[Propozycja] A system wiadomosci do usera ?

0

A taki system wiadomosci bedzie ze np. klikam na czyjs zarejestrowany nick i wysylam wiadomosc ? do ilus tam znakow czy cos ?

BTW
A w jakiej tabeli miescic sie beda te wszystkie arty encyklopedii ?

0

Tak wlasnie o tym myslalem, czy sie oplaca. Bo taki mechanizm bylby tez dobry do automatycznego wysylania wiadomosci. Zakladajmy, ze dany user pisze watek na forum, odnosnie danego artykulu. Teraz inny user odpowiada mu na ow temat. W tym momencie automat moglby wysylac prywatna wiadomosc do usera, ktory zalozyl temat. Kazdy uzytkownik wchodzac na strone moglby przegladac prywatne wiadomosci, ktore otrzymal.

A teraz pytanie: czy robic cos takiego zamiast powiadamiania na e-mail? Czy dac uzytkownikowi wybor: albo informacja o odpowiedzi na twoj watek bedzie wysylana na e-mail albo bedzie wysylana wiadomosc prywatna.

A artykuly beda przechowywane w tabeli rr_text oraz rr_article.

0

NA pewno lepsza opcja to taka gdzie user sam sobie wybierze czy email czy watek. A dodatkowo jescze dobrze by bylo gdyby user wchodzil na swoj profil i mial zakladke swoich topikow.

Np wchodze na PHP pisza jakis temat, wchode na DELPHI i pisze temat
Nastepnie wchodze na swoj profil a tam mam linki do powwidzmy 10 ostatnich tematow jakie zalozylem zebym nie musial szukac poi forum tylko sprawdzam kto odpisal itd ? daloby sie tak ?

0

Tak wiec proponuje taka strukture tabeli rr_privmsg:

privmsg_id - ID wiadomosci
privmsg_subject - Temat wiadomosci
privmsg_sender - ID nadawcy (usera), 0 jezeli wyslal system (generowana automatycznie)
privmsg_recipient - ID odbiorcy (usera)
privmsg_text - tresc
privmsg_time - czas nadania

Dodatkowo, do tabeli rr_user nalezy dodac dwie kolumny:

rr_notify - typ informowania (na e-mail czy wiadomosc prywatna?)
rr_notify_pm - czy informowac na e-mail o wiadomosci prywatnej (1 - TAK; 0 - NIE)

0

tylko trzeba limity wielkosci/ilosci wiadomowsci ustalic

0

1) nie wiem, czy takie rozgraniczenie: tylko e-mail lub tylko pm jest dobre - chociaż ja chyba patrzę pod kątem forum a nie takiego serwisu, jak rr...

Nie do końca też wiem jak to ma wyglądać, ale z powodu "2)" opiszę jak bym to widział na forum:
widziałbym sobie takie cuś, jak jest teraz na 4p - że gdy zaznaczę informowanie mnie o zmianach w wątku na maila, to dostaję listy
ale równolegle, niezależnie chciałbym, aby istniał system komunikacji prywatnej - chcę poinformować kogoś o czymś - piszę pm

pm działa tak, że można sobie ustawić wyskakiwanie okienka z wiadomością prywatną kiedy tylko nadejdzie (i oczywiście kiedy zmienimy/przeładujemy stronę)

informowanie o pm na maila uznaję za mało celowe... no ale każdy ma swoje zdanie

2) wieki temu chciałem taki system na 4p - zapomniano o tym... więc mimo, iż nie ten dział proszę o rozpatrzenie ponownie tego pomysłu - jeśli będzie taka potrzeba opiszę więcej (w dziale Coyote) jakbym to widział - podyskutuje się itp.

0

Ja to widze tak : (ale moge sie mylic)

pisze sobie jakis temat na 4p a jak loguje sie do systemu i wcisne swoj nick to jest tam zakladka albo na dole informacja ostatnich 10 watkow ktore zalozylem, to by wykluczalo o wysylaniu maili przy zmianie watku itd bo smieci skrzynke i sie nudzi tak czytac maila zeby sprawdzic zmiany na zadane tematy.

Co do PMa to krotko kazdy ma pojemnosc 10 wiadomosci (nie dot adminow i moderatprwow) i wysyla na skrzynke w jakiejs tabeli czy cos i nie informowac na email ze przyszla nowa wiadomosc (albo w ustawieniach wtybrac czy ma informowac o nowej wiadomosci na email czy nie :)

0

pisze sobie jakis temat na 4p [...]

Panowie, stop! Nie mowimy o 4programmers.net. To o czym mowisz, Widmo to obserwowanie tematow... w specyfikacji jest juz rozpiska o tym (tabela rr_watch).

Ok, zgadzam sie raczej z Maroonedem, ze powiadamianie na e-mail o nadejsciu wiadomosci prywatnej jest bezcelowe. Zgadzam sie rowniez ze user moze zaznaczyc jednoczesnie opcje powiadamiania na e-mail oraz wiadomosc prywatna.

