[MySQL i PHP] Problem z kodowaniem

0

Właśnie napotkałem problem z kodowanie. Mam tabele z kilkoma polami, m. in. typu varchar(n) oraz text. Jak chcę zapisać do pól tych typów to dostaje komunikat, że nielegalne znaki i zamiast, np. polskich liter są "?" ;-( Wszystko to robię na MySQL 5.0.45 i phpMyAdminie 2.10.3, w którym napisano, że

  1. System kodowania znaków dla MySQL: UTF-8 Unicode (utf8)
  2. System porównań dla połączenia MySQL: utf8_unicode_ci
    Jak zmusić tą bazę do prawidłowego przechowywania znaków, m. in. polskich liter [???] [glowa]
0

musisz ustawić kodowanie tabeli i połączenia z MySQL na utf8. Jeśli to nie pomoże to trzeba sięgnąć po php_mbstring.

0
maly186 napisał(a)

musisz ustawić kodowanie tabeli i połączenia z MySQL na utf8.

Ale jak to się robi [???]

0

Wykonujesz takie dwa zapytania:

SET CHARACTER SET utf8;
SET NAMES utf8;
0

Nadal nie ma polskich znaków :-(

0

Hmm, przetestowałem, czy dodawanie via PHP dobrze dodaje do bazy i się okazało, że tak :-O Rekordy dodane przez phpMyAdmina jednak są źle kodowane [glowa] Ktoś wie dlaczego (zapytania podane przez maly186 jakby nie dają żadnych wyników). Sprawdziłem też MySQL na innych skryptach, np. vBulletin lecz ten ma taką samą konfigurację tabel co ja. Jakieś pomysły [???]

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1