DANE

0

Jakie polecenia napisać by program odczytywal z pliku dane.
Plik by był tekstowy i wyglądałby naprzykład tak:

Imie : Jan
Nazwisko : Kowalski
Ulica : Tylna
Nr. domu : 22

Dane to Jan, Kowalski, Tylna, 22 odczytywał by tylko dane po "Imie :"; "Nazwisko :" itd..

0

Poczytaj o rekordach, jest chyba artykół na tej stronie.
Albo o plikach INI, albo weź to odczytaj, wstaw do stringa
i wyciągnij co cię interesuje.


Pozdrawiam...
piechnat

0

zamiast pliku tekstowego polecam pliki *.ini wyglądałoby to tak:

[DANE]
imię=Jan
nazwisko=Kowalski
ulica=Polna 22
telefon=1234235

itp..

a w delphi kodzik:

uses INIFiles

var
INI:TINIFile;

ZAPISYWANIE

procedure TForm1.Zapisz;
begin
try
INI := TINIFile.Create(ExtractFilePath(Application.ExeName)+'Plik.ini');

INI.WriteString('DANE','Imię',EdtImie.Text);
INI.WriteString('DANE','Nazwisko',EdtNazwisko.Text);
INI.WriteString('DANE','Ulica',EdtAdres.Text);
INI.WriteString('DANE','Telefon',EdtTelefon.Text);

itp..zapisujemy dane z Editów
finally
INI.Free;

ODCZYTYWANIE Z PLIKU

procedure TForm1.Czytaj;
begin
try
INI := TINIFile.Create(ExtractFilePath(Application.ExeName)+'Plik.ini');
Edit1.Text:=INI.ReadString('Dane','Imię',); Edit2.Text:=INI.ReadString('Dane','Nazwisko',);
Edit3.Text:=INI.ReadString('Dane','Ulica',); Edit4.Text:=INI.ReadString('Dane','Telefon',);
finally
INI.Free;

Pisałem z głowy i gdzieś mogło załapać błęda

Co do plików textowych też można takie coś zrobić ale wg mnie INI jest łatwiejsze...

[email protected]
POZDRAWIAM
DELPHI RULEZ
NIECH MOCz BĘDZIE Z WAMI
:-))

0

Wielkie naprawde wielkie dzieki.

0

Ja napisałem tak i mam problem z odczytem danych :

var
TF : TextFile;
begin
if SaveDialog2.Execute then
begin
AssignFile(TF, SaveDialog2.FileName)
Rewrite(TF);
try
Writeln(TF, 'Dane1',(label1.Caption));
Writeln(TF, 'Dane2',(label2.Caption));
except
CloseFile(TF);
Exit;
end;
CloseFile(TF);
end;
end;

a próbuję odczytać je w ten sposub:

var
TF : Textfile;
begin
if OpenDialog1.Execute then
begin
AssingFile(TF, OpenDialog1.FileName);
Read(TF);
try

i tu mam problem bo niewiem co napisac by odczytać dane próbowałem:

label1.Caption:=Read(TF, 'Dane1');
i bład
label1.Caption:=TF.Read('Dane1');
i błąd

Proszę o pomoc ponieważ dane mają być zapisane do wybranej nazwy pliku z .dan (nazwapliku.dan).

Z góry dziękuję.

0

delphi2000 napisał:
Writeln(TF, 'Dane1',(label1.Caption));
&gt
Writeln(TF, 'Dane2',(label2.Caption));

To zapisuje wskaznik do wlasciwosci Caption a nie jej zawartosc.--Pawel {Delphi 6 Personal}

Po pierwsze: naciśnij F1

0

To jak to mam zrobic.

0

delphi2000 napisał:
label1.Caption:=Read(TF, 'Dane1');
&gt
i bład
&gt
label1.Caption:=TF.Read('Dane1');
&gt
i błąd

moze to pomoze:
read to jest procedura

raczej
Read(TF, label1.caption);--Pamietaj że święto zmarłych stanie się także twoim świętem.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1