300 SpeedButtonów

0

Mam na formularzu umieszczonych ponad 300 SpeedButtonów. hmm... {glowa} Chciałbym, aby
po naciśnieciu dowolnego buttona wyświetlił się komunikat z jego napisem (Caption każdy ma inny). Jak miałbym pisać prockę do każdzego buttona, to moja klawiatura poszła by chyba na złom (zresztą ja też) :)
Myślałem coś o "if Sender" dla OnClick lub coś w tym stylu, ale jakoś nie mogę tego wstawić.
Może ktoś wie jak to zrobić?

Narka--Pozdrawiam!

RockY

Delphi 5
[email protected]
GG: 3615957

0

W OnClick:

ShowMessage(TSpeedButton(Sender).Caption);--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

------------Reklama-------------
Szukasz pomocy?
Najszybsza pomoc dostępna na IRC:
serwer: warszawa.ircnet.pl
sieć: POLNet
kanał: #4programmers.net lub #4programmers

0

To zaraz ty chcesz pisać wszystkie OnCliki czy nie?

Bo jak tak to:

w OnClik piszesz

begin
self.hint:=self.caption;
showHint;
//tu robisz resztę (co potrzeba)
end;

I tyle, ale musisz to wklepać 300 (?!) razy

A jak nie to poszukaj coś w temacie "akcji", gdzieś mi się to w helpie obiło o oczy
a ponoć pozwala na "scentralizowanie zachowań aplikacji na częste (pospolite) wydarzenia" {wolne tłumaczenie} cokolwiek to znaczy. Wygląd mi to na centralny kompnent który przejmuje obsługę wszystkich zdarzeń (wspólnych) dla połączonych nim innych Komponentów (czytaj twoje buttony) Nie wiem jak w praktyce to działa--Michał
TJS group
delphi 5,6

0

a nie możesz podczas pracy programu wytwarzać tych buttonów i dawać im procedury?
--Delphi 2 , 6 i 5
Ciekawe pomysły i poszukiwanie rozwiązań.

0

Napisz procedure zdarzenia onclick
w jednym potem zaznacz reszte i w rubryce onclick
powinien byc taki trójkącik po prawej
stronie kliknij go i wybierz interesującą cie procedurę
obsługi znaczenia

podkreslam najpierw napisz procedure obsługi zdarzenia jednego buttona a potem...^
:-)

0

A poza tematem, nie spuchł ci palec od klikania w myszkę jak kładłeś te buttony na formie? :-) {hello} {browar} --Michał
TJS group
delphi 5,6

0

Jacek napisał:
Napisz procedure zdarzenia onclick
&gtw jednym potem zaznacz reszte i w rubryce onclick
&gtpowinien byc taki trójkącik po prawej
&gtstronie kliknij go i wybierz interesującą cie procedurę
&gtobsługi znaczenia
&gt

Ale super! {brawo} {brawo} {brawo}
Dlaczego ja tego wczesniej nie wiedzialem!!!--Pawel {Delphi 6 Personal}

Po pierwsze: naciśnij F1

0

pq napisał:
&gt
&gtAle super! {brawo} {brawo} {brawo}
&gtDlaczego ja tego wczesniej nie wiedzialem!!!
&gt
Widzisz wszyscy się czegoś uczymy :)

ec mike: Nie musiał puchnąć. Można wykorzystać Ctrl+C i kopiować całe grupy na formę :) , a potem użyć Align z Tools :)

A tak w ogóle to znacznie wygodniej tworzyć dynamicznie (szkoda, że nie umiałem tego jak pisałem swoje ciacho ;( )--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

------------Reklama-------------
Szukasz pomocy?
Najszybsza pomoc dostępna na IRC:
serwer: warszawa.ircnet.pl
sieć: POLNet
kanał: #4programmers.net lub #4programmers

0

RockY co ty piszesz ? Sapera ? :)--Pozdrawiam {hello}
Tomasz K.

0

maginott napisał:
RockY co ty piszesz ? Sapera ? :)
&gt
Pewnie kolejny bierze się za statki (czy tu wszyscy dostali jakąś pracę domową zrobić grę statki? :) )--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

------------Reklama-------------
Szukasz pomocy?
Najszybsza pomoc dostępna na IRC:
serwer: warszawa.ircnet.pl
sieć: POLNet
kanał: #4programmers.net lub #4programmers

0

Nie żadne statki, ani sapery.
To... na razie nie mogę zdradzić co (bardzo jest skomplikowany ten program), ale dzięki za pomoc wszystkim {brawo}

{browar}

Narka--Pozdrawiam!

RockY

Delphi 5
[email protected]
GG: 3615957

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1