W Richedit wpisalem w jednej lini ok 300 znakow i wyskakuje

0

W Richedit wpisalem w jednej lini ok 300 znakow i wyskakuje blad. Co zrobic?

0

Może więcej szczegółów? Jaki błąd?

0

ze string moze miec tylko 255 elementow

0

A w czasie uruchamiania programu, czy edycji w Delphi?

0

w czasie uruchamiania

0

W takim razie nie wiem ;(

0

Wiem o co ci chodzi, tzn chyba wiem:
Robisz coś takiego: RichEdit1.Lines.Add('tu duuuuzo znaków);
No chyba nic z tym nie zrobisz :-( chyba że najpierw dasz pierwsze RichEdit1.Lines.Add('tu cz1'); a w tej samej procedurze pod spodem lub obok kolejną tą samą czyli RichEdit1.Lines.Add('tu cz2');. Wydaje mi się ze nie jasno to napisałem dlatego piszę całą procedurkę:

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
begin
RichEdit1.Lines.Add('cz.1 tekstu');
RichEdit1.Lines.Add('cz.2 tekstu');
end;

Po prostu tak jest w delphi i chyba już nic z tym nie zrobisz ;-|

0

a jak zrobic to zaraz po poprzednim tekscie a nie w nowej lini?

0

A może wygodniej by ci było wczytać to z pliku ??? Albo wpisac przed startem programu ???

Jak chcesz wczytać z pliku to: RichEdit1.Lines.LoadFromFile('C:\jakistampliczek.txt');

Nie wiem jak zrobic żeby się czytało w jedenj lini :( nigdy mi to nie bylo potrzebny [stuk]

0

a jak zrobic to zaraz po poprzednim tekscie a nie w nowej lini?

RichEdit1.Lines.Add('Jakiś tekst');
RichEdit1.Text := RichEdit1.Text + 'Dalsza część tekstu';

Problem wynika nie z ograniczeń RichEdit, ale z pozostałości w kompilatorze. Gdy nie było jeszcze AnsiString, a tylko ShortString, to tekst ograniczony było do 255 znaków. Wprowadzono AnsiString, ale najwyraźniej nie wprowadzono zmian do kompilatora...

0

Dzięki przyda się [diabel]

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1