W sprawie forum (pewnie obrzucicie mnie błotem)

0

Witam wszystkich!
Zapoczątkowałem ten wątek nie po to, aby tu kogoś poniżyć, czy zbluzgać, lecz aby ludzie z poważniejszymi problemami mieli szansę uzyskać odpowiedzi na nurtujące ich pytania. Proszę więc o w miarę poważne odpowiedzi.
A o co dokładnie mi chodzi:
Przeglądając posty na tym forum doszedłem do wniosku (być może błędnego), że przeważająca część pytań dotyczy rzeczy błahych, które można rozwiązać w domowym zaciszu naciskając F1 i poświęcając 15 minut na przestudiowanie helpa i przykładów. Natomiast pytania o wyższym poziomie trudności często mają krótkie odpowiedzi, które niewiele wyjaśniają.
Doszedłem do tej konkluzji patrząc na mój przypadek (tak najłatwiej ;-) ).
Na żadne z moich pytań nie uzyskałem choć w części satysfakcjonującej odpowiedzi. Rozwiązania mogą być dwa:

  1. Zawiązał się cichy spisek przeciwko mnie, i dlatego nikt nie odpowiada na moje pytania (być może podpadłem jakoś na forum, ale nic mi o tym nie wiadomo);
  2. Moje problemy są zbyt trudne i nikt nie ma pojęcia jak je rozwiązać (choć ja nie uważam ich za jakieś kosmosy, bo widziałem większe);
    Nie zrozumcie mnie źle - nie żądam, aby każdy obowiązkowo odpowiadał na moje pytania, bo one są tu najważniejsze - NIE! Tylko dlaczego tak się dzieje, że na ŻADNE nie dostaję odpowiedzi? Może zna ktoś forum, gdzie tego typu pytania są chlebem powszednim?
    Z góry dzięki za sensowne riposty (i bez bluzg proszę, bo nie miałem na celu nikogo tu obrażać, a jeśli ktoś poczuł się urażony to prześle mu imienne przeprosiny).--"Imagination is more important than knowledge." - A. Einstein
0

O żadnym spisku nic nie wiem, ale forum jest po to aby wymieniać wiedzę nie uprzykszać sobie życie.--Delphi 2 , 6 i 5
Ciekawe pomysły i poszukiwanie rozwiązań.

0

mam ten sam problem co ty choć nie do końca ....problem jest prosty ....łatwiej jest odpowiedzieć na łatwe pytanie niż skupić się na trudnym a może po prostu jest tu zbyt mało osób o dużym poziomie wiedzy aby odpowiedzieć,.....................

P.S. te punkty za odpowiedzi powinny być uzależnione od udzielonej odpowiedzi zależnie od poziomu trudności ( przez zadającego pytanie chyba) ........a nie tak po prostu odgórnie może to by coś zmieniło??????

--
Le murdoc

0

Osadnik napisał:
&gtO żadnym spisku nic nie wiem, ale forum jest po to aby wymieniać wiedzę nie uprzykszać sobie życie.

To świetnie, tylko czy ta wymiana nie może być na ciut wyższym poziomie, jeśli problem tego wymaga? [nauka]--"Imagination is more important than knowledge." - A. Einstein

0

Też uważam że odpowiedź na większość postów można znaleźć "po naciśnięciu F1", lub ewentualnie w FAQ (tej stronki) albo "Encyklopedii...".
Dodawanie takich postów zaśmieca forum [glowa].

Apel do user'ów:

Przed dodaniem postu zajżyjcie do pomocy itp. [krzyk] (tak by nie pojawiały się posty typu jak zmienić tytuł formy po naciśnięciu na przycisk ("TButton") [diabel] )

trudno jest się przyznać [wstyd] --Sebo +)
(Delphi3)

0

Jezeli zadales pytanie i nie otrzymujesz odpowiedzi to :

  • albo Twoj problem jest tak blachy, ze niekomu nie chce sie odpowiedziec

  • problem byl omawiany tyle razy, ze niekomu juz nie chce sie odpowiadac

  • progblem jest tak skomplikowany, ze nikt nie wie lub nie chce mu sie rozwiazywac, bo jest az tak

skomplikowany

--
Pozdrawiam!
Adam Boduch &[email protected]>
www.4programmers.net

0

Myślę ,że źle na to patrzysz. Odpowiadając na pytanie każdy korzysta z włąsnych doświadczeń i pomysłów.
Gdybyś trafił na kogoś kto z problemem takim jak Twój już sie borykał i znalazł rozwiązanie , na pewno
otrzymał byś szczegółową odpowiedź . Ale z reguły tematy są zbliżone lecz nie identyczne, i w związku z
tym dostajesz wskazówki jak odpowiadający do tego by się zabrał. Zabawa w programowanie jest bardzo
czasochłonna i większość ludzi bawiących się w te gierki zawodowo czy hobbystycznie cierpi na chroniczny
brak czasu. Trudno w tej sytuacji wymagać , aby rzucali swoje zajęcia i zajmowali się Twoim problemem.
Wykazują natomiast dobrą woli dając pomysły na rozwiązanie. Poza tym zawsze możesz poprosić o
bliższe wyjaśnienie . Wydaje mi się ,że ta grupa i tak bardzo korzystnie prezentuje sie na tle innych , ze
względu na bardzo mały odsetek odpowiedzi typu : NTG, Przejrzyj archiwum, F1 itd.
--Pzdr.
W.

