[php] pobieranie wartosci klucza zaraz po INSERT

0

jezeli wstawiam dane do tabeli
[sql]
INSERT INTO tabela VALUES ('NULL', 'email', 'username', 'pass');[/sql]
przy czym NULL jest wstawiany do kolumny ktora jest AUTOINCREMENT i jest kluczem

potrzebne mi jest pobranie tego co zostalo wstawione za NULL czyli wartosci klucza

oczywiste jest ze SELECT MAX(id) FROM tabela wykonany zaraz za INSERTEM nie musi zwrocic akurat tego id
czy jest w mysql cos takiego jak w Oraclu klauzula RETURNING?

0

LAST_INSERT_ID() czy jakos tak, luknij do manuala.

0
select last_insert_id() from tabela

i mała podpowiedź: w zapytaniach sql wartości null i numeryczne wstawiaj bez cudzysłowów czyli:

insert into ... values (null, 1, 'tekst')

zamiast

insert into ... values ('null', '1', 'tekst')
0
prgtw napisał(a)

i mała podpowiedź: w zapytaniach sql wartości null i numeryczne wstawiaj bez cudzysłowów czyli:

insert into ... values (null, 1, 'tekst')

albo w ogole nie wstawiaj czyli:

insert into tabela (kolumna1, kolumna2) values('kolumna1', 'kolumna2')

Bardziej przydatne gdy jest szansa, ze zmieni sie struktura tabeli w przyszlosci (unikamy bledu z nieprawidlowa iloscia kolumn).

0

dzieki

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1