Pytania odpowiedzi może komuś się też przyda coś z tego :)

0

Ciekawe pytania jak ktoś zna odpowiedzi to niech pisze na pewno komuś się przyda

  1. Na jakiej podstawie można określić, że baza danych jest naprawdę relacyjna?

  2. Nazwać proces, który dzieli dane na rozłączne, niepowtarzalne zbiory.

  3. Które z następujących zadań SQL-a będzie działać

a) SQL>select * from czeki;
b) SQL>SELECT *
FROM CZEKI;
c) SQL>select * from czeki
/

  1. Używając podanej tabeli czeki napisać zapytanie, które zwróci jedynie numer czeku i uwagi
    Nr_czeku Odbiorca Kwota Uwagi
    1 Kowalski 450 czynsz
    2 Nowak 40 abonament RTV
    3 Wiśniewski 356 paliwo

  2. Używając podanej tabeli czeki napisać zapytanie, które zwróci wszystkie uwagi bez powtórzeń

  3. Napisać zapytanie, które zwróci wszystkie osoby o nazwiskach rozpoczynających się na M
    Nazwisko Imię telefon Adres
    Kowalski Jan 0-77-4789076 Kuźnicza 5
    Nowak Kazimierz 0-77-4556770 Krakowska 45
    Wiśniewski Jerzy 0-77-4567823 Piastowska 32
    Maj Karol 0-77-4544779 Wojska Polskiego 2
    Marzec Sebastian 0-77-4512345 Rynek 9

  4. Czy następujące zapytania będzie działać poprawnie?

a) SQL>select count(nazwisko) from postacie;
b) SQL>select sum(nazwisko) from postacie;

  1. Zakładając, że mamy dwie oddzielne kolumny Imię i Nazwisko, jaka funkcja może je połączyć?

  2. Czy używając frazy having, należy zawsze używać group by?

  3. Czy można używać frazy order by w odniesieniu do kolumny, która nie jest wymieniona w zdaniu select?

  4. Jakiego rodzaju złączenie zostało użyte w następującym zdaniu select?

SQL>select e.nazwisko, e.id_pracownika, ep.placa
from tbl_pracownicy e,
tbl_plac_pracownikow ep
where e.id_pracownika = ep.id pracownika;
12. Czy następujące zdania select będą działać poprawnie?
a)
SQL>select nazwisko, id_pracownika, placa
from tbl_pracownicy e,
tbl_plac_pracownikow ep
where id_pracownika = ep.id pracownika
and nazwisko like ‘%ski’;
b)
SQL>select e.nazwisko, e.id_pracownika, ep.placa
from tbl_pracownicy e,
tbl_plac_pracownikow ep
where nazwisko like ‘%ski’;
c)
SQL>select e.nazwisko, e.id_pracownika, ep.placa
from tbl_pracownicy e,
tbl_plac_pracownikow ep
where e.id_pracownika = ep.id pracownika
and e.nazwisko like ‘%ski’;

  1. Czy następujące zdania są prawdziwe?

a) wszystkie funkcje agregujące zwracają wiele wartości,
b) maksymalny poziom zagnieżdżenia podzapytań to 2,
c) zapytania skorelowane są zupełnie samodzielne.

  1. Co się stanie po uruchomieniu następującego zdania?
    a)
    SQL>delete * from zbiory;
    b)
    SQL>delete from zbiory;
    c)
    SQL>update zbiory
    Set wartosc=555
    Set uwagi = ‘wzrost z 525’;

  2. Czy następuje zdanie będzie działać?
    a)
    SQL>insert into zbiory
    set wartosc=900
    where pozycja = ‘Test’;
    b)
    SQL>update zbiory
    set wartosc=900
    where pozycja = ‘Test’;

  3. Czy poniższe polecenie create i drop są poprawne?
    a)
    SQL>create view karta_kredytowa as
    (select all from dlugi
    where nr_konta = 4);
    b)
    SQL>create unique view dlugi as
    select * from tabl_dlugi;
    c)
    SQL>drop * from view dlugi;
    d)
    SQL>create index nr_index on bills
    (account_id);

