ładowanie bazy danych w SQL Server 2005

0

Witam,

Mam pewien problem, zapewne śmiechu warty dla Was. Otóż zaczynam bawić się z SQL Server 2005. Dostałem bazę danych od nauczyciela zapisaną w pliku .mdb i listę zadań do zrobienia na poleceniu "Select", "Having", itd.
Problem w tym, że nie umiem załadować tej bazy do programu, tak aby np. po wpisaniu prostego polecenia:

select COUNT(10) from robotnicy
where Imie='Robert';

Wyszukiwało mi wyniki z tej bazy.

Prosiłbym o pomoc. :)
Pozdrawiam

0

On ci wyszukuje, tylko pytanie jest, czy aby na pewno wiesz co?
SELECT * FROM robotnicy WHERE Imie = 'Robert'
albo:
SELECT COUNT(*) FROM robotnicy WHERE Imie = 'Robert'

0
Marcin.Miga napisał(a)

On ci wyszukuje, tylko pytanie jest, czy aby na pewno wiesz co?
SELECT * FROM robotnicy WHERE Imie = 'Robert'
albo:
SELECT COUNT(*) FROM robotnicy WHERE Imie = 'Robert'

Mniej więcej wiem co, właśnie chciałbym "podszlifować się" w tego typu zadaniach. Tylko pytanie jak załadować bazę danych do programu? Słyszałem coś, o jakimś pliku Wizard, ale nie wiem o co chodzi... :(

0

Jeżeli masz plik mdf to wrzuć go do katalogu C:\Program Files\Microsoft SQL Server\MSSQL9.MSSQLSERVER\MSSQL\Data
uruchom SSMS, zaloguj się, w Object Explorer kliknij PPM na Database wybierz Attach... następnie Add i wybierz plik mdf z bazą, następnie OK.

0

Niestety, mam tylko plik z rozszerzeniem mdb.

0

Rozszerzenie mdb to Access mial. Jestes pewien, ze to Sql Server?

0

johny_bravo ma rację mdb to baza Access... SQLServer używa plików z rozszerzeniem mdf.

Jeżeli chcesz załadować plik mdb do SQLServer to w Access 2007 wchodzisz na wstążkę Narzędzia baz danych i tam klikasz na SQL Server. W starszych Access (2003, XP itd) wizzarda do konwersji znajdziesz gdzieś w menu Narzędzia.

Do zaciągnięcia danych z Accessa możesz również użyć SSIS-a:
http://www.accelebrate.com/sql_training/ssis_tutorial.htm

0

Mozna i przez Management Studio zaimportowac dane z bazy.

0

Rozumiem. Moglibyście mi powiedzieć w jaki sposób połączyć się z Bazą Danych w Accessie? Do ćwiczenia zapytań typu select, NIE MA chyba zbytniego znaczenia, którego oprogramowania się używa?

0

Po prostu otwierasz ja w Accessie. Skladnia jest lekko rozna, ale w prostych zapytaniach raczej dasz rade. Zeby wykonac SQLa wchodzisz sobie w zakladke Tworzenie, pozniej Projekt Kwerendy, olewasz wybor tabel i w pierwszym przycisku od lewej na wstazce wybierasz SQL (domyslnie jest chyba Projekt).

0

Działa Panowie. Z SQL Server też pokombinuje, ale po sprawdzianie. Ten link, który podał Adam chyba wyjaśnia problem. Sprawdziłem pobieżnie. Dzięki wielkie za pomoc. :)

0

W Managment Studio również można zaciągnąć za pomocą OPENROWSET:
http://www.databasejournal.com/features/mssql/article.php/10894_3331881_2/OpenRowSource-and-OpenRowSet-in-SQL-Server-2000.htm

polecałbym jednak Wizarda w Accesie albo ew. SSIS-a.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1