0

Ja czesto szukam po FAQ itp ale jak nie znajde to zadaje pytanie..
A czasem zdazy mi sie nie znaleŹĆ chociaz to jest ;]--Pamietaj że święto zmarłych stanie się także twoim świętem.

0

Jezeli chodzi o odpowiedzi na latwe pytania to juz Adam napisal w czym moze tkwic problem :-) A jezeli chodzi o pytania trudne to mysle ze na forum jest za malo specjalistow :&lt jest calkiem sporo ludzi ktorzy wiedza sporo ale za malo zeby odpowiadac na pytania skomplikowane (mam nadzieje ze ja sie do tej grupy zaliczam) :-) A jesli chodzi grupe forumowiczow co wiedza duzo to bez watpienia jest to Dryobates, pq, Sheitar, Adam (pewnie jest jeszcze kilku ale teraz mi do glowy nie przychodza, wybaczcie mi :-) ) A dlaczego nie odpowiadaja pewnie dlatego ze to im zpowszednialo (np Dryobates :-) Jak sie tylko pojawil na forum odpowiadal na kazdy post w taki sposob ze nie trzeba bylo nic wiecej robic tylko skopiowac to co napisal :-) ale z czasem Dryobates zaczal dawac odp typu to bylo jakis miesiac temu albo zobacz w FAQ :-) Wydaje mi sie ze podobnie bylo z pq jak sie pojawilem na forum jak pq odpowiadal to mozna bylo bez problemow skopiowac odpowiedz i bylo dobrze :-) (Mam nadzieje ze mi wybaczycie i nie bedziecie mieli nic przeciwko temu ze wzialem was za przyklad) Ale z czasem jak sie widzi te same pytania na ktore mozna bez problemu zanalesc odpowiedz w archiwum forum to odpowiadanie staje sie nudne :-) i sie pisze odpowiedzi typu poszukaj tam lub tam itd. A zeby odpowiedzec na skomplikowane pytania to nalezy mnic czas jak juz to ktos napisal ale mozna :-) Jezeli ktorys z Panow Dryobates lub pq sie poczol dotkniety to jeszcze raz przepraszam ale na przykladach jest najlatwiej :-)--pozdrawiam PEDROS {hello}
Encyklopedia was potrzebuje: www.4programmers.net/delphi/help.php
Delphi 6 Personal.

0

Pedros napisał:
A dlaczego nie odpowiadaja pewnie dlatego ze to im zpowszednialo (np Dryobates :-) Jak sie tylko pojawil na forum odpowiadal na kazdy post w taki sposob ze nie trzeba bylo nic wiecej robic tylko skopiowac to co napisal :-) ale z czasem Dryobates zaczal dawac odp typu to bylo jakis miesiac temu albo zobacz w FAQ :-)

Po pierwsze: jak dołączyłem do Was to były wakacje. Miałem dużo czasu. Teraz czasu brakuje i odpowiadam tylko wówczas, gdy mam czas albo ktoś się na GG zgłasza z jakimś większym problemem (mam was kilkadziesiąt!!!!).

Ale z czasem jak sie widzi te same pytania na ktore mozna bez problemu zanalesc odpowiedz w archiwum forum to odpowiadanie staje sie nudne :-) i sie pisze odpowiedzi typu poszukaj tam lub tam itd.

A to właśnie drugi powód. Wcześniej nie wiedziałem co się dzieje na forum. Teraz wiem mniej więcej kiedy coś było poruszane. (np. nie mogę już patrzeć na ten post na głównej stronie dot. kopiowania zawartości jednego ListView do drugiego)

Jezeli ktorys z Panow Dryobates lub pq sie poczol dotkniety to jeszcze raz przepraszam ale na przykladach jest najlatwiej :-)

Piszesz po prostu prawdę.

Marooned: Ze wszystkich tematów, na jakie tu zadałem to w pełni satysfakcjonujących odpowiedzi otrzymałem może 2 czy 3. Było kilka nakierowujących (i to mi w większości przypadków wystarczyło). Były jednak także takie, na które nawet idiotycznej odpowiedzi nie było.

Takie jest życie. Jeżeli chcesz uzyskać odpowiedzi na bardzo skomplikowane odpowiedzi to zajrzyj na grupę dyskusyjną pl.comp.lang.delphi (tylko nie przestrasz się ilością pytań w stylu NTG, patrz FAQ, czytać grupę i wielu innych).--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

0

Przejrzałem twoje tematy:
1 post w tym miesiącu:
Nie bardzo rozumiem o co ci chodzi
1 post w październiku:
Wydaje mi się, że to nie możliwe. Nie widziałem takiego programu. Jeżeli na msdn.microsoft.com nic na ten temat nie ma to znaczy, że jest to nieudokumentowane i mało prawdopodobne, żebyś znalazł odpowiedź na innych forach
1 post we wrześniu:
Odpowiedziałem. Nie wystarczy?
3 posty w sierpniu:
THint - nie mam pojęcia
Właściowści - hmm. u mnie jest zwykły combobox (WinXP, OfficeXP)
Zużycie procesora - niestety nie udokumentowane :(
Gra - ? Musisz przyjąć jakiś układ współrzędnych (może nie koniecznie szchownica, ale jakiś wzór musi być) i wówczas korzystaj z teorii grafów.

