Konwersja jednego indeksu na varchar

0

Cześć. Być może pytanie które zadam jest głupie ale nie mogę nigdzie znaleźć odpowiedzi na swoje pytanie co może świadczyć o tym że jest to nie wykonalne jednak mimo wszystko chcę się upewnić. Chodzi mi o to że mam w bazie tabelę gdzie jedna z kolumn jest typu 'double' i wypełniona jest liczbą zmiennoprzecinkową. Jednak nie wszystkie komórki są wypełnione i teraz chcę zrobić update na tej tabeli żeby w miejsce tych null-i w tej kolumnie wpisać wartość typu VARCHAR (po prostu jakiś tekst). Pisać nie muszę jaką odpowiedź dostaję gdy robię to w prost bo to oczywiste. Dlatego chciałem Was zapytać, może da się tylko te wybrane komórki przekonwertować na test aby można było tam wpisać stringa. Z góry dzięki.

0

Ale po co?

0

Tak jak napisałem, chcę te puste indeksy które znajdują się w kolumnie typu double, wypełnić wartościami typu string.

1

To raczej nie jest możliwe (typ kolumny określamy by przechowywać w niej jeden konkretny datatype), a już na pewno nie jest poprawne w relacyjnych bazach danych.

Pytanie Kolegi powyżej jest jak najbardziej trafione, do czego potrzebne Ci są te teksty? Jeśli do wyświetlania przy każdym wierszu to wystarczy je wypełnic nullami, a w select'cie wypisującym skorzystać z funkcji ISNULL albo NVL zależnie od twojego DBMS.

0

nvl też nie zadziała w ten sposób bo pytacz próbuje mieszać dwa różne typy danych. Jeśli chcesz mieć tam teksty to trzeba całość zamienić na tekst (łącznie z liczbami). Nie ma znaczenia czy będzie to na etapie wprowadzania danych (zmiana typu kolumny) czy pobierania (konwersja na varchar) na końcu wszystkie dane w kolumnie muszą się "mieścić" w jednym typie danych

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1