Sortowanie dzienne

0

Witam. Interesuje mnie, jak wykonać zapytanie i zdefiniować funkcje dziennego stronicowania bazy danych?
Przykład może być taki: http://algorytmy.pl/?id=2071

0

że tak zapytam - ke?

0

Jednym zapytaniem nie da się osiągnać takiego wyniku (z tymi etykietkami datowymi) co chyba jest oczywiste.
A bez tych etykietek to nie wystarczy zwykłe order by ?

0

No właśnie chodzi mi o pogrupowanie wyników na dni.:( Mógłbym mi ktoś to rozpisac co i jak trzeba??

0

o_O

select *
from Tabela
order by Tabela.dzien

?

0

Niestety nie śmiga. Podać kod do sprawdzenia??

0

Nie moze nie działać. Pokaż co niby napisałeś...
Co znaczy nie działa? Daje inny efekt niż oczekiwany? Nie uruchamia się?

0
define('ILOSC_WYNIKOW_NA_STRONIE', 30);

include('db_connect.php');

 
$SQL = "SELECT COUNT(*) FROM file WHERE cat='4'"; // Zapytanie liczące ilość wpisów w bazie
$RES = mysql_query($SQL);
list($iloscWpisow) = mysql_fetch_row($RES);

$SQL = "SELECT * 
       FROM file 
       WHERE cat='4'
       ORDER BY id DESC
       LIMIT ".mysql_escape_string((int)$_GET['strona']*ILOSC_WYNIKOW_NA_STRONIE).",".ILOSC_WYNIKOW_NA_STRONIE;
// pobiera ILOSC_NA_STRONIE rekordów z bazy, sortując wg daty rosnąco, zaczynając od $_GET['strona']*ILOSC_NA_STRONIE
$RES = mysql_query($SQL); // wykonujemy zapytanie
while($AFR_file = mysql_fetch_assoc($RES)){
   /*Wyswietlanie wyników, przykładowo:*/
   echo '<b><a href=file.php?plik='.$AFR_file['id'].'>['.$AFR_file['data'].'] '.$AFR_file['name'].'</a></b><br>';
   echo 'Serwer: '.$AFR_file['licencja'].' | Pobran: '.$AFR_file['pobran'].' | '.$AFR_file['opis'].'<br /><br />';
}
 echo '<hr><center>';

//Teraz wypadało by wyświetlić jakąś nawigację 
 
//jesli nie jesteśmy na pierwszej stronie
if($_GET['strona']>0){ 
    //wyswietlamy link do poprzedniej strony
   echo '<a href="?strona='.($_GET['strona']-1).'">Poprzednie</a> ';
}
 
for($i = 0;$i<=floor($iloscWpisow/ILOSC_WYNIKOW_NA_STRONIE);$i++){
   echo '<a href="?strona='.($i).'"><b>[ '.($i+1).' ]</b></a> ';
}
//jeśli nie jesteśmy na ostatniej stronie
if($_GET['strona']<floor($iloscWpisow/ILOSC_WYNIKOW_NA_STRONIE)){ 
  //wyswietlamy link do nastepnej strony
   echo ' <a href="?strona='.($_GET['strona']+1).'">Następne</a></center>';
}

Efekt jest tutaj: http://www.djgarsi.pl/stronicowanie.php

0

może jeszcze raz i pomału - co chcesz uzyskać, czytaj ile stron by miało być, co na danej stronie

0

Więc tak. To stronicowanie (paginacja) zostaje. Dodatkowo te wyniki które są już postronicowane chciałbym po grupować na dni. Przykład http://www.technorocker.info/tracks/NewTraxx/.

0

No proszę o pomoc.:(

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1