Problem z kwerendami

0

Witam serdecznie,
mam problem z tworzeniem kwerend. Otóż utowrzyłem 5 tabel: biblioteka, książki, autorzy, kategorie i wydawnictwa. Ostatnie 4 tabele wypełniłem danymi, następnie połączyłem relacjami z tabelą biblioteka i ją uzupełniłem wybierając wartości z innych tabel. Teraz mam za zadanie utworzyc kilka kwerend. Otóż udało mi się utworzyc kwerende wypisujaca wszystkie nazwy książek wraz z datami wydania (dane pobrałem z tabeli biblioteka), ale nie wiem jak utworzyc kwerendę, która wyświetli mi tylko te tytuły które zostały wydane po np. 1996 roku. W kryterium wpisuję >1996 (kryterium pola data wydania) a kryterium w polu tytuł zostawiam puste. Chcąc otworzyc kwerendę wyskakuje mi, że jest niepoprawny typ danych. W zał. zamieszczam moją bazę.
Proszę o pomoc bo nie wiem jak to ugryźc.

0

A jakiego typu jest pole "data wydania"? Może to pole typu "date"? Musisz wtedy wyłuskać z niego rok (np. za pomocą year()) albo porównywać z obiektem date a nie z intem!
BTW rozumiem że przerosło cię nadanie sensownego tytułu dla tego wątku? Na przykład "Porównywanie dat w zapytaniu SQL" albo "Selekcja danych na podstawie daty w SQL"?

0

Data wydania jest typu liczba. Nie chodzi mi tylko o daty, lecz też o inne przypadki. Np. kwerenda wyświetlająca autorów, których litera nazwiska zaczyna się na literę B. Wpisuje w kryterium Like "B*", zapisuje a kwerenda pokazuje się pusta chociaż mam nazwiska na literę B. Właśnie nie wiem, w którym miejscu zrobiłem błąd, w tym sęk.

0
anton1009 napisał(a):

Wpisuje w kryterium Like "B*", zapisuje a kwerenda pokazuje się pusta chociaż mam nazwiska na literę B.

Jaka baza? może wpisz like 'b%' ?

0

A ja wiem bo jesteś LENIWY i NIE UMIESZ CZYTAĆ.
http://www.w3schools.com/sql/sql_like.asp
widzisz tam gdzieś * przy like? Rozumiem że sobie to wymyśliłeś?

0

Też próbowałem. Access mi automatycznie zmienia na "B*". Kryterium działa gdy tworzę kwerendę i wybieram pole nazwisko z tabeli autorzy. Jednak gdy uzupełniłem tabelę biblioteka, a w niej umieszczam nazwiska z tabeli autorzy i tworzę kwerendę, która pobiera pole nazwisko z tabeli biblioteka, to już nie działa :(

0
Shalom napisał(a):

A ja wiem bo jesteś LENIWY i NIE UMIESZ CZYTAĆ.
http://www.w3schools.com/sql/sql_like.asp
widzisz tam gdzieś * przy like? Rozumiem że sobie to wymyśliłeś?

Też tak próbowałem w widoku sql:

SELECT Biblioteka.Nazwisko
FROM Biblioteka
WHERE (((Biblioteka.Nazwisko) Like '%b'));

A Like "B*" wpisałem w kryteria w siatce kwerendy, ale też nici.

0

A widzisz, mogłeś w tagach napisać ze chodzi o MS Access, ale znów widać cię to przerosło. Jak zrobisz to zapytanie bez "where" to ci wyświetla rekordy?

0

Przepraszam, zapomniałem napisac tego w temacie ale już nie mogę zmiec.
Jeśli zrobię bez where to wyświetlają mi się wszystkie. Jak zrobię z where i dodam swoje kryterium to jest pusta kwerenda. Tzn. wyświetla mi się pusty wiersz, a jak na niego kliknę to rozwijają się wszystkie nazwiska, które mogę wstawic.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1