Wiele nie napisałeś i wiele nie otrzymałeś :-/
--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

0

Nalezy pamietac ze forum tworza ludzie dla ludzi. Malo jest specjalistow, ktorzy maja duze doswiadczenie w programowaniu i robia to zawodowo. Wiec nie dziw sie jesli na jakies z pytan nie dostaniesz odpowiedzi. Zapewniam Cie ze to nie zadne fatum. Zadko kiedy dostaniesz cos podane na talerzu i moze to i lepiej bo zmusza Cie to do kreatywnego myslenia (wiem ze myslec sie nie chce, ale czasami trzeba;).
Sam czesto nie dostawalem tutaj odpowiedzi na pytania i zmuszony bylem szukac ich gdzie indziej i lamac sobie nad nimi glowe.
Jednak to forum i tak nalezy do najlepszych bo nie zdazylo mi sie tutaj dosctac odpowiedzi w stylu RTFM (Read The Fucking Manual) co gdzie indziej zdarza sie czesto.
Jesli nie znalazales tutaj odpowiedzi to ja rowniez przychylam sie do polecenia Ci grupy dyskusyjnej, ktora zostala wymieniona w ktoryms z poprzednich postow.
Jesli tylko twoje pytanie bedzie dosc sensownie skonstruowane to powinienes dostac odpowiedz:)

Dzieki za uwage :p --take care,

Wodzu

0

'Ha! Jak na razie to mój jedyny wątek, w którym pojawiły się jakieś normalne odpowiedzi. Dzięki chociaż za to! A teraz czas na riposty:

Dryobates napisał:
&gtMarooned: Ze wszystkich tematów, na jakie tu zadałem to w pełni satysfakcjonujących odpowiedzi otrzymałem może 2 czy 3. Było kilka nakierowujących (i to mi w większości przypadków wystarczyło). Były jednak także takie, na które nawet idiotycznej odpowiedzi nie było.

Mi też by zapewne wystarczyło nakierowanie, gdybym takowe otrzymał.

&gt(...) zajrzyj na grupę dyskusyjną pl.comp.lang.delphi

Dzięki za podpowiedź. Głównie piszę w C++, ale sobie poradzę.

&gtWiele nie napisałeś i wiele nie otrzymałeś

Czy pisząc, że wiele nie napisałem miałeś na myśli to, że umieściłem mało pytań, czy że w konkretnych pytaniach dałem za mało wytłumaczenia?
a) Jeśli to pierwsze, to chyba dobrze, że nie umieszczam tu każdego pytania, jakie mnie nurtuje tylko staram się je sam rozwiązać (tę kwestię poruszył tu Sebo). Dopiero gdy już wyczerpię naprawdę wszystkie możliwości, to wrzucam tu mój problem.
Aby nie być gołosłownym podam przykład postu, który jest 100% przykładem bezmyślności i lenistwa (a jak wiadomo to jeden z grzechów głównych):
http://www.4programmers.net/forum/index.php?action=show&id=28445

b) Jeśli natomiast chodziło Ci o to drugie, to zawsze staram się wytłumaczyć problem do końca. Jeżeli ktoś uważa, że jednak tak nie jest, a chciałby podjąć się wytłumaczenia mi danego problemu, to zawsze może zapytać o szczegóły.

&gtPrzejrzałem twoje tematy:
1 post w tym miesiącu:
Nie bardzo rozumiem o co ci chodzi

Post, o którym mowa:
http://www.4programmers.net/forum/index.php?action=show&id=27062
Myślę, że wyraziłem się jasno. Nie wnikając w szczegóły chodzi mi o możliwość programowego przesuwania ikon na pulpicie.

Wodzu napisał:
&gtZadko kiedy dostaniesz cos podane na talerzu i moze to i lepiej bo zmusza Cie to do kreatywnego myslenia (wiem ze myslec sie nie chce, ale czasami trzeba;).

Wręcz przeciwnie! Ja lubię myśleć kreatywnie i często to robię :-) (na co może wskazywać również moja stopka). Jednak jeśli utknąłem w martwym punkcie, to przydałby się ktoś, kto poda mi pomocną dłoń i mnie z tego punktu wyciągnie.

I na koniec jeszcze jedno pytanie. Co oznacza odpowiedź NTG?

--
"Imagination is more important than knowledge." - A. Einstein

0

NTG - nie ta grupa--"Wniosek to punkt, w którym nie masz już siły dalej myśleć"

----- MCkawa -----
Delphi 6 / C / C++

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1