pomocy prosze ? w sprawie txt

0

W jaki sposób mogę stworzyć plik .txt i zapisać do danego pliku txt to co zostało napisne w komponencie TEdit. A mianowicie mam program i wpisuje w komponeny TEdit Ksywka, Imie, Nazwisko i inne i chciałbym to zapisać w plikach .txt pod nazwą ksywki, czyli każda osoba ma jakąś ksywke i do każdej są zapisane dane takie jak Imie Nazwisko i inne.

No opisałem to w kilku sposobach wiec chyba mnie zrozumiecie co chodzi ?
A i miałbym jeszcze jedną prożbe, a mianowicie jestem początkującym i chiałbym mieć jakiś kontakt e-mail’owy z programistą który potrafił by mi pomóc w Delhi 5, oczywiście nie jestem az tak początkującym ale co nieco już wiem.

Dzieki

0

Mozesz to zrobic na kilka sposobow. Najpierw zalozmy ze masz 3 Edity, 1-Xywa, 2-Imie, 3-Nazwisko.

  1. Najbarzdiej chyba oczywisty [kod wystarczy wkleic do kodu :) i podstawic wywolanie pod np. buttona]

procedure Zapisz;
var
F: TextFile;
begin
AssignFile(F,Form1.Edit1.Text);
Rewrite(F,);
WriteLn(F,Form1.Edit2.Text);
WriteLn(F,Form1.Edit3.Text);
CloseFile(F);
end;

  1. Skorzystac z TStringList, [nieche mi sie pisac]

  2. Skorzystac z plikow Ini [tu tez niechce mi sie pisac, tylko opisze jak]
    Wiec moglbys zrobic tak, zeby zamiast kazda xywa to inny plik zrobic zapisywanie do pliku ini, a to wygladaloby tak [w pliku oczywiscie]

[Xywka czyjas]
Imie=Jego Imie
Nazw=I nazwisko

[Inna Xywka]
Imie=Inne Imie
Nazw=I odpowiednie nazwisko

I tak na koniec. jakby co to mailuj do mnie, lub lap przez GG. Jak bede mogl to pomoge.-------[ Delphi 6 Rulez 4 Ever!, przynajmniej do czasu gdy naucze sie C++ :) ]------

0

a moze wykorzystalbys do tego pliki INI??
tu mozesz o tym poczytac:
http://www.4programmers.net/delphi/ini.html
---=-=[ Delphi 3, 6 ]=-=-
-=-=-==[ LKS ]==-=-=-
-=[ [email protected] ]=-

0

ewentualnie mozesz zapisac to w kolumnach

podobnie jak to robi gg (tyle ze gg oddziela je ";")

bedzie to wygladalo mniej wiecej tak:

writeln(plik, Xywa, Imie, Nazwisko);

wtedy do pliku zostanie dopisana nowa linia z trzema kolumnami: Xywa, Imie, Nazwisko.

odczyt przy uzyciu readln(...

i jeszcze drobna uwaga:
nie jestem pewny ale chyba te zmienne powinny miec okreslona maxymalna liczbe znakow

pozdrawiam--Zuk

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0