ma język + framework niech będzie java, spring, do tego chmura, podstawy devOpserki, docker, k8s, bazy sql, noSQL, elasticsearche wyszukań, kolejki, kafki, cache, redisy itd. Znajdź mi osobę, która we wszystim będzie chociaż średnia i będzie spędzala tylko do 8-9h godzin dziennie w pracy i nauce.

Dwóch fullstacków zawsze będzie kilkadziesiąt procent mniej wydajnych od jednego frontasia i jednego backusia. Jeszcze pare lat temu był sens zatrudniać fullstacków, teraz to strzał w kolano dla wydajności zespołów.

2

Moim zdaniem CV w stylu Floyda - nie ma jak złapać oddechu. Justowanie do obu stron... nie mój styl :) Tyle technologii wymieniłeś, a GITa nie umiesz :)

Tak jak wyżej napisano w komentarzach - skoro pracowałeś jako FE - to html/css/javascript wyrzuć - chyba że celujesz dokładnie w te technologie których wymagają w ofertach, to wtedy musisz jeszcze drugie tyle dopisać.

Po przejrzeniu tego CV nie wiem jakie są Twoje mocne strony.
Collaborated with a small team of developers, graphic designer and product owner. - no to chyba każdy front-endowiec robi. I backendowiec i grafik... no komunikacja to raczej podstawa w zespołach.

Nie wiem jak teraz, ale frontendowiec kiedyś zazwyczaj posiadał jakiś zmysł wizualny - dzięki czemu, np mógł podzielić tekst na kolumny, ładnie wyjustować tekst, teraz to chyba tylko tnie się szablony od grafika, albo i dostaje od razu gotowce z jakiejś figmy. Nie wiem... nie znam się.

Wiem tylko tyle, że ciężko mi obecnie przebrnąć przez przeczytanie tego od A do Z, gdyż ta jedna strona jest tak zawalona tekstem, że to wszystko się zlewa.

Żadna sekcja nie przyciąga mojej uwagi.

Odpowiedzi:

  1. Zawsze jest sens chwalić się umiejętnościami. Niestety z tego CV mało wskazuje jakbyś robił za fullstacka (nie licząc nagłówka z obecnej roboty, oraz sekcji backend na dole). Zostań przy froncie.
  2. Zamieszczać. Skup uwagę czytającego właśnie na tym ze to był startup
  3. Nie pisać, chyba że się tak czujesz - to wtedy możesz spróbować.

Może spróbuj opisać w dwóch zdaniach per praca - co było tam najbardziej rozwojowe. Jeśli robiłeś w technologiach X, Y, Z - to może określ jakie masz z tym doświadczenie, bo obecnie patrząc na CV nie wiem czy umiesz lepiej Next.JS czy Alpine.js. W której pracy miałeś Alpine.JS? Takich pytań miałbym wiele.

Mój post jest tak samo przemyślany i zredagowany jak te CV :) no offence :)

Aaa jeszce to
Consulted clients to understand their specific vision, gather their requirements, and translate it into code.

To wskazuje mi troszkę, że byłeś full-orkiestra-stack-człowiek-developerem :)

Konstruktywna część:

  • znasz jakieś dobre praktyki tworzenia kodu? jakieś wzorce projektowe?
  • znasz jakieś metodyki wytwarzania softu? Miałeś waterfalla czy agile?
  • umiesz testować swój kod?
  • brakuje Ci tam jakiejkolwiek wzmianki o to jak dbasz o swój kod, czy stosujesz jakieś standardy? A ten fragment Confirmed skill in operating within a rapidly evolving startup atmosphere while consistently delivering code within challenging project timelines z mojego punktu widzenia - brzmi jakbyś zasuwał na akord, bo dedlajn goni, nieważne jak, aby działało i tak od taska do taska. Tak było?
  • czy jest coś co Cię wyróżnia na tle konkurencji? To nie musi być wiele, ale może coś masz?
  • robotę w FirstCompany scaliłbym do jednej - co najwyżej podzielił na sekcje junior/mid|regular. Nie rozbijałbym tego tą pracą na część etatu.
0
axelbest napisał(a):

Moim zdaniem CV w stylu Floyda - nie ma jak złapać oddechu. Justowanie do obu stron... nie mój styl :) Tyle technologii wymieniłeś, a GITa nie umiesz :)

Tak jak wyżej napisano w komentarzach - skoro pracowałeś jako FE - to html/css/javascript wyrzuć - chyba że celujesz dokładnie w te technologie których wymagają w ofertach, to wtedy musisz jeszcze drugie tyle dopisać.

Po przejrzeniu tego CV nie wiem jakie są Twoje mocne strony.
Collaborated with a small team of developers, graphic designer and product owner. - no to chyba każdy front-endowiec robi. I backendowiec i grafik... no komunikacja to raczej podstawa w zespołach.

