Podłączanie bazy danych MySQL do Fast Report

0

Próbuję utworzyć prosty przykładowy raport z użyciem Fast Report. Do tego celu chcę wykorzystać obiekt MemoView w FR. We właściwościach obiektu MemoView wartość DataSet podłączony mam do obiektu TfrxUserDataSet. W programie głównym, który wywołuje raport na formie mam obiekty TfrxReport i TfrxUserDataSet gdzie TfrxReport podłączony jest do TfrxUserDataSet a w TfrxUserDataSet we właściwościach Fields wpisaną mam nazwę kolumny tabeli bazy danych i niestety po uruchomieniu programu i wywołania okna raportu nie widzę wartości, które znajdują się w kolumnie bazy danych. Proszę o wskazówki. Dziękuję.

void __fastcall TForm1::Button1Click(TObject *Sender)
{
  //SQLQuery1->CommandText = "SELECT NAZWA FROM INTR";
  //ClientDataSet1->Active = true;

  frxReport1->LoadFromFile("FR\\TestBaza.fr3", false);

  frxReport1->ShowReport(true);
}

http://zapodaj.net/117265e4a44eb.png.html

1

i oczywiście wiesz do czego jest TfrxUserDataSet i czym się różni od TfrxDBDataSet i oczywiście oprogramowałeś mu takie zdarzenia jak OnCheckEOF, OnFirst, OnNext i oczywiście najpierw uruchomiłeś dema a następnie przeczytałeś jak się w ogóle do tego zabrać w manualu...

0
abrakadaber napisał(a):

i oczywiście wiesz do czego jest TfrxUserDataSet i czym się różni od TfrxDBDataSet i oczywiście oprogramowałeś mu takie zdarzenia jak OnCheckEOF, OnFirst, OnNext i oczywiście najpierw uruchomiłeś dema a następnie przeczytałeś jak się w ogóle do tego zabrać w manualu...

Oczywiście, że nie :D
Inaczej by mnie tu nie było.

0

no to już wiesz co należy pooglądać/poczytać

0
abrakadaber napisał(a):

no to już wiesz co należy pooglądać/poczytać

Bardzo dziękuję za pomoc.

0

Kurczaczek, akurat fast report ma wszystko w demkach ładnie pokazane

0
----- napisał(a):

Kurczaczek, akurat fast report ma wszystko w demkach ładnie pokazane

Nie mogę poradzić sobie z oprogramowaniem zdarzeń w moim przypadku. Nie wiem gdzie powinno wystąpić zapytanie, w moim programie czy w FR. Jeżeli w moim programie to jak określić warunek dle eof.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1