[Mysql Front] Relacje

Odpowiedz Nowy wątek
2006-04-17 18:52

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 8 lat temu

0

Próbuje stworzyc 2 tabele połaczone relacją, ale nie zabardzo mi to wychodzi, wczesniej niżej był temat dotyczący relacji i tam pojawił się post z takim przykładem

CREATE TABLE `user` (
 `id_user` INT NOT NULL AUTO_INCREMENT,
 `name` VARCHAR(50) NOT NULL,
 `surname` VARCHAR(50) NOT NULL,
 `e-mail` VARCHAR(50) NOT NULL,
 `stanowisko` VARCHAR(50) NOT NULL,
 `unit` VARCHAR(50) NOT NULL,
 PRIMARY KEY (`id_user`)
)
TYPE = innodb;

CREATE TABLE `user_description` (
 `id_user` INT NOT NULL,
 `description` TEXT NOT NULL,
 KEY `id_user` (`id_user`),
 CONSTRAINT `user_description_ibfk_1` FOREIGN KEY (`id_user`) REFERENCES `user` (`id_user`))
TYPE = innodb; 

Po czym wprowadzam sobie 2 rekordy w jedną tabele i 2 rekordy w drugą tabele oczywiscie tam gdzie są id_user daje takie same wartości odpowiednie 1 i 2.

Po czy usuwam z tabeli user 2 rekord wchodze w tabele user description i co i dalej mam 2 rekordy o_0


Dziękuje za pomoc


Pozostało 580 znaków

2006-04-17 19:16
Administrator

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 8 godzin temu

Lokalizacja: Poznań

0

No a ilu rekordów się spodziewałeś?
Jeśli jednego, to zabrakło Ci "delete on cascade" [nie wiem, czy MySQL to obsługuje na InnoDB].

Ogólnie przy usuwaniu powinno zgłosić błąd integralności bazy danych i rekord nie powinien zostać usunięty z 'users'. Tak jest na poważniejszych bazach niż MySQL.

Niestety, nigdy nie pracowałem na InnoDB a na MyISAM nie ma relacji :D


Pozostało 580 znaków

2006-04-17 19:52

Rejestracja: 15 lat temu

Ostatnio: 9 lat temu

0

dziala ON DELETE CASCADE z InnoDB (nie wiem od, ktorej wersji na pewno od 5)
przyklad jest na stronie mysql'a

http://dev.mysql.com/doc/refm[...]-foreign-key-constraints.html


Pozostało 580 znaków

2006-04-17 20:00

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 8 lat temu

0

Dobrze, rozumiem chyba, a używa ktoś tu MySQL Front i mógłby mnie nakierować? Nie łapie się jeszcze na manualu mysql.com. Byłabym wdzięczna za pomoc bliższą jeszcze troszke, a potem pokombinuje :)


Pozostało 580 znaków

2006-04-17 21:24
Administrator

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 8 godzin temu

Lokalizacja: Poznań

0

Ja używam a nawet miałem kiedyś dość czynny udział w jego rozwijaniu :) [nadal mam dostęp do ich bazy ^^]

Ale to tylko manager bazy - zapytania normalnie odpalasz w oknie SQL Editor tak jakbyś je odpalał z konsoli.


Pozostało 580 znaków

2006-04-17 21:51

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 8 lat temu

0

no własnie ale pewnie można gdzieś kliknać i to poustawiać :) KOBITCE :P tak łatwiej, a btw chyba na v 1.4 to nie działa :(


Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0