SqLite - słownik, słowo domyślne

0

Mamy 2 tabele:

Tabela Dane:

Id     Napis
1      a
2      b
3      c
4      d
5      e

Tabela Slownik:

Slowo  Zamiennik
a      q
d      n
e      l

Efekt działania zapytania:
select A.Id,B.Zamiennik form Dane A and Slownik B where A.Napis = B.Slowo

Id     Zamiennik
1      q
4      n
5      l

Chciałbym otrzymać:

Id     Zamiennik
1      q
2      Brak
3      Brak
4      n
5      l

Jak najprościej poprawić zapytanie, żeby w przypadku braku pasującej pozycji w tabeli Słownik wprowadzać wiersz zawierający z góry zdefiniowane słowo?

1

LEFT JOIN, IsNull(), Coalesce() - sprawdź w manualu do SQLite

0

Tabelę slownik wypełniasz Ty, czy użytkownicy programu? Jeśli użytkownicy, to czy uniemożliwiłeś wpisanie 'Brak' do kolumny zamiennik?

0
bo napisał(a)

Tabelę slownik wypełniasz Ty, czy użytkownicy programu? Jeśli użytkownicy, to czy uniemożliwiłeś wpisanie 'Brak' do kolumny zamiennik?

Nie przewiduje się edycji tabeli "slownik" przez uzytkownika

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1