Macierze

0

Mam pytanie odnosnie macierzy. Mianowice pamietam jak nasz pan od Informatyki uczyl nas (Turbo Pascal) zawsze ze lepiej stosowac zmienne dynamiczne bo zajmuja pamiec tylko na chwile, oraz ze "korzystaja z pamieci dla zmiennych dynamicznych" czy cos takiego. No i pisalismy programiki (dla wyjasnienia to nie sa studia informatyczne) na odwortnosc ... I kiedys napisalem program co obracal macierz 125x125 no i bylem dumny. A teraz chce napisac w Delphi program do rachunku macierzowego i sie zastanawiam czy jest sens uzywac zmienne dynamiczne, bo sprawdzalem ze normalnie moge utworzyc kilka nawet macierzy o wymiarach 5000x5000 (tak pięc tysięcy) i nic sie nie dzieje , ze za malo pamieci albo cos. No i jestem w kropce. Wiec moje pytanie brzmi czy warto stosowac zmienne dynamiczne ?Albo jeszcze tak myslalem ze muglbym zrobic jakas klase, i dodatkowy byl by plus taki ze mialbym wygodniej metody sobie podopisywac np MatA.Odwroc; i juz no ale teraz to nie wiem.

z gory dziekuje za szybkie odpowiedzi

bo wypije kawe i zabieram sie do pisania
pozdro

0

mozna i tak ale gdy podczas pisania programu nie jestes w stanie przewidziec
jakie macierze twoi potencjalni klienci beda uzywac to co zrobisz ???
zadeklarujesz tablice 10000x10000 dla macierzy 2x2 ???

ps. czyzbys sie bal programowana z dynamicznym wykozystaniem pamieci ??
wojta$ --Lets make linux better :-)

0

nie boje sie zmiennych dynamicznych, bo czego tu sie bac, tylko sie zastanawiam czy jest sens bo nie chce mi sie motac z funkcjami ktore nie wiadomo jak potem deklarowac, a jak bede mial jeden typ to bedzie prosciej.
A poza tym to wlasnie liczylem, bo w programie na maxa bedzie uzytych 10 macierzy a max ilosc elementow to 255x255 wiec dla real (hyba 8 bajtow) to jest jakies 5Mb a co to jest dla obenych sprzetow ?

ale dzieki za rade

pozdro

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0