pomoc w sprawie INI ?

0

witam

chciałem sie dowiedzieć w sprawie pliku ini i ponizszego kodu

var
INI : TINIFile;
begin
try
INI := TINIFile.Create('c:\test.ini');
INI.WriteString('Xywka', 'Xywka' ,Xywka.Text);
INI.WriteString('Xywka', 'Imie' ,Imie1.Text);
INI.WriteString('Xywka', 'Naz' ,Nazwisko.Text);
INI.WriteString('Xywka', 'Miejsc' ,Miejscow.Text);
finally
INI.Free;
end;

Co bym musiał wstawić zamiast 'xywka' by po wpisaniu w komp. Edit o nazwie xywka wstawił mi na ksykwke wprowadzona w komp. Edit

i by wyglądało w pliku ini tak:

[Moni_67]
Imie=monika
Nazwisko=jaks
Miejsc=slaskie

[adam45]
Inie=Adam
Nazwisko=Jakos
Miejsc=BialoS

itd..

jesli by ktoś mi w tym pomógł z zapisem i odczytem takiej formy?
a i czy idzie poprzez ściezke w pliku ini wyświetlić plik graficzny na formie?

bede wdzieczny

wielkie dzieki za wszelką pomoc {hello} {browar} {browar}

0

var
INI : TINIFile;
begin
try
INI := TINIFile.Create('c:\test.ini');
INI.WriteString('Xywka', Xywka.Text ,'Imię : ' + Imie1.text);
INI.WriteString('Xywka', Xywka.Text ,'Nazwisko :' + Nazwisko.Text);
INI.WriteString('Xywka', Xywka.Text ,'Miejscowość : ' + Miejscow.Text);
finally
INI.Free;
end;

Dawno Już nie pracowałem z plikami InI i nie wiem czy dobrze Cię rozumiem ale wydaje mi się że chyba o to Ci chodzi :))))

A z wyświatlaniem grafiki to pewnie że się da tak jak sam napisałeś musisz w pliku Ini zapisać ścieżki i napisać procedurę która by tą ścieżkę pobrała i wyświetliła dany plik.

:-) {browar} {brawo} {hello}

--Delphi 6; Pozdrawiam eSka :-)

0

nie wiem czy o to chodzilo ale moze jednak :-)
ta procedurka zapisuje do pliku INI

var
INI : TINIFile;
Xywa : String;
begin
INI := TINIFile.Create('c:\test.ini');
Xywa := Xywka.Text;
try
INI.WriteString(Xywa, 'Imie' ,Imie1.Text);
INI.WriteString(Xywa, 'Naz' ,Nazwisko.Text);
INI.WriteString(Xywa, 'Miejsc' ,Miejscow.Text);
finally
INI.Free;
end;
end;

--
-=-=[ Delphi 3, 6 ]=-=-
-=-=-==[ LKS ]==-=-=-
-=[ [email protected] ]=-

0

dzieki pomoc, ale już to rozwiązałem jak to ma byc chć to co piszesz to dokładnie n ie tak to ma wygądać, ale pojawił sie mały problem z tym kodem

var
INI : TINIFile;
begin
try
INI := TINIFile.Create('c:\moj.ini');
INI.WriteString(Ksywa.Text,,);
INI.WriteString(Ksywa.Text, 'Imie' ,Imie.Text);
INI.WriteString(Ksywa.Text, 'Nazwisko' ,Nazw.Text);
INI.WriteString(Ksywa.Text, 'Miejscowość' ,Miejsc.Text);
finally
INI.Free;
end;

ponieważ pod windowsem 98se chodzi bez zarzutów ale jak ma przyjść co do czego to pod XP wywala bład:
{Access violation at address 77F526AB in module 'ntdll.dll' Write Of address 00403D11}

jak pisałem w te brakujące to wszystko chodzi spoko, z tego co wiem i przypuszczam to chodzi o naruszenie bezpieczeństwa danego pliku, jak wpisałem w te brakujące to wszystko chodzi spoko.

plik wynikowy ini na Win 98SE wygląda tak:

[ksywa]

Imie=Max
Nazwisko=Jakis
miejsc=sląskie

i tu chyba mu chodzi o te samo = i dlatego nie potrafi zapisać ale nie wiem jak to bydle usunąć, i jak to teraz wczytać by [ksywa] była wczytywana w ListBox1 a Imie,Nazwisko,Miejsc w Label1,Label2,Label3.

pomóżcie

0

eska ten twój kod niezabardzo bo zpisuje pod nazwą xywka a mnie chodzi by zapisywał pod taką jaką wpisze w edit.

LKS podałeś mi poprawny, wielkie dzieki :) super
ale tera poóż mi to wyciągnąć na lstbox-xywkę i imie nazwisko i miejsc w Leble1,2,3

wielkie dzieki {browar} {browar} :P :-)

0

najpierw odczytujemy ksywki do ListBox'a
var
INI : TINIFile;
begin
INI := TINIFile.Create('c:\test.ini');
try
INI.ReadSections(ListBox1.Items);
finally
INI.Free;
end;
end;
a potem w OnClick ListBox'a piszemy to:
var
INI : TINIFile;
begin
if ListBox1.SelCount 0 then
begin
INI := TINIFile.Create('c:\test.ini');
try
Label1.Caption := INI.ReadString(ListBox1.Items[ListBox1.ItemIndex], 'Imie', ); Label2.Caption := INI.ReadString(ListBox1.Items[ListBox1.ItemIndex], 'Nazwisko', );
Label3.Caption := INI.ReadString(ListBox1.Items[ListBox1.ItemIndex], 'Miejsc', '');
finally
INI.Free;
end;
end;
end;
chyba powinno dzialac :-)---=-=[ Delphi 3, 6 ]=-=-
-=-=-==[ LKS ]==-=-=-
-=[ [email protected] ]=-

0

Kod art-a jest dobry tylko zastosuj zmienne !!!--M@ri
[email protected]

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1