SQL server (bazy danych)

0

Witam,

Mam takie zadanie, że muszę zaprojektować bazę danych w SQL Server i wykonać kilka zadań do niej.
To co zrobiłem: napisałem skrypt INSERT i CREATE, baza ma kilka tabel (klucze główne i obce też zrobione)

Nie wiem jak zrobić te zadanie: (wszystko ma być w pliku .sql w takiej formie jak poniżej)

--1a) Tworzymy widok

--1b) Sprawdzenie, że widok działa

--2a) Tworzymy funkcję 1

--2b) Sprawdzenie, że funkcja 1 działa


Potrzebuje jakiś przykładów jak to ma wyglądać w szczególności te sprawdzenia..

1

Skladni Ci nie bede podwal bo to wszystko jest w BOL
1.a Stworz widok wyciagajacy powiedzmy dwie kolumny z jednej z tabel i nazwij go MojWidok.
1.b select * from MojWidok
2a. Stworz funkcje ktora np zwroci dwie pierwse litery imienia i dwie pierwsze litery nazwiska sklejone przez '_'
2b. select imie, nazwisko, MojaFunkcja(imie,nazwisko) from emp. Jako output powinienes tostac

1 Jan Kowalski Ja_Ko
2. Mariusz Nowak Ma_No

0

Czyli punkty 1a i 2a to są słowne opisy co dany widok/funkcja robi?
A punkty 1b i 2b to już sam kod?

W ten sposób mam to zrobić?

1

Nie. Wszystkie punkty to kod.
Stworzenie widoku odbywa sie przez create view, sprawdzisz jego dzialanie po przec wykonanie selecta z niego.

0

Dzięki o to mi chodzilo.
a jeszcze to:

-3) Usuwamy starą strukturę bazy danych i wszystkie niepotrzebne obiekty

-4) Tworzymy strukturę bazy danych

-5) Dodajemy przykładowe rekordy

1

Zdropuj wszystko co utworzyles, stworz nowe tabele i zainsertuj dane.

0

czyli za pomocą tego?
3) DROP TABLE
4) CREATE TABLE
5) INSERT INTO

Z góry dzięki za pomoc :)

1

Tak

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1