Otwarcie bazy SQLite z pamięci - możliwe?

0

Witam.

Czy jest możliwość, aby w C# (Windows Form) otworzyć bazę danych ale nie bezpośrednio z pliku tylko z pamięci?

Np. mamy zmodyfikowany plik bazy na dysku, wczytujemy go StreamReader, odpowiednio modyfikujemy (doprowadzając do poprawnej formy bazy danych), otwieramy połączenie do tego co znajduje się w pamięci.

Pozdrawiam

0

Czy można konkretnie tak jak opisałeś to nie wiem. Na pewno można w sqlite utworzyć tabelę w ram. Na pewno można założyć system plików w pamięci ram, tam zapisać plik sqlite i stamtąd go otworzyć.

Pozdrawiam
P.S.
Dlaczego chesz tak zrobić?
Czy liszysz na przyspieszenie?
Nie wiem czy przyspieszenie uzyskasz, bo system operacyjny i dyski też buforują pliki w pamięci ram, ale jestem ciekawy jakie będziesz miał efekty.

0

Artur dziękuję za odpowiedz, poszukam informacji o tym jak zrobić "system plików w pamięci ram, tam zapisać plik sqlite i stamtąd go otworzyć.".

Kombinuje w ten sposób, aby zabezpieczyć bazę przed odczytem przez osoby trzecie.
Szyfrowanie które oferuje silnik SQLite działa dość wolno w przypadku mojej bazy, stąd pomysł aby deszyfrować ją całą przy włączaniu aplikacji.

0

Ekspertem nie jestem, ale będzie ciężko to uzyskać, bo program gdzieś musi zawierać metodę na deszyfrowanie. Jeden problem rozwiążesz, pojawi się drugi. Jeśli to jest ważne, to ja bym zainstalował postgresa na zdalnym serwerze, zabezpieczył serwer, zaszyfrował system plików, a klient by się łączył na długie hasło przez szyfrowane połączenie.

Pozdrawiam

0
hipekk napisał(a):

Kombinuje w ten sposób, aby zabezpieczyć bazę przed odczytem przez osoby trzecie.
Szyfrowanie które oferuje silnik SQLite działa dość wolno w przypadku mojej bazy, stąd pomysł aby deszyfrować ją całą przy włączaniu aplikacji.

Może zastosujesz mechanizm Isolated Storage ? Umieszczenie pliku bazy danych w magazynie widocznym tylko dla Twojej aplikacji może okazać się wystarczające dla Twoich potrzeb.

0

Kombinuje z tym Isolated Storage ale nie bardzo udaje mi się otworzyć połączenie do bazy wrzuconej do tej lokalizacji.

0

http://vijayt.com/Post/Opening-a-SQLite-database-from-the-Isolated-Storage-in-Windows-phone

Dla przykładu i pomocy poniżej metoda tworząca plik tekstowy i wsadzająca do Isolated Storage i odczytująca dane do zobrazowania jak to działa.

 
private static string SaveToIsolatedStorage()
{
       IsolatedStorageFile isoStore =IsolatedStorageFile.GetStore(IsolatedStorageScope.User |
               IsolatedStorageScope.Assembly, null, null);

        using (IsolatedStorageFileStream isoStream =new IsolatedStorageFileStream
                ("storage.txt",FileMode.Create, isoStore))
         {
                using (StreamWriter writer = new StreamWriter(isoStream))
                {
                    writer.WriteLine("Witaj isolated storage");
                }
          }

           using (IsolatedStorageFileStream isoStream =new IsolatedStorageFileStream
                ("storage.txt", FileMode.Open, isoStore))
          {
                using (StreamReader reader = new StreamReader(isoStream))
                {
                    return reader.ReadToEnd();
                }
          }
}
0

@mariano901229 dziękuję ale próbowałem w ten sposób i coś nie bardzo chce to działać.

     SQLiteConnection sQLiteConnection = new SQLiteConnection();
            SQLiteConnectionStringBuilder sQLiteConnectionStringBuilder = new SQLiteConnectionStringBuilder();

            sQLiteConnectionStringBuilder.Version = 3;
            sQLiteConnection.ConnectionString = sQLiteConnectionStringBuilder.ToString();

            IsolatedStorageFile isoStore = IsolatedStorageFile.GetStore(IsolatedStorageScope.User | IsolatedStorageScope.Assembly, null, null);
            if (isoStore.FileExists("baza.db"))
            {
                Console.WriteLine("The file already exists!");            
                
                using (IsolatedStorageFileStream isoStream = new IsolatedStorageFileStream("baza.db", FileMode.Open, isoStore))
                {
                    Console.WriteLine("Database file: " + isoStream.Name);
                    sQLiteConnectionStringBuilder.DataSource = isoStream.Name;                   
                }

                try
                {
                    sQLiteConnection.Open();
                }
                catch (Exception ex)
                {
                    Console.WriteLine(ex.Message);
                }
            }
 

Wynik w konsoli:

The file already exists!
Database file: [Nieznana]
'WindowsFormsApplication1.vshost.exe' (Managed (v4.0.30319)): Loaded 'C:\WINDOWS\Microsoft.Net\assembly\GAC_MSIL\mscorlib.resources\v4.0_4.0.0.0_pl_b77a5c561934e089\mscorlib.resources.dll', Skipped loading symbols. Module is optimized and the debugger option 'Just My Code' is enabled.
Exception thrown: 'System.ArgumentException' in System.Data.SQLite.dll
Data Source cannot be empty.  Use :memory: to open an in-memory database
The program '[15576] WindowsFormsApplication1.vshost.exe: Managed (v4.0.30319)' has exited with code -1 (0xffffffff). 

Jak widać programowi nie "udaje się" odczytać fizycznej lokalizacji pliku.

1

Spróbuj może do uzyskania ścieżki użyć mechanizmu refleksji. O w ten sposób - zwróci ścieżkę:

  
return isoStream.GetType().GetField("m_FullPath", BindingFlags.Instance | BindingFlags.NonPublic).GetValue(isoStream).ToString();
0

Tak działa :)!.

Dzięki wielkie. Kombinuje dalej :)

0

SQLite ma mechanizm szyfrowania bazy. Nie chce mi się teraz szukać ale widziałem projekt z niego korzystajacy.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1