Nie wiem jak teraz, ale frontendowiec kiedyś zazwyczaj posiadał jakiś zmysł wizualny - dzięki czemu, np mógł podzielić tekst na kolumny, ładnie wyjustować tekst, teraz to chyba tylko tnie się szablony od grafika, albo i dostaje od razu gotowce z jakiejś figmy. Nie wiem... nie znam się.

Wiem tylko tyle, że ciężko mi obecnie przebrnąć przez przeczytanie tego od A do Z, gdyż ta jedna strona jest tak zawalona tekstem, że to wszystko się zlewa.

Żadna sekcja nie przyciąga mojej uwagi.

Odpowiedzi:

  1. Zawsze jest sens chwalić się umiejętnościami. Niestety z tego CV mało wskazuje jakbyś robił za fullstacka (nie licząc nagłówka z obecnej roboty, oraz sekcji backend na dole). Zostań przy froncie.
  2. Zamieszczać. Skup uwagę czytającego właśnie na tym ze to był startup
  3. Nie pisać, chyba że się tak czujesz - to wtedy możesz spróbować.

Może spróbuj opisać w dwóch zdaniach per praca - co było tam najbardziej rozwojowe. Jeśli robiłeś w technologiach X, Y, Z - to może określ jakie masz z tym doświadczenie, bo obecnie patrząc na CV nie wiem czy umiesz lepiej Next.JS czy Alpine.js. W której pracy miałeś Alpine.JS? Takich pytań miałbym wiele.

Mój post jest tak samo przemyślany i zredagowany jak te CV :) no offence :)

Aaa jeszce to
Consulted clients to understand their specific vision, gather their requirements, and translate it into code.

To wskazuje mi troszkę, że byłeś full-orkiestra-stack-człowiek-developerem :)

Konstruktywna część:

  • znasz jakieś dobre praktyki tworzenia kodu? jakieś wzorce projektowe?
  • znasz jakieś metodyki wytwarzania softu? Miałeś waterfalla czy agile?
  • umiesz testować swój kod?
  • brakuje Ci tam jakiejkolwiek wzmianki o to jak dbasz o swój kod, czy stosujesz jakieś standardy? A ten fragment Confirmed skill in operating within a rapidly evolving startup atmosphere while consistently delivering code within challenging project timelines z mojego punktu widzenia - brzmi jakbyś zasuwał na akord, bo dedlajn goni, nieważne jak, aby działało i tak od taska do taska. Tak było?
  • czy jest coś co Cię wyróżnia na tle konkurencji? To nie musi być wiele, ale może coś masz?
  • robotę w FirstCompany scaliłbym do jednej - co najwyżej podzielił na sekcje junior/mid|regular. Nie rozbijałbym tego tą pracą na część etatu.

Dzięki wielkie! Cóż mogę rzec, teraz już wiesz czemu chcę zmienić robotę. Wyceny, pisanie frontu, klepanie backu, potem deploy, kontakt z klientem i szkolenia z użycia systemu. Sam nie wiem czym się chwalić w CV stąd też ten post, technologii nawalone bo były zmieniane w firmie średnio co pół roku wraz z gruntownym refactorem całego systemu. Sumarycznie doświadczenia front/back mam 40/60%, więcej backu niż frontu było klepane. Największe doświadczenie z frontu React i Next.js :).

Spotkałem się też z zdaniem, że warto jakieś swoje osiągnięcia w liczbach czy %, jak mniej więcej ilośc rozwiązanych ticketów, czy przyśpieszenie % działania strony, bądź skrócenie czasu zapytań do bazy. Zamiast tych ogólników typu "Collaborated with a small team of developers, graphic designer and product owner" lepiej coś takiego zamieścić?

Co do pytań:

znasz jakieś dobre praktyki tworzenia kodu? jakieś wzorce projektowe?
Najbardziej zależy mi na froncie, jak pisać kod w reakcie żeby był wydajny i skalowalny, o strukturze pisania styli też mogę coś powiedzieć. Z backendu gorzej, w Laravelu to się przewijał tylko builder, singleton, fasada i observer o ile dobrze pamiętam. Takie rzeczy warto umieszczać w CV?

znasz jakieś metodyki wytwarzania softu? Miałeś waterfalla czy agile?
W firmie chaos, ale najbliżej do waterfalla,

umiesz testować swój kod?
Nie na tyle żeby się tym chwalić, nigdy nie było czasu na testy.

brakuje Ci tam jakiejkolwiek wzmianki o to jak dbasz o swój kod, czy stosujesz jakieś standardy? A ten fragment Confirmed skill in operating within a rapidly evolving startup atmosphere while consistently delivering code within challenging project timelines z mojego punktu widzenia - brzmi jakbyś zasuwał na akord, bo dedlajn goni, nieważne jak, aby działało i tak od taska do taska. Tak było?
Coś się znajdzie, ale jak to opisać w CV? Nazewnictwo, formatowanie, powtarzalność struktury między projektami żeby się połapać, myślenie o utrzymaniu kodu w przyszłości, ujednolicanie czego się da, częste refaktory, odpowiednia kompozycja by unikać rerenderów.

