Słownik

0

Czy ma ktość może pomysł jak można rozwiązać zapisywanie danych ze słownika czyli hasła i wyjaśnienia do pliku i swobone dodawanie/ usuwanie hasłem oraz możliwość dotarcia w programie do rządanego hasła. Z góry dziękuję [cya]

0

No a jakże, pomysł ma każdy, tylko nie wiadomo czy dobry... :d
Ja bym to zrobił normalnie na rekordach, jeśli nie jest dużo haseł. Czyli:

type
TPozycja = record
    slowo : string[30];
    objasnienie : string[255]; //czy tam jakaś tablica stringów;
end;

i jedziesz.

Sprawa jest nieco bardziej skomplikowana, jeżeli słownik zawiera dużo haseł. Wtedy można użyć takiego czegoś, co się nazywa uniwersalna struktura słownikowa, a przykład napisał Dryobates i jest w kodach źródłowych. Nie wiem, czy akrat da się zrobić tam coś takiego, że przy wyszukiwaniu zwraca też pozycję słowa w słowniku, jeśli tak, to objaśnienia zapisujesz w pliku typowanym, a potem odczytujesz rekord z tej pozycji, którą zwróciła funkcja wyszukująca słowo w słowniku. Generalnie ten sposób jest baaaaaaaardzo szybki, ale nieco skomplikowany.

0

Od dłuższego czasu mam w planach napisanie wspólnie z kumplem dużego słownika. Swego czasu dużo na ten temat szukałem, ale sprawa lekko się przykurzyła.

Wykopałem to co mam i znalazłem taką moją adnotację do USS (Kuba umieścił ją w źródłach).

Może zamiast znacznika końca wyrazu, który jest wskaźnikiem na ten sam obiekt zrobić, że jeżeli ten wskaźnik JEST różny od zera, to znaczy, że to jest koniec wyrazu, a ów wskaźnik wskazuje na jakiś obiekt (np. *char, AnsiString, etc.) zawierający opis tego wyrazu. Ilość pamięci zajmowanej przez drzewo nie zmieni się, ale dodatkowo trzeba będzie zapamiętać obiekty opisu.

(hmm, sam się cytuję :P)
Może to pomoże.
Jak do czegoś dojdziesz, to napisz - kiedyś projekt odkurzę :>.

0

Jeżeli chodzi o tekst to można wykorzystać USS tylko dodać jedno pole ID. A wytłumaczenie może być w oddzielnym pliku i ID będzie nr lini w tym pliku.
Jeżeli chcesz zrobić słownik typu tłumacz gdzie dla jednego słowa odpowiada inne jedno słowo, to możesz wykorzystać dwie takie struktury USS. Tak samo stosujesz nr ID który zapisujesz wraz ze strukturą, a przy odczycie zamieniasz te nr ID na wskaźniki do końca słowa w tej drugiej strukturze.
Oczywiście wymaga to zastosowania drzewa, ze wskaźnikiem na rodzica.

0

A moze jakis artyków jak obsługiwać USS?

0

USS czy mój moduł to wykorzystujący?
Jeżeli chodzi o moduł, to chciałem przykładowy program dołączyć, ale...

  1. Szkoda miejsca na serwerze, aby takie bzdety tam siedziały
  2. Na swoim serwerze tymczasowo umieścić nie mogę (przenoszę go i praktycznie na starym już nic nie ma, a nowego jeszcze nie mam).
0

To może chociaż jakiś artykuł mały byś napisał ???? [glowa] Bo ja w ogóle nie wiem o co chodzi w tym kodzie :|

0

Marcin: sprawdź maila. Na razie tylko tyle.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1