Dżwięk w tle aplikacji

0

Czy ktoś mnie może oświecić co trzeba zrobić żeby w trakcie działania aplikacji słychać było muzykę i żeby dało się ją wyłączyć/wyłączyć np. w menu albo butonem?

Jestem początkujący w Delphi więc sen z powiek mi to spędza. :[[ ;(

Pozdrawiam {hello} Abar

0

Komponent MediaPlayer - odtworzy zarowno MIDi jak i Wav, mozna go sterowac jego wlasnymi Buttonami lub Twoim wlasnym Buttonem. Poczytaj w helpie...--Pawel

Delphi6

0

Aby podczas dzialania aplikacji grala ci muzyka, mozesz w OnCreate wpisac:

mediaplayer1.FileName:='nazwa/pliku';
mediaplayer1.Open;
mediaplayer1.Play;

Gdy chcesz muzyke wyloczyc to np w zdarzeniu buttona OnClick wpisz:

mediaplayer1.Stop;

pq napisal:
&gtKomponent MediaPlayer - odtworzy zarowno MIDi jak i Wav,

Nie wiem jak tobie ale mi odtwarza tez mp3... :-) --Delphi 6, Pascal

----====Pozdrawiam @LL====----
------====== RFL ======------
--==[ [email protected] ]==--

0

RFL napisał:
Aby podczas dzialania aplikacji grala ci muzyka, mozesz w OnCreate wpisac:
&gt
&gtmediaplayer1.FileName:='nazwa/pliku';
&gtmediaplayer1.Open;
&gtmediaplayer1.Play;
&gt
&gtGdy chcesz muzyke wyloczyc to np w zdarzeniu buttona OnClick wpisz:
&gt
&gtmediaplayer1.Stop;
&gt
&gtpq napisal:
&gt&gtKomponent MediaPlayer - odtworzy zarowno MIDi jak i Wav,
&gt
&gtNie wiem jak tobie ale mi odtwarza tez mp3... :-)

Ok, fajnie, działa nawet, tylko że muzyka odtwarza mi się tylko raz a ja pragnąłbym żeby mi się to w kółko odtwarzało

Pozdrawiam {hello} Abar

0

&gt&gt
&gt&gtNie wiem jak tobie ale mi odtwarza tez mp3... :-)

Nie chcialo mi sie sprawdzac :))

&gt
&gtOk, fajnie, działa nawet, tylko że muzyka odtwarza mi się tylko raz a ja pragnąłbym żeby mi się to w kółko odtwarzało
&gt

Obsluz zdarzenie OnNotify Playera i zrob w nim
MediaPlayer1.Rewind; //moze niepotrzebne
MediaPlayer1.Play;

Jeszcze tylko musisz zadbac, zeby program odroznil czy OnNotify wystapilo z powodu dojscia muzyki do konca, czy zatrzymania przez usera. Proponuje jakas zmienna wskaznikowa ustawiana przy zatrzymaniu przez usera i sprawdzana w OnNotify.

--Pawel

Delphi6

0

Mi też odtwarza MP3!!!!!

0

pq napisał:

&gtObsluz zdarzenie OnNotify Playera i zrob w nim
&gtMediaPlayer1.Rewind; //moze niepotrzebne
&gtMediaPlayer1.Play;
&gt
&gtJeszcze tylko musisz zadbac, zeby program odroznil czy OnNotify wystapilo z powodu dojscia muzyki do konca, czy zatrzymania przez usera. Proponuje jakas zmienna wskaznikowa ustawiana przy zatrzymaniu przez usera i sprawdzana w OnNotify.

OK! :-) :-) :-)
Troche trzeba było pokombinować ale działa doskonale. (I obeszło się bez wskaźników co mnie najbardziej cieszy)
Wielkie dzięx {brawo}

0

Abar napisał:

&gtOK! :-) :-) :-)
&gtTroche trzeba było pokombinować ale działa doskonale. (I obeszło się bez wskaźników co mnie najbardziej cieszy)
&gtWielkie dzięx {brawo}

Moje przejezyczenie, nie chodzilo mi o wskaznik sensu stricte (pointer), jeno o zmienna w rodzaju

IsInterruptedByUser:Boolean;

Ciesze sie, ze dziala!!!--Pawel

Delphi6

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1