Prosze o pomoc w sprawie zaminy Stringa na Integer (Delphi)

0

Niom, jesli ktos moze mi pomoc w sprawie powyzszego tematu to niech od razu cosik tutaj naskrobie.
Prosze takze o wypis wszystkich mozliwych funkcji {hello}

0

StrToInt - a wszystkich nie chce mi sie wypisywac, moze kto inny to zrobi, chyba ze tak bardzo chcesz to powiedz.

0

LeWy napisał:
StrToInt - a wszystkich nie chce mi sie wypisywac, moze kto inny to zrobi, chyba ze tak bardzo chcesz to powiedz.

hmm...bede widzeczny za jakis przykladzik dzialania tej komendy, a jesli bedziesz mogl to jeszcze ze 2 przykladziki...ladnie prosze DD

0

pikus (tak ma moj kot naimie - sprawka mojej matki ;) ) zajrzyj do dzialu kursy i sciagnij sobie delphi-book tam powinienes miec wszystko pieknie opisane. To o co pytasz to sa podstawy podstaw. --Pozdrawiam {hello}
Tomasz K.

0

czy to zadziala?

for i:=lenght(c) down to 1 do begin
val (c[i],t[i],k);
end

c-string, t- tablica

0

Napisz do czego Ci to potrzebne, tzn. co chcesz zrobic.

Pozdrawiam {hello}
Tomasz K.

0

moze jesli znajdziesz minutke napisz mi prosze swoja wersje tego zadania, napisac fcje wartosc zwracajaca wartosc dla liczby zapisanej w systemie o podstawie p

0

Strasznie nakomplikowałeś :)

function Wartosc(c:string;p:byte):integer;
var
x,wartosc:integer;
begin
wartosc:=0;
for x:=length(c) downto 1 do begin
wartosc:=Trunc(wartosc+StrToInt(c[x])*IntPower(p,length(c)-x));
end;
Result:=wartosc;
end;

To jest oczywiście bez obsługi błędów. Jeżeli chcesz zabezpieczyć się przed błędami to musisz sprawdzać, czy p należy do odpowiedniego przeciału (p&lt10) i zamienić StrToInt na Val sprawdzając czy string ma prawidłowe dane.--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

--------------Blok reklamowy :) -----
kanał: #4programmers.net lub #4programmers
w sieci POLNet
serwer np.: warszawa.ircnet.pl

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1