[delphi] baza danych www

0

Siema wszystkim. Wpadłem na pomysł zrobienia programiku dla mojej strony www (blog w wordpress). Szukałem trochę w sieci o bazie danych lecz nie znalazłem nic konkretnego, tzn jak pokazać gdzieś daną tabele itp.

Jak np. w memo pokazać najnowszy komentarz, najnowszy użytkownik, liczba userów itp.? Jeżeli userzy są pogrupowani, to jak ich odczytać z danej tabeli i wyświetlić ich ilość? Jak wyświetlać dowolne informacje z msql?

0

Już to sprawdzałem. Gdy tak jak kazali robię na true by sprawdzić połączenie to wyskakuje unable to load libmysql.dll. Jak mam się połączyć poprawnie?

O to co pisze w phpmyadmin:

58425.m.tld.pl

* Wersja serwera: 5.0.51-2+tld7-log
* Wersja protokołu: 10
* Serwer: 58425.m.tld.pl via TCP/IP
* Użytkownik: [email protected]
* System kodowania znaków dla MySQL: UTF-8 Unicode (utf8)

W panelu admina serwera:

baza58425_techn admin58425_techn ***** user58425_techn *****

Jak mam wypełnić dobrze to okno? Teraz mam tak, i wyskakuje ten błąd:

DriverName=MySQL
HostName=58425.m.tld.pl
Database=baza58425_techn
User_Name=admin58425_techn
Password=tu hasło
BlobSize=-1
ErrorResourceFile=
LocaleCode=0000

POMOCY!

0

Przecież masz wyraźnie napisane "unable to load libmysql.dll" - brakuje tej biblioteki w systemie, więc aplikacja nie może jej załadować aby uzywać mysql.

0

Zależy jeszcze na jakim serwerze stoi strona. Np z YoYo nie można się połączyć. Ja specjalnie wykupywałem serwer na webd.pl

0

Tyle że mam plik libmysql.dll w system32...
Serwer stoi na netiz.pl (płatne).

0
depek napisał(a)

Tyle że mam plik libmysql.dll w system32...
Serwer stoi na netiz.pl (płatne).

No to umieść go jeszcze w folderze aplikacji - tam, gdzie exe

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1