  4. Jak można w bazie danych Oracle odnaleźć tabele i widoki, których właścicielem jest dany użytkownik?

  5. Jakiego typu informacje są przechowywane w słowniku bazy danych?

  6. W jaki sposób mogą być użyte dane statystyczne dotyczące wydajności bazy?

  7. Jakie znasz przykłady obiektów bazy danych?

  8. Jak inaczej nazywamy procedury i funkcje?

  9. Z ilu części składają się podprogramy?

  10. Co zawiera specyfikacja podprogramu?

  11. Co zawiera ciało podprogramu

  12. Czego nie wolno umieszczać w procedurze?

  13. Czym się różni procedura od funkcji?

  14. Co to jest kursor i w jaki sposób go deklarujemy – podać przykład.

  15. Jakim poleceniem otwieramy, pobieramy wartości i zamykamy kursor?

  16. Z iloma atrybutami jest związany kursor (jawny/niejawny) – wymienić dwa.

  17. Co to jest wyjątek i w jaki sposób go deklarujemy – podać przykład.

  18. Gdzie umieszcza się procedurę obsługi wyjątku?

  19. Wymienić 3 predefiniowane wyjątki.

  20. Zdefiniować procedurę nowy_pracownik umożliwiającą wprowadzenie nowej krotki do relacji prac. Parametrami wywołania są:

  • nazwisko pracownika,
  • nazwisko przełożonego,
  • nazwa zespołu,
  • etat,
  • płaca podstawowa.
  • Jeśli użytkownik nie poda wartości dwóch ostatnich parametrów należy przyjąć: dla etat – ‘STAZYSTA’ i dla placa_podstawowa – 900. Wyświetlić odpowiedni komunikat dla nieodpowiednich wartości parametrów.
  1. Wywołać procedurę nowy_pracownik z poziomu programu SQLPlus

  2. Co to jest pakiet i do czego służy?

  3. Co to są wyzwalacze bazy danych?

  4. W wyniku, których poleceń SQL wyzwalacze mogą być uruchamiane?

  5. Co to są polecenia DDL, i czy wolno je stosować do wyzwalaczy?

  6. Czy wolno je stosować w wyzwalaczach polecenia sterowania transakcjami?

  7. Do czego służy klauzula for each row?

  8. Czy w wyzwalaczu można stosować operatory:

  • matematyczne,
  • logiczne
  • SQL-a
  1. Kiedy używamy kwalifikatorów?

  2. Co to są predykaty warunkowe i kiedy używamy ich w wyzwalaczu?

  3. W jaki sposób wyzwalacz może być zablokowany?

  4. W jaki sposób usuwamy wyzwalacz?

0

Nie chciało się przysiąść do nauki? A sesja się zbliża? Wejdź na 4p - tu pomogą ci zdać za friko!!!

BTW: to jest to samo: http://4programmers.net/Forum/viewtopic.php?id=138073

0

co to 4p ??

0
qwer napisał(a)

co to 4p ??

;-(

0

=O

0

mam pytanie. Kto skasowal posty i marnuje przez to ludzką prace?

0

nikt nie skasował.. ten temat istnieje w dwóch kopiach, druga tutaj: http://4programmers.net/Forum/viewtopic.php?id=138073 - widocznie więcej sierotek niż jedna liczy na łatwe zaliczenie ;)

0

Że takie coś przed sesją, to mnie nie dziwi, że te topiki jeszcze nie są w koszu - owszem - w szoku jestem.
A żeby nie był offtop:
odp. na

  1. Na jakiej podstawie można określić, że baza danych jest naprawdę relacyjna?
    Jeśli dwie poniższe przesłanki są spełnione:
    a/ baza danych jest bazą danych
    b/ w owej bazie danych, która jest bazą danych istnieją relacje

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1