Długość VARCHAR

1

W mojej niedawno zakupionej książce jest chyba błąd.
Otóż jest w niej napisane:

"VARCHAR - używany dla dowolnych danych tekstowych o długości do 254 znaków"

Nie powinno być przypadkiem do 255 znaków?

0

Jaka baza? Najlepiej z wersją. Takie rzeczy możesz sprawdzić w manualu.

0

SQL - OpenOffice

1

openoffice to nie jest baza danych! A co do maksymalnej długości pola typu varchar to praktycznie każda baza ma swoje ograniczenie

1

@abrakadabe Umiesz czytać ze zrozumieniem. 1. Nigdzie nie napisałem, że OpenOffice, że to baza danych...
2.

A co do maksymalnej długości pola typu varchar to praktycznie każda baza ma swoje ograniczenie
Nie kur... to mnie rozj...(przepraszam za określenie)

Książce znalazłem jeszcze kilka błędów(choć wyd. Helion) i to co opisałem, też jest błędem. Mam rację ???

0
Ksiażka napisał(a):

@abrakadabe Umiesz czytać ze zrozumieniem. 1. Nigdzie nie napisałem, że OpenOffice, że to baza danych...

Czy ty jesteś naprawdę aż taki niedorozwinięty? Na pytanie

szopenfx napisał(a):

Jaka baza?
odpowiedziałeś

Ksiązka napisał(a):

SQL - OpenOffice

A co do maksymalnej długości pola typu varchar to praktycznie każda baza ma swoje ograniczenie
Nie kur... to mnie rozj...(przepraszam za określenie)
jak się jest idiotą to każde fakty śmieszą...

Baza Max rozmiar (bajty)
Oracle 4000
MySQL < 5.03 255
MySQL >= 5.03 65535
MSSQL 8000
FireBird 32,765
Postgres ograniczeniem jest maksymalny rozmiar pojedynczego pola, który wynosi 1GB

Dotarło do rycerskiego zakutego łba czy mam rozrysować jak dziecku w przedszkolu.

0

OpenOffice.Base i LibreOffice.Base korzystaja z bazy HSLQDB. Na stronie http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_relational_database_management_systems znalazłem informację, że ograniczeniem na ilość znaków w VARCHAR jest 231.
Z ciekawości stworzyłem przed chwilą tabelę z VARCHAR(200000).

0

@abrakadaber przepraszam, ale proszę mnie nie obrażać! Człowiek, który nic nie potrafi dodać to tylko silny w jap... Przeczytaj sobie jeszcze raz mojego posta i go zrozum. Z tą tabelką też dałeś.... I grzeczniej proszę się do Mnie zwracać, bo jak na razie tobie są potrzebne lekcje czytania. I jak masz jeszcze raz głupio odpowiadać, to proszę już nie pisz. Ten temat ma służyć czemuś innemu... ;)

0

VARCHAR przechowuje dane + ilość danych zapisanych tam. Więc przechowa 254 bajtów danych i jeden bajt w którym jest zapisana liczba "254". Względnie bajt \0. Najprawdopodobniej o to chodziło autorowi książki.

0

@Ktos może nie koniecznie, ponieważ pod spodem mam napisane:

"LONGCHAR - umożliwia przechowywanie tekstów do 65535 znaków"

Więc nie byłoby analogii.

0

Informacje w książce są błędne, możesz książkę zwrócić. Czytałeś mój poprzedni post? Próbowałeś utworzyć ogromną szeroka znakową?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1