Skopiowanie wartości Identyfikator/ID dopiero co utworzonego rekordu

0

Cześć wszystkim!
Czy można w jakiś szybki/prosty sposób tworząc nowy rekord w jednej tabeli, skopiować "automatycznie" jego ID/identyfikator do innej tabeli bez wpierw jego utworzenia w tabeli_nr1, odczytania z tabeli_nr1 i zapisania w tabeli_nr2?

1

możesz utworzyć trigger na tabeli. Utworzenie i odczytanie to może być jedno zapytanie w stylu:

INSERT INTO table (...)
OUTPUT Inserted.ID
VALUES('xyz');

możesz też mieć id-ki tworzone jako guid po stronie klienta, wtedy je od razu znasz jeszcze przed wstawieniem do bazy

0
obscurity napisał(a):

możesz utworzyć trigger na tabeli. Utworzenie i odczytanie to może być jedno zapytanie w stylu:

INSERT INTO table (...)
OUTPUT Inserted.ID
VALUES('xyz');

możesz też mieć id-ki tworzone jako guid po stronie klienta, wtedy je od razu znasz jeszcze przed wstawieniem do bazy

Więc, jeśli utworzę rekord, któremu system nada "z automatu" jakieś ID to - to ID zostanie także skopiowane do jakiejś konkretnej kolumny w innej tabeli? Czy tak?

0

Ok, ale jak w takim wypadku w drugim insercie wskazać na ten Output z pierwszej tabeli? Czy dobrze rozumiem, że polecenie to jednocześnie zapisuje do tabeli i wyciąga z niej zmienną? To niby jak ją zapisać i wykorzystać?

Jak niby wskazać w zmiennej na ten output?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1