ORACLE Błąd podczas tworzenia bazy danych

0

Witam

Podczas tworzenia bazy danych wyskakują mi takie dwa błędy, jak w załączniku.

Usługi jakie mam po instalacji programu:

OracleMTSRecoveryService - uruchomiony
OracleOraDb11g_home1ClrAgent - nieuruchomiony
OracleOraDb11g_home1TNSListener - uruchomiony
OracleRemExecService - uruchomiony

Przed tworzenie bazy danych, utworzyłem listener'a przy pomocy net configuration asistant.

Prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu problemu. Wersja 11g

0

ORA-12560 mówi, że z jakiegoś powodu nie można się połączyć z nasłuchem (listener). Najczęściej nie jest on po prostu uruchomiony. Masz takie coś jak lsnrctl w katalogu bin oracle - uruchom i wpisz status, wklej to co dostaniesz

0

W załączniku

0

wrzuć tutaj plik listener.ora. Jest w ORACLE_HOME\network\admin tylko nie jako screen!

0
  1. listener.ora Network Configuration File: C:\app\Grabowski\product\11.2.0\dbhome_1\network\admin\listener.ora
  2. Generated by Oracle configuration tools.

SID_LIST_LISTENER =
(SID_LIST =
(SID_DESC =
(SID_NAME = CLRExtProc)
(ORACLE_HOME = C:\app\Grabowski\product\11.2.0\dbhome_1)
(PROGRAM = extproc)
(ENVS = "EXTPROC_DLLS=ONLY\app\Grabowski\product\11.2.0\dbhome_1\bin\oraclr11.dll")
)
)

LISTENER =
(DESCRIPTION_LIST =
(DESCRIPTION =
(ADDRESS = (PROTOCOL = TCP)(HOST = ProBook6560b)(PORT = 1521))
)
)

ADR_BASE_LISTENER = C:\app\Grabowski

0
LISTENER =
   (DESCRIPTION_LIST =
     (DESCRIPTION =
       (ADDRESS = (PROTOCOL = TCP)(HOST = ProBook6560b)(PORT = 1521))
     )
   )

SID_LIST_LISTENER =
   (SID_LIST =
     (SID_DESC =
       (SID_NAME = CLRExtProc)
       (ORACLE_HOME = C:\app\Grabowski\product\11.2.0\dbhome_1)
       (PROGRAM = extproc)
       (ENVS = "EXTPROC_DLLS=ONLY:C:\app\Grabowski\product\11.2.0\dbhome_1\bin\oraclr11.dll")
     )
  (SID_DESC=
      (GLOBAL_DBNAME=wpisz_tu_nazwe_bazy)
      (ORACLE_HOME=C:\app\Grabowski\product\11.2.0\dbhome_1)
      (SID_NAME=a_tu_wpisz_sid)
   )
 )

 ADR_BASE_LISTENER = C:\app\Grabowski
0

Po ręcznym podmienieniu zawartości, dostaję komunikat jak w załączniku. Po odznaczeniu Configure Enterprise Manager mogę kontynuować tworzenie bazy, ale efekt końcowy jest taki sam.
Jeżeli chciałbym w tym momencie edytować utworzony wcześniej listener w Net Configuration Assistant - nie widzi go, nie mogę go wyedytować

Próbowałem odinstalować, zatrzymałem usługi, wyczyściłem rejestr i na nowo zainstalowałem. To samo

Z racji problemu, wcześniej, przed napisaniem tutaj, zacząłem szukać na necie instalacji, że może coś źle robiłem -> posiłkowałem się tym filmikiem:

Najpierw jest instalowane samo oprogramowanie, później około 5:35 jest tworzony listener, 7:40 tworzy się baza danych, ja dochodzę do 10:20, naciskam OK, pojawia się kolejne okno i wyskakują błędy z pierwszego posta

0

podejrzewam, że to nie problem listner-a tylko tnsnames-a. Pokaż tnsnames.ora. Czy instalujesz bazę na Windows 7?

0
  1. tnsnames.ora Network Configuration File: C:\app\Grabowski\product\11.2.0\dbhome_1\network\admin\tnsnames.ora
  2. Generated by Oracle configuration tools.

ORACLR_CONNECTION_DATA =
(DESCRIPTION =
(ADDRESS_LIST =
(ADDRESS = (PROTOCOL = IPC)(KEY = EXTPROC1521))
)
(CONNECT_DATA =
(SID = CLRExtProc)
(PRESENTATION = RO)
)
)

dodatkowo, w załączniku 'trace' utworzony podczas tworzenia bazy

tak, baza jest na win7

0

spróbuj od nowa

  1. odinstaluj bazę, wyczyść rejestry i usuń pliki konfiguracyjne
  2. rozumiem, że masz odpowiednią wersję instalki tzn. Windows 64 bit, instalka Oracle 64 bit
  3. zaznacz plik exe instalki prawy klawisz myszy i uruchom jako administrator
  4. następnie podczas procesu instalacji "Create and configure database"
  5. następnie "Desktop Class" itd.

podobnie jak tu

gdyby nadal pojawiły się problemy to tnsnames.ora winno wyglądać tak:
http://www.orafaq.com/wiki/Tnsnames.ora

oczywiście możesz wpisać swoje parametry bazy

Staraj się instalować bazę na innej partycji niż systemowa. Można też przed instalacją wyłączyć firewall-a, choć nie powinno mieć to znaczenia ale .... tak na wszelki wypadek, Windows 7 zachowuje się czasami dziwnie. Lepszym system dla Oracle jest Linux działa szybciej, stabilniej i lepiej się instaluje oraz konfiguruje.

Czemu nie chcesz instalować Oracle 11g XE?

powodzenia

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1