Problemy z bazą danych MySQL delphi na Windowsach

0

Witam,

Od kilku dni szukam odpowiedzi na problem z jakim mam do czynienia. Znalazłem podobne tematy ale są już nieaktualne ( przestarzałe).
Problem polega na tym że napisałem aplikacje korzystającą z bazy danych MySQL w oparciu o komponent ZeosLib.

Program pisałem na laptopie gdzie mam Delphi 7 Enterprise + Windows 7 Home Edition 32-bit. MySQL w wersji 5.1.43 następnie MySQL Conenector ODBC 5.1.8. Na laptopie wszystko działa bez problemu.

Program działa więc postanowiłem go przenieść na finalne miejsce do sklepu. W sklepie jest komputer z Windows XP Professional 32-bit. Zainstalowałem bazę danych i konektorka ODBC takiego samego jak mam na laptopie. W sklepie mam też Delphi 7 Enterprise z tymi samymi komponentami co na laptopie.

Okazuje się że przy próbie uruchomienia nie uzyskuje autoryzacji do MySQL. Wyrzuca mi błąd "Client does not support authentication protocol requested
by server; consider upgrading MySQL client" Sprawdzałem na innych komputerach i wszedzie tan sam błąd.

Gdy wejdę do delphi to widzę że problem pojawia się gdy w komponencie Zconnection chce zrobić Cennected na true to wywala błąd " SQL Error: Client does not support authentication protocol requested by server; consider upgrading MySQL client.

Wyczerpały mi się już pomysły i nie wiem jak ten problem usunąć. Proszę o pomoc.

0

Czy biblioteka libmysql.dll jest taka sama jak na Twoim laptopie?

0

tak biblioteka jest ta sama :(

Dodatkowo gdy rozwiąże proble z autoryzacją bazy poprzez instrukcje zawarte na stronie http://dev.mysql.com/doc/refman/5.1/en/old-client.html.
to wyświetla mi się taki komunikat "Unknown MySQL data type!" O co w tym chodzi. Nazwę bazy mam podaną login, hasło też protokół również.

0

Masz aktualna wersje tych komponentow? Byc moze jest to bug.

0

Wersja ZeosLib to 6.6.6-stable

0

Dobra jednak problem był związany z biblioteka libmysql.dll Coś było nie tak ale co to nie mam pojęcia. Już wszystko działa.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1