Co do startupu chciałem raczej pokazać, że potrafię pracować pod presją czasu. Projekt miał z góry określone kamienie milowe do których trzeba było dowieźć działającą funkcjonalność.

czy jest coś co Cię wyróżnia na tle konkurencji? To nie musi być wiele, ale może coś masz?
To z czego chce zrezygnować, czyli możliwość kompleksowego podejścia i wykonania projektu od a do z. Wolałbym się zacząć specjalizować tylko w froncie. Frontową część zawsze robię i robiłem porządnie, klienci z projektów byli zadowoleni, nie wiem za bardzo czym się tu chwalić. Raczej umiejętność odwzorowania projektu 1:1 i dobre zrobienie RWD jest teraz standardem.

robotę w FirstCompany scaliłbym do jednej - co najwyżej podzielił na sekcje junior/mid|regular. Nie rozbijałbym tego tą pracą na część etatu.
Dobry pomysł. Startup dam niżej :)

2

Masz nawalone tekstu. Części tekstu bym nie wywalał, tam, gdzie opisujesz, co robiłeś, ale wywaliłbym slogany.

Possess a strong grasp of both frontend and backend development processes

To niewiele znaczy. Chociaż faktycznie wygląda jak coś, co się pojawia w ogłoszeniach o pracę. Ale firmy też raczej nie wiedzą, co to to znaczy :D Myślę, że warto mieć ten mindset bycia pewnego swoich kompetencji, ale raczej pokazywać go inaczej niż tylko pisząc sobie to w CV. A przynajmniej nie jak w samym CV masz i tak dużo tekstu do czytania.

Known for being disciplined and well-organized,

Czemu known for? Sam nie wiesz, czy jesteś zdyscyplinowany i dobrze zorganizowany?
Samo disciplined and well-organized brzmiało by mocniej.

with a constant focus

po co constant?

Personally, a gym lover, runner and gamer.

Jak pewnie co drugi czy trzeci facet.

Albo tutaj:

Implemented various websites from concept through deployment and maintenance.

po co various? Implemented websites (...) znaczyłoby to samo.

CSS variables

Po co variables? Samo CSS bym zostawił. To szczegół implementacyjny, czy używałeś variables czy media queries czy czego innego.

Created simple Wordpress sites based on company templates.

wywaliłbym simple. Na rekrutacjach lepiej nie używać słów, które pokazują ciebie jako kogoś, kto się zajmuje prostymi/małymi/mało znaczącymi/low-profile rzeczami, bo to może dawać sygnał robię proste stronki, a nie wielkie aplikacje, nie będę się nadawać do waszej wielce profesjonalnej firmy.

Swoją drogą zestawienie simple i Wordpress sites based on company templates to trochę oksymoron. Grzebanie w spaghetti nie ma nic wspólnego z prostotą.

Confirmed skill in operating within a rapidly evolving startup atmosphere while consistently delivering code within
challenging project timelines.

Confirmed skill - przez kogo potwierdzony ten skill? Też taki buzzword nic nie znaczący.

1

Moje uwagi:

  1. Przez chęć zmieszczenia się na 1 stronie, nie ma w ogóle sekcji "Edukacja"
  2. Przez chęć zmieszczenia się na 1 stronie, ważna sekcja "Skills" wygląda jak upchnięta kolanem, no i niewygodnie jest czytać keywordy poziomo (człowiek o wiele płynniej czyta keywordy pionowo)
3

Pobrałem CV, odpaliłem i po 3 sekundach je zamknąłem, bo zaatakował mnie natłok informacji i cholernie słaby layout całego dokumentu, Na canvie jest mnóstwo darmowch templatek do CV, poszukaj troche a znajdziesz coś ciekawego

0

Wywal stopkę z data privacy (nic nie wnosi poza negatywnym sygnalizowaniem) to bedziesz miał troche wiecej miejsca na marginy (lepsza czytelność).

0

@axelbest @LukeJL @Pinek @Escanor16 @Nalhin

Uwzględniłem Wasze uwagi i wziąłem jakiś gotowy layout z Canvy. Starałem się też skupić na moich osiągnięciach, wygrzebałem jakieś statystyki zamiast lać wodę. Proszę o ocenę jak się CV prezentuje wizualnie i merytorycznie.

Anonim CV.pdf

1

Zdecydowanie lepiej, co chyba nawet sam powinieneś przyznać. Jest ok, ja bym już mógł wysyłac.

1

Zaczynam wysyłanie CV. Dziękuje wszystkim za pomoc.

1

Ile czasu dać sobie na jakieś odzewy? Póki co 1 odmowa na 30 CVek. Stawki nie walę w kosmos tylko tak połowa lub dolna połowa widełek. +80% wymagań spełnionych.
Myślę z miesiąc czasu powysyłać, jak będzie dalej posucha to szukam na hybryde, ew. trzeba będzie wrzucić tego fullstacka w cv i próbować coś z Laravelem uderzyć...

0

2 tygodnie na odpowiedz po wysłaniu CV.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1