Identyfikator pliku EXE

2003-02-08 11:44
LeWy
0

Witam,
Mam takie pytanie czy dałoby się do danego pliku EXE przypisać uniwersalny identyfikator w postaci np. tekstu lub cyfry? A potem swoim programem sprawdzam czy istnieje taki i taki identyfikator i wykonuję jakąś operację.

Przykładowo:
Plik 'Program.exe' o identyfikatorze 'lewy'

i jak programowo mógłbym sprawdzić czy plik 'Program.Exe' zawiera identyfikator 'lewy'

Byłbym wdzięczny za jakąkolwiek pomoc, a jeszcze bardziej za odpowiedź w postaci konkretnego kodu.

Dziękuję,
Albert Lewiński

Pozostało 580 znaków

2003-02-08 11:51
0

Może to będzie beznadziejna odpowiedź ale na końcu pliku możesz np. "programowo" do pisać "Lewy" czy jak tam chcesz.
;-) I pomimo tego exe powinien się uruchomić.


Pozostało 580 znaków

2003-02-08 11:53
0

LEWY wywal Twój ostatni post a ten piwerszy przeedytuj (pierwsza ikona na prawo na szarym pasku)

On nie jest zarejestrowany, więc nie może edytować swoich postów!
Co do właściwego tematu - chyba Rudy ma rację... A po co identyfikować pliki EXE??

Pozostało 580 znaków

2003-02-08 12:04
0

Może być kod w delphi ?? :-)

Zapis identyfikatora:
var
f:file
B:array[0..100] of char;
R:integer;
begin
B:='Lewy';
{$I-}
AssignFile(F,'Prog.exe');
Reset(F,1);
Seek(F,FileSize(F));
BlockWrite(F,B,Sizeof(B),R);
CloseFile(F);
end;

Odczyt:

{$I-}
begin
AssignFile(F,'Prog.exe');
Reset(F,1);
Seek(F,FileSize(F));
BlockRead(F,B,Sizeof(B),R);
CloseFile(F);

if B='Lewy' then
begin
ShowMessage('Plik z Identyfikatorem');
end
else
begin
ShowMessage('Plik bez Identyfikatora'); ;-)
end;
end;
:-P


Pozostało 580 znaków

2003-02-08 13:10
0

Może być kod w delphi ?? :-)
{...}
Odczyt:

{$I-}
begin
AssignFile(F,'Prog.exe');
Reset(F,1);
Seek(F,FileSize(F));
BlockRead(F,B,Sizeof(B),R);
CloseFile(F);

if B='Lewy' then
begin
ShowMessage('Plik z Identyfikatorem');
end
else
begin
ShowMessage('Plik bez Identyfikatora'); ;-)
end;
end;
{...}

Pochwalony!
Rudy, jak na moje krzywe oko, to zamiast Seek(F, FileSize(F)); powinno być Seek(F, FileSize(F) - SizeOf(B)); :)


A mówiłem, że I'll be back :P

Pozostało 580 znaków

2003-02-08 14:30
Anonim
0

Dzięki za pomoc! [browar]

Pozostało 580 znaków

2003-02-14 17:44
0

Ja do identyfikowania execów używam CRC64 + INI. w ten sposób skatalogowałem sobie 2909 MP3 i żadnych powtórek :-)


HAKGER - 50% Complete

Pozostało 580 znaków

2003-02-15 08:15
0

Ja do identyfikowania execów używam CRC64 + INI. w ten sposób skatalogowałem sobie 2909 MP3 i żadnych powtórek :-)

MP3==EXE ??


Szymek

<span style="color: blue">"Nie twierdzę, że kobiety są głupie,
zostały stworzone na podobieństwo mężczyzn...
"</span> - George Eliot<span style="color: green">

Pozostało 580 znaków

Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0