HTLM - z informatyki :)

0

MAm problem musze napisac stronę WWW.

Strona mam być w formie testu :)

wiec pytanie

"edit"

i tak aż 10 razy

potem jakiś przycisk, który by sprawdzał czy w danym 'edicie' jest taki a nie inny ciąg znaków i jeżeli byłby identyczny to: +1 punkt a jak nie no przechodzimy do nast..

i potem zeby zgrabnie wyswietlil to gdzies??

moze ktos wie jak to zrobić (najlepiej HTML) moze byc tez PHP ale nie wiem jak gosie zuywa w stronach www :) no coz lolek z tego jestem ;]

0

tu chyba trzeba troche javascriptu, PHP zostaw na razie w spokoju, chociasz, jak masz server :P ale PHP to nie HTML, a JS chodzi na wszystkich serwerach i większość przegladarek--Spin
Delphi - Lets make Windows better....

0

Nie wyjasniłeś jasno więc musiałem napisac tak jak ja to rozumiem.
Masz tu przykład ale z pięcioma polami bo mi się 10 nie chciało :)

&ltscript language="JavaScript"&gt
&lt!--
tab = new Array('pies','kot','ptak','koza','kon');
function sprawdz() {
punkty = 0;
p = document.form.pole;
for(var i = 0; i &lt p.length; i++) {
if(p[i].value == tab[i]) punkty++;
}
alert('Ilośc punktów: ' + punkty);
}
//--&gt
&lt/script&gt
&ltform name="form"&gt
&ltinput type="text" name="pole"&gtpies
&ltinput type="text" name="pole"&gtkot
&ltinput type="text" name="pole"&gtptak
&ltinput type="text" name="pole"&gtkoza
&ltinput type="text" name="pole"&gtkon
&ltinput type="button" onClick="sprawdz()" value="Sprawdź"&gt
&lt/form&gt

--


Pozdrawiam...
piechnat

0

Spin napisał:
JS chodzi na wszystkich serwerach i większość przegladarek

Bez obrazy ale trochę namieszałeś :)
JS nie ma nic do serverów bo to język Client-Side
A skrypt napisany w JS może np. działać w większości przeglądarke
tylko i wyłącznie dlatego bo większość przeglądarek to IE :D

Wniosek: PHP jest bardziej uniwersalne--__________________________________
Pozdrawiam...
piechnat

0

och dzięki!!!!

mam jeszcze małą prosbnę usuńcie ten post! :)

0

piechnat napisał:
Spin napisał:
&gtJS chodzi na wszystkich serwerach i większość przegladarek
&gt
&gtBez obrazy ale trochę namieszałeś :)
&gtJS nie ma nic do serverów bo to język Client-Side

dlatego może je wrzucać na każdy serwer ( bez specjalnych bajerów)

&gtA skrypt napisany w JS może np. działać w większości przeglądarke
&gttylko i wyłącznie dlatego bo większość przeglądarek to IE :D

to tesh prawda

&gtWniosek: PHP jest bardziej uniwersalne
&gt

a tu już nie moge sie niezgodzić

--Spin
Delphi - Lets make Windows better....

0 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 0