W lini prostej...

0
 uses
  Forms;

TYPE tablica = ARRAY [1..10] of integer;
     oceny = ARRAY [1..17] of integer;
     przedmioty = ARRAY [1..17] of string;
{$R *.res}

procedure ustawprzedmioty(var p:przedmioty);
begin
   p[1]:='J. Polski';
   p[2]:='J. Angielski';
   p[3]:='J. Niemiecki';
   p[4]:='Matematyka';
   p[5]:='W-F';
end;

procedure ustawoceny(var o:oceny; p:przedmioty; rozmiar:integer);
var i:integer;
begin
   for i:=1 to rozmiar do
     begin
        writeln('Podaj ocene z ',p[i],':');
        readln(o[i]);
     end;
end;

procedure wyswietlcenzurke(p:przedmioty; o:oceny; rozmiar:integer);
var i:integer;
    suma:integer;
begin
   suma:=0;
   writeln('Przedmioty          Oceny');
   for i:=1 to rozmiar do
   begin
     writeln(p[i],'            ',o[i]);
     suma:=suma+o[i];
   end;
  writeln('Srednia ocen:' ,suma/rozmiar:3:2);
end;

procedure wczytaj(var t:tablica; rozmiar:integer);
var i:integer;
begin
   //wpis do tablicy danych...
   for i:=1 to rozmiar do
    begin
       writeln('Podak ',i,' -ty element');
       readln(t[i]);
    end;
end;

procedure wyswietl(var t:tablica; ile:integer);
var i:integer;
begin
  //odczyt do tabllicy danych...

    for i:=1 to ile do
      write(t[i],' ');
   writeln;
end;

procedure ustawlosowo(var t:tablica; rozmiar:integer);
var i:integer;
begin
  randomize;
    for i:=1 to rozmiar do
    begin
      t[i]:=1+random(6);
    end;
end;

var t:tablica;
    i:integer;
    o:oceny;
    p:przedmioty;
BEGIN
  ustawprzedmioty(p);
  ustawoceny(o,p,5);
  wyswietlcenzurke(p,o,5);
  readln;
END.
```delphi
<code class="delphi">

Witam mam za zadanie do tego programu dopisać funkcje/procedure która pozwoli wyświetlić zapamiętane oceny w jednej lini pod sobą (czyli idealnie prosto jedna pod drugą ). Nie mam pojęcia jak to skończyć i proszę o podpowiedź jak to zrobić. Z góry dzięki.

0

GotoXY?

0

sephirot8608

Tylko jak to zrobić za pomocą procedury lub funkcji ? Bo albo ja tego nie rozumiem co napisałeś albo napisałeś mi jak to zrobić za pomocą spacji a tak niestety nie może być.

0

Patryk27

Wielkie dzięki tego mi było trzeba. temat zamknięty

0

Mam już funkcje tylko teraz nie wiem gdzie umiejscowić gotoxy(x,y); żeby wyświetlało mi oceny jedna pod drugą...

0

użyj człowieku googli. zobacz do czego sluzy gotoxy(), pozniej przeczytaj kurs pascala (po pewnie nauczyciel nic nie mowił.. taaa) o procedurach/funkcjach i bedziesz wiedzial "gdzie to uzyc". a jak jestes tak leniwy ze nie chce Ci sie ruszyc 4 liter i troche sie nauczyc, to napisz w dziale "praca" i za drobna oplata kazdy Ci to napisze.

0

Ani nie trzeba używać GotoXY, ani nie jest potrzebna żadna nowa procedura, wystarczy tylko wstawić znak tabulatora w odpowiednim miejscu i gotowe

Writeln(p[i], #9, o[i]);

... jedynie ocena z W-F nie jest w linii, ale i na to jest sposób, oczywiście tabulator

p[5]:= 'W-F' + #9;

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1