Teraz user moze zostac powiadomiony (e-mail, wiadomosc prywatna) jezeli:

  • ktos zmienil obserwowany przez niego artykul
  • ktos odpowiedzial na jego watek na forum (przypominam, ze bedzie mozna dyskutowac odnosnie kazdego artykulu).

I ostatnie: nie widze sensu nakladania limitow na wiadomosci prywatne. Baza danych poradzi sobie nawet jezeli bedzie ze 200 tys. tych wiadomosci, a to raczej dla nas w tym momencie niewyobrazalna liczba ;)

0

A jak taki WIDMO wyśle takiemu np. Lofixowi z 1000 wiadomości?

0

Jedno zapytanie ciach, nie ma ;)
Ale tak powaznie: na tej samej zasadzie mozna powiedziec: co jezeli Widmo wysle lofixowi 1000 maili? Zgoda, mozna ustalic jakas granice "pojemnosci" skrzynki, ale neich to bedzie np. 100 wiadomosci.

0

Adam, tak się niestety składa, że WIDMO wysłał Lofixowi, może nie 1000 ale za 20 maili o zmianie hasła. Więc na pewno dobre zabezpieczenie anty-floodowe być musi.

0

Imho co do ograniczenia anty floodowego to mozna to zrobic na tej zasadzie że użytkownik może wysyłać prywatną do danego użytkownika w odstępie 5 min. Chociaż tutaj pole do popisu jest wielkie(i nie musi to być akurat moja [mierna] propozycja).
Jeszcze jedną opcją do systemu wiadomości mogłoby być ignorowanie wiadomości od danej osoby. Jednak Imho społeczność 4programmers jest trochę za mała aby coś takiego wprowadzać. Jednak rozpatrując to pod kątem użyteczności samego projektu to możnaby coś takiego kiedyś dodać.

0
jarekj napisał(a)

Jednak Imho społeczność 4programmers jest trochę za mała aby coś takiego wprowadzać.

za mało nas? hmmm... [rotfl]

0
spin napisał(a)
jarekj napisał(a)

Jednak Imho społeczność 4programmers jest trochę za mała aby coś takiego wprowadzać.

za mało nas? hmmm... [rotfl]

za mało nas na tyle żeby znalazły się zje** których trzeba by ignorować (a nawet jak sie zdarzą to mamy Lofixa)

0
Adam Boduch napisał(a)

co jezeli Widmo wysle lofixowi 1000 maili? Zgoda, mozna ustalic jakas granice "pojemnosci" skrzynki, ale neich to bedzie np. 100 wiadomosci.

IMO mozna by ustalić :

  1. Limit wiadomości dla konkretnego usera (odbieranych - pojemnosc skrzynki / wysylanych - np. max 25 PM dziennie). Jesli user nie bedzie "naduzywal" tzn nie bedzie na niego skarg/ew. sie czyms wykaze (zdobedzie uznanie/zaufanie) lub dla uzytkownikow z dluzszym starzem ;) mozna by zwiekszac limit
  2. System ignorowania userow - tzn w tym przykladzie lofix se ustawia ze nie chce PM od Widmo (bo ten przyslal mu juz za duzo np. :P) i wiadomosci "od: Widmo do:lofix" będą usuwane (lub odsylane do nadawcy ;) )
  3. System skarg - tzn jesli jakis user jest spamowany przez innego - zgloszenie do moda/admina. I po problemie :]
0

Nie ma sensu ograniczenie typu 25 max dziennie. Bez takich ograniczeń, ale tak jak to jest w Coyote: opcja [widziana przez adminów] w profilu, że user ma prawo wysyłac PM. A aby wysyłać musi być zalogowany. Będzie nadużywał? Wyłączy mu się możliwość i spokój.

I taki mały ot... czy ktokolwiek zdolny planuje taki system wiadomości prywatnych wcisnąć do Coyote?....

0
Marooned napisał(a)

I taki mały ot... czy ktokolwiek zdolny planuje taki system wiadomości prywatnych wcisnąć do Coyote?....

Wiesz jak jest... Duzo roboty,a czasu malo... :( W zasadzie moglnym sprobowac opracowac system, ale tak zeby tylko na testy... :P Bo rozwalanie 4p na pare godzin/dni w celu testowania PM mija sie z celem ;)

0
Marooned napisał(a)

(...)I taki mały ot... czy ktokolwiek zdolny planuje taki system wiadomości prywatnych wcisnąć do Coyote?....
/me chciał to zrobić, ale po ostatnich niepowodzeniach zrezygnował (nie mam siły walczyć o to) :)

0

Jesli kogoś to interesuje, to na ogame.satanbsd.org/forum są PM dla zarejestrowanych userów. W sumie jeśli komus zależy to udostępnie. Ale pewno nie.

0
Qyon napisał(a)

Jesli kogoś to interesuje, to na ogame.satanbsd.org/forum są PM dla zarejestrowanych userów. W sumie jeśli komus zależy to udostępnie. Ale pewno nie.

ja bym chciał takie cos...

0

Developerzy Coyote (i RR zapewne też) zgłaszają chęć uzyskania od Ciebie tego dodatku do systemu Coyote.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1