Wybór z bazy sqlite

0

Witam,
Na początku powiem że nie jestem specjalistą w bazach danych, ale co nieco wiem :)
Mam następujące problem do rozgryzienia:
Mam bazę danych (sqlite). W niej około 8800 rekordów (piosenki)
Otrzymałem od znajomej listę (wybrała okolo 800 piosenek) ale niestety swój wybór przesłała w pliku .doc,
Czy jest jakaś magiczna komenda w sqlite która pomoże wybrać mi z automatu z całej bazy wskazane 800 piosenek?
Jeżeli tak to jakiej komendy powinienem użyć???
Please help :):)
Pozdrawiam

0

Zacząłbym od CTRL+A, CTRL+C itd.

0

Dziękuję Adam zrozumiałem ironię.
W takim razie pomoc nie jest potrzebna.

EDIT:
Będziesz w życiu potrzebował zapytania nie ze swojej specjalizacji. Ironia wróci do Ciebie.
Mimo wszystko
Pozdrawiam

0

Pisałem całkowicie serio. Zacznij od CTRL+A, CTRL+C, CTRL+V... w końcu SELECT i już. Pisałeś, że co nieco wiesz o bazach danych?!

0

@ceekay o co ci chodzi? Użyj sensownego edytora tekstu (albo napisz program który coś takiego dopisze) który pozwoli ci zamienić ciąg
"jakiśtam_tytuł"
na
"select * from Piosenki where title=jakiśtam_tytuł"
Następnie wywołujesz to sobie jako listę selectów.

0

no właśnie nie Panowie :)
Ctrl+C, V
to mysia robota
chodziło mi

  1. o to że plik z worda zamienić na .txt
  2. plik z txt w excelu podzielić na dwie kolumny w jednej artystę w drugiej tytuł i wyeksportować do pliku csv
  3. plik csv zaimportować do głównej bazy danych
    tylko że o tym dowiedziałem się na zagranicznym forum :)
    zaimportować plik do bazy danych umiem więc to nie sprawiło mi problemu :)
    ale własnie z tymi selectami pojawia się problem teraz :)
    Stoi na tym że mam dwie tabele jedną (piosenki od znajomej nazywam ją "playlist1") a drugą główną (nazywa się "tracks")
    I teraz muszę zrobić coś takiego: a mianowice w tej tabeli (playlist1) do trzeciej kolumny nazywa się TrackKey wpisać zaimportować z tabeli tracks cyfrę z pola Key tak aby Pole Artist z tabeli Playlist1 oraz Title z tabeli Playlist1 były równe z tabeli track Artist i track Title.
    :)
0

Nie do końca analizowałem co napisałeś, ale ja bym przekopiował żywcem z Worda do Excela.
Potem prościutkie makro - w pętli skleić odpowiednio zapytania i zapisać skrypt.
Często tak robię, jak otrzymuje jakieś dane w Excelu, powiązane z czymś w BD :>

0

widzisz mi też oto chodziło, ponieważ napoczątku gdy dostałem plik w wordzie pierwszym problem było jak go przekonwertować żeby zaimportować dane do sqlite. A później w oparciu o bazę główną stworzyć playlistę (zaimportowane dane). Tak aby wykorzystać ją w programie który korzysta właśnia z sqlite jako bazy danych.
EDIT:
Oczywiście mógłbym manualnie wybrać z całej bazy danych wszystkie wybrane przez moją koleżankę utwory.... ale zajełoby by mi to kilkanaście godzin.
Ale skoro baza jest na sqlite to chyba jest jakiś sposób żeby porównać i stworzyć playlistę tak aby ją wykorzystać w programie :)
Więc moje zapytanie do specjalistów :):)

0

W żadnym chyba RDBMS-ie nie można wykorzystać pliku Word jako źródła danych. Musisz ten plik przekonwertować na inny format np. za pomocą "Zapisz jako" w Wordzie, albo przekopiować za pomocą CTRL+A, CTRL+C itd. do Excela albo jakiegokolwiek innego bardziej inteligentnego edytora. To nie jest żadna mysia robota tylko po prostu tak się to robi. Próba wyciągnięcia jakichkolwiek danych z pliku Word to masochizm.

Jeżeli chcesz wykorzystać Excela to po prostu robisz w Wordzie CTRL+A, CTRL+C i w Excelu "Wklej specjalne"->Tekst. Naprawdę nie wiem jaki masz problem ze skrótami klawiszowymi?! Uważasz, że to zbyt proste? Najprostsze metody są najskuteczniejsze.

Ja osobiście pewnie bym to zrobił zaczynając od CTRL+A, CTRL+C i zapisał do pliku tekstowego, a następnie za pomocą kilkulinijkowego skryptu w Pythonie odczytałbym dane i utworzył zapytania SQL lub utworzyłbym plik CSV i go zaczytał do SQLite w sposób jaki podpowiada: http://lmgtfy.com/?q=sqlite+csv+import

Pytasz o kolejną banalna sprawę, a mianowicie wpisanie do jednej kolumny, pola z drugiej kolumny. Tutaj kłaniają się podstawy SQL... bo jak rozumiem import z pliku masz już opanowany.

0

Napisałem że udało mi się w SPACJA końcu zaimportować plik csv do bazy :)
I teraz mam dwie tabele:
Playlist1 (to tabela z zaimportowanymi danymi - w niej są dwie odrębrne kolumny col_1 - zawierają się w niej dane Artist i col_2 - zawierają się w niej dane Title)
tracks (w niej są wszystkie moje pliki jest kilkanaście kolumn wśród nich Artist i Title i bardzo ważna kolumna Key - to numeracja wszystkich utwórów od 1 do 8800 pozycji)
i teraz najgorsze przede mną :) a dla Was to pikuś
Utworzyłem dodatkową kolumnę w tabeli Playlist1 "Key" i próbowałem zrobić zapytanie żeby sqlite mi wpisał numerek z pola Key kiedy Artist i Title z tabeli Tracks jest równy Playlist1.Col_1 i Playlist1.Col_2 nie udało się :(:( nakładka Sqlite manager na FF wyrzuca mi błąd. :(:(
Bo z takiej nakładki korzystam gdy coś robię w tej bazie :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1