Baza Danych - MySql jak połączyć z tabeli1(nr_klienta) do tabeli2(nr_klienta)

0

Witam jestem tutaj nowy, mam pytanie jak połączyć np. tabela1(nr_klienta) do tabela2(nr_klienta)

http://imageshack.com/a/img674/8388/8Ukt24.jpg
http://imageshack.com/a/img538/4822/mvdP9y.jpg
http://imageshack.com/a/img633/7507/kSVBZi.jpg
http://imageshack.com/a/img674/7149/BONqi9.jpg

nr_klienta

jak połaczyć ?
czy dobrze wpisałem kod czy jak ?

0

dla MsSql tak dla MySql zapewne podobnie
Select t1.,t2. from tabela1 as [t1] inner join tabela2 as [t2] on t1.nr_klienta=t2.nr_klienta

0

t1* i t2* co to ? i [t1]? Tabela1 ?

0
gerro80 napisał(a):

t1* i t2* co to ? i [t1]? Tabela1 ?

t1.* - wszystkie elementy z Tabeli1 zwanej dalej t1. Taki skrót. Po t1 jest kropka a następnie gwiazdka

0

Może inaczej, jak pobrać kolumnę z nr_firmy z tabeli1(sklep_sportowy) do tabeli2(produkty) na nr_firmy ????

PS. Sorry nie nr_klienta tylko nr_firmy, pomyliło mi sie.

0

Dla mnie to brak pola nr_firmy w tabeli z klientami. Brak powiazania (relacji). Bardzo możliwe że masz jeszcze jedną tabelę z powiązaniami.
np.
|lp.| nr_fimrmy|nr_klienta|
|1 | 11 | 222 |
|2 | 11 | 232 |
|3 | 11 | 34 |

0

Jeszcze raz powiem jak to ma wyglądać http://imageshack.com/a/img661/1060/MeZODI.jpg , podesłałem Ci zdjęcie zrobione w programie Workbench MySQL.
Chodzi mi o to, że w tabeli (sklep_sportowy) jest nr_klienta
http://imageshack.com/a/img674/2108/ezIftH.jpg
http://imageshack.com/a/img537/4667/iCVN5f.jpg (Proszę zobaczyć)

chcę żeby z tabeli(sklep_sportowy) kolumna nr_klienta (rekordy) pobrały się do tabeli(produkty) na kolumne też nr_klienta
http://imageshack.com/a/img633/7507/kSVBZi.jpg
http://imageshack.com/a/img674/7149/BONqi9.jpg

kod wpisałem tak :
create table sklep_sportowy(
->nr_firmy int (10) unsigned not null auto_increment,
->nazwa_firmy varchar(10),
->nr_telefonu varchar(9),
->regon varchar(14),
->primary key(nr_firmy));

create table produkty(
->nr_prod int(20) unsigned not null auto_increment,
->nazwa char(18),
->nr_firmy int(11) unsigned not null,
->szt smallint(30),
->cena decimal(7,2),
->dostepnosc varchar(3),
->primary key(nr_prod));

Przepraszam pomylilo mi sie nr_klienta. Teraz już Ci opisałem wszystko jak ma wyglądać i nie wiem co zrobić zeby pobrało się z tabeli 1 do drugiej tabeli 2 automatycznie czy jakos tak. Proszę zobaczyć te linki co tutaj podałem. Z góry dzięki.

0

Oczywiście nie wiem jak zrobić z relacjami.

0

Znowu się pomylilem z linkami do tabeli produkty, jeszcze raz przepraszam. Już poprawiam
http://imageshack.com/a/img903/2441/5mQ81V.jpg
http://imageshack.com/a/img911/3382/FK6ahL.jpg

0

No nie wierze ;/ znowu sie pomyliłem ;/ zamiast nr_klienta powinno być nr_firmy :(

0

Brak mi tabel do zapisywania transakcji

0

Poczytaj na temat złączeń JOIN w SQL.

Masz tabela1 i tabela2 więc jeśli chcesz połączyć je musisz zrobić JOIN'a:

SELECT tabela1.kol, tabela2.kol FROM tabela1 JOIN tabela2 ON tabela1.ID = tabela2.ID;

Pisałem na ten temat kilka artykułów, może cb. coś zainteresuje:

www.strefakodera.pl/bazy-danych/sql/zlaczenia-tabel-w-sql-czyli-odczytywanie-danych-z-relacyjnej-bazy-danych
www.strefakodera.pl/bazy-danych/sql/laczenie-wynikow-zapytan-w